Cei trei antrenori care au construit România U21: Rădoi, Isăilă și Boingiu

Ciprian Rus 24 iunie 2019

Acum mai bine de doi ani, în martie 2017, când ne-am întâlnit prima oară cu Daniel Isăilă, prospăt numit la conducerea selecționatei U21, puțini se gândeau că vom ajunge unde suntem azi, la un pas de semifinalele Euro 2019, alături de super-puterile Spania, Germania și Franța sau Italia, foarte aproape de o nouă calificare la Jocurile Olimpice, după mai bine de jumătate de secol.

Daniel Isăilă tocmai cobora, după venirea lui Christoph Daum, de la statutul de secund al lui Anghel Iordănescu la echipa mare la cel de principal al Naționalei de tineret. Contextul nu era câtuși de puțin favorabil. „Tricolorii” tocmai făcuseră un European 2016 dezamăgitor, prezentul fotbalului românesc se dezgolise în toată splendoarea lui în meciul cu Albania, așa că toate privirile erau îndreptate spre viitor. Vine ceva din urmă sau ne luăm gândul de la echipa națională?

Daniel Isăilă și-a asumat această provocare. Lua în gestiune o echipă foarte tânără, fără vedete ca Țâru, Adiță Păun sau Claudiu Bumba, care depășiseră deja vârsta eligibilă, având doar două puncte fixe: „veteranii” Nedelcearu și Nedelcu. Primul cu binecunoscutele probleme de disciplină, al doilea cu probleme de adaptare după transferul de la Viitorul la FCSB.

Daniel „moștenise” nu doar o situație confuză, ci și o grupă de calificare a naibii de grea, cu Portugalia, cu Elveția și cu Bosnia-Herțegovina. „E o grupă dificilă și, chiar dacă sună a clișeu, nu avem decât să credem în șansa noastră și să dăm totul pe teren. Și atunci vom putea să ne batem chiar la primul loc, deși avem un grup extrem de tânăr. Important e să îți respecți adversarul atât cât trebuie, nu mai mult decât trebuie. Din păcate, încă avem o temere față de adversar și ne lipsește nebuia aceea de a juca de plăcere”, analiza Daniel Isăilă atunci.

„Pentru mine, cea mai importantă calitate este entuziasmul. Fiecare jucător trebuie să aștepte cu nerăbdare, cu entuziasm, cu mare plăcere să vină la echipa națională și să dea ce are mai bun din el, să se autodepășească în orice moment. Asta aștept de la ei. Dacă vor veni cu aceste lucruri, sunt convins că vom construi ceva frumos la Under 21”. Intuiția lui Daniel Isăilă s-a adeverit. România aceasta U21, entuziastă și lipsită de inhibiții, s-a născut atunci, în mandatul său, are marca viziunii sale deschise despre fotbal.

Foto: FRF

Isăilă a știut din start pe ce se poate baza. S-a dus, iarna, în cantonamentul Viitorului și a vorbit la nesfârșit cu Gică Hagi. „Academia Hagi e un model demn de urmat pentru toate cluburile din România. M-am documentat serios, am aflat lucruri deosebit de importante. Știu câte probleme întâmpină Gică, câte piedici i se pun. Dar cel mai important e că promovează jucători tineri din propria academie și că a reușit să și vândă pe sume bune în străinătate…”, ne povestea atunci Daniel Isăilă. Entuziasmat de parcursul Viitorului în Youth League, acolo unde Florinel Coman impresiona în meciul cu FC Porto, Daniel Isăilă a mizat din start pe vreo nouă jucători „made in Academia Hagi”.

*

În jurul nucleului creat de Gică Hagi și promovat la U21 de Daniel Isăilă s-a născut generația care face acum furori la Euro 2019. Titular indiscutabil azi, Cicâldău nici nu prindea pe atunci echipa mare la Viitorul. Direcția, însă, era clară, la fel cum lipsa de parti-pris-uri era și ea literă de lege. Epoca impresarilor trecuse.

Într-un moment în care Naționala de tineret era și nu era cu un picior la Euro, după un parcurs fără înfrângere, dar cu patru meciuri foarte grele în față, Daniel Isăilă a plecat de la U21 pentru un contract generos în Golf. Un moment extrem de delicat, imputabil conducerii Federației Române Fotbal, pe care tot oficialii FRF l-au rezolvat prin numirea lui Mirel Rădoi, supervizorul lui Isăilă în ultimele luni de contract.

Mirel, care știa deja echipa, s-a dovedit a fi soluția perfectă pentru selecționata U21. Competent, independent, motivat, fără probleme financiare, fostul căpitan al Stelei a câștigat tot ce mai era de jucat în grupa de calificare și a dus România la Euro 2019 Italia și San Marino.

Citește și de ce iubim Naționala asta și de unde vine succesul ei

Șocuri precum schimbarea lui Isăilă cu Rădoi pot da peste cap echipe serioase de seniori, nu doar o gașcă de puști U21. Dar calitatea tuturor celor implicați a făcut lucrurile mult mai simple. Excelent motivator, dar și un jucător-iconic pentru tinerii săi elevi de azi, Mirel Rădoi a preluat imediat conducerea vestiarului, alături de lideri ca Radu, Pașcanu, Hagi sau Pușcaș.

„Ei trebuie să înțeleagă că talentul nedublat de muncă se irosește. Sunt generații care, din punct de vedere tehnic, stau mult mai bine decât generația noastră. Dar nu mai au acel reper de sacrificiu”, ne spunea Rădoi, și iată că echipa lui are și spirit de sacrificiu.

„Sentimentul pe care ți-l dă momentul intonării imnului nu poate fi comparat cu absolut nimic. Sentimentul pe care îl ai când iei pe tine tricoul cu România nu poate fi comparat cu nimic. Pentru mine, există echipa națională și restul echipelor. Încerc să le spun asta băieților la fiecare discurs: sunt cei mai norocoși 23 sau 24 de băieți din România! Sunt milioane de români care își pun speranțe în ei. Și doar de ei depinde dacă îi pot face fericiți, mai ales în momentele astea, când vedem cu toții ce se întâmplă din punct de vedere social în țară. Pentru mine a fost o mare mândrie să port tricoul naționalei. Mă mai gândesc și acum cum ar fi să mai pot juca un meci, să mai îmbrac o dată tricoul și să aud imnul. Ce n-aș da să o mai pot face măcar o dată!”. Cuceriți de visul lui Mirel Rădoi, „tricolorii” au zburdat până la Euro 2019: patru victorii în grupa de calificare, plus două acum, cu Croația și Anglia.

*

Băieții lui Mirel Rădoi sunt azi la doar un pas de o mare peformanță. Așa au fost și echipele lui Adrian Boingiu la U17 și U19. Durele experiențe ale lui Adrian Boingiu ar trebui să fie garanția că azi nu se va mai întâmpla la fel cu echipa U21. Cooptarea lui Boingiu, selecționerul unei trupe extrem de valoroase de U19, ca secund la U21, e și ea o mișcare bună a federației și a lui Mirel Rădoi. Boingiu vine la lotul de U21 de la Euro cu aproape o treime de oameni pe care i-a antrenat ca principal – Vlad Dragomir, intrat în meciul cu Anglia, e doar unul dintre ei.

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Antrenorul Adrian Boingiu era convins că de acești tineri vom mai auzi: „vom mai vorbi despre această generație foarte curând”.

Adrian Boingiu are nu doar experiența unor meciuri decisive, ci și pe cea a lucrului cu tinerii jucători. „Sunt copii normali, au preocupări ca toți copiii de vârsta lor: net, telefon, mesaje, Xbox, jocuri pe calculator. Astea sunt pasiunile lor și nu poți să le interzici, asta e normalitatea vârstei lor. Tot ce poți să faci e să îi convingi să fie responsabili și echilibrați și să-și gestioneze deștept timpul liber, să nu stea doar pe calculator”, povestea Adi Boingiu pentru Lead.ro, în decembrie 2017.

Uite și cum se lucrează cu băieții din generația asta, născuți în epoca Internetului, în ultimul an al secolului trecut.

*

Cu un fost antrenor de la echipa mare înaintea sa și cu un actual secund venit de la U19, Mirel Rădoi e liantul unor generații de la care toată lumea așteaptă să schimbe fața Naționalei. Sunt zeci de ani de când nu am mai fost atât de aproape de o mare performanță în fotbal: e normal ca toată lumea să vorbească despre Coman și Hagi, dar just e să vorbim și despre cei trei antrenori care au făcut posibilă generația de azi: Adrian Boingiu, Daniel Isăilă și Mirel Rădoi. Ei trei sunt creatorii acestei frumoase echipe pe care o iubește o țară întreagă. Trei oameni care, dincolo de competență, au adus la Naționala de tineret și o altă atitudine. „Mă deranjează că oamenii profită de această emulație, mă refer chiar la nașul meu. Trebuie să înțeleagă că aici lucruile sunt foarte clare, aici nu e pe ce vedem la televizor, sunăm și facem o schimbare”, i-a răspuns Mirel Rădoi lui Gigi Becali chiar înaintea meciului cu Franța. Poate că tocmai de aici, de la această schimbare de atitudine, a pornit povestea de succes a acestei generații…

Foto main: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.