Chelsea nu face faţă la Roma, dar Atletico nu mai face față nici la Madrid. Bayern, United și PSG își văd de treabă

Danny Coposescu 1 noiembrie 2017

Să începem retrospectiva asta exact ca meciul dintre Roma şi Chelsea, direct la subiect: londonezii abia apucaseră să dea noroc cu adversarii când El Shaarawy rupea plasa cu un voleu incredibil, după nici 40 de secunde.

Când joci din primul minut cu handicap contra unei echipe bune, nu contează dacă eşti campioana Angliei sau în liga judeţeană. Picioarele vor fi mai grele, moralul va fi ciobit şi cei peste 50.000 de italieni zgomotoşi îţi vor ajunge în minte prin timpane. Dovada? Probabil cea mai anostă prestaţie a lui Chelsea de la bătaia identică suferită acum mai mult de un an pe Emirates, cu Arsenal. Singurul plus pentru Conte e că s-a terminat doar 3-0, nu 5-0, cât trebuia, având în vedere ocaziile.

Doar de două ori a mai păţit-o Chelsea atât de rău în Champions League, ultima dată tot în Italia, cu Juventus, în 2012. Uşurinţa cu care au capitulat pe Olimpico trebuie să fie îngrijorătoare pentru un antrenor care are mult mai mult de furcă în al doilea său sezon la Londra. E speculativ să spunem că toate poveştile din presă încep să otrăvească atmosfera de la club, dar nemulţumirile lui Conte cu activitatea (sau lipsa de activitate) de pe piaţa de transferuri revine ca un ecou de fiecare dată când lucrurile nu merg bine.

Antonio Rüdiger, adus tocmai de la Roma în vara, şi-a ajutat mai mult fosta formaţie decât pe cea actuală, Morata, după câteva zile bizare în care a trebuit să nege că Londra îl deprimă, a părut distras şi a ratat singura şansă bună a lui Chelsea. Fără Kante la mijloc, centrul terenului pare câteodată un bulevard pe care sunt invitaţi să se plimbe agale adversarii cu înclinații ofensive.

Conte ştie că nu-i de şagă cu ce s-a întâmplat marți seară: „A doua repriză a fost o mare dezamăgire. Trebuie să regăsim foamea pe care am avut-o sezonul trecut. Sezonul ăsta e cu suişuri şi coborâşuri, ne zbatem să menţinem un echilibru“. Şi pentru că un rău nu vine niciodată singur, urmează tocmai Manchester United, duminică, în Premier League.  Nu tocmai cel mai propice moment pentru o atitudine zen.

Noroc că lui Chelsea i-a venit Atletico Madrid în ajutor, altfel până şi calificarea în optimi ar fi sub semnul întrebării. Dacă meciul din Azerbaidjan a fost un chin pentru suporterii madrileni, atunci returul de acasă contra lui Qarabag a fost şi mai rău. Atleti a fost condusă până în minutul 56, când Thomas Partey a început ceea ce trebuia să fie o petrecere. Numai că golul victoriei n-a mai venit, chiar dacă oaspeţii au jucat în 10 oameni aproape toată repriza. Până la urmă, şi Savic a luat roşu şi 1-1 a rămas scorul final. Calificarea pare acum imposibilă pentru băieţii lui Simeone.

În grupa B, conturile sunt (aproape) încheiate, după ce PSG i-a mai turnat niște cenuşă în cap lui Anderlecht cu un 5-0 devastator. Dacă fundaşul dreapta Meunier marca de curând o dublă în campionat, colegul de pe celălalt flanc, Kurzawa, l-a devansat cu un hat-trick. Mai rămâne de văzut doar cine va lua locul întâi, după ce şi Bayern şi-a asigurat calificarea în optimi cu o victorie muncită acasă la Celtic. Fără Neuer, Lewandowski, Ribery sau Müller, Kingsley Coman şi Javi Martinez au înfrânt (2-1) rezistenţa de pe Celtic Park, iar Heynches a ajuns la a șasea victorie consecutivă de când s-a întors în Bavaria.

Barcelona, în schimb, n-a reușit mare lucru în Grecia. Oricât de zgomotoşi ar fi fanii lui Olympiakos, mai puternice au fost sforăiturile publicului neutru în timpul unui 0-0 aproape şocant de slab. Messi şi Suarez au ratat două ocazii decente şi cam cel mai interesant moment a fost o bâlbă între Ter Stegen şi Umtiti, care n-a schimbat însă rezultatul. Egal a fost şi la Lisabona, între Sporting şi Juventus. Campioana din Serie A a avut de tras, mai ales după ce o greşeală mai rară ca o eclipsă din partea lui Buffon l-a ajutat pe Zanaki să deschidă scorul. Dar Higuain e în formă mare, a marcat golul cu numărul opt sezonul ăsta și a păstrat-o pe Juve la trei puncte în spatele Barcelonei și tot trei înaintea lui Sporting.

Încheiem cu grupa A, unde Man Utd a avut parte de o victorie stranie cu Benfica. Pe de-o parte, defensiva a fost neobişnuit de visătoare, în frunte cu Eric Bailly. Doar imprecizia criminală a lui Jimenez a iertat-o pe United. Mai mult, Martial a ratat o lovitură de pedeapsă şi Lukaku n-a prea văzut poarta toată seara. Pe de altă parte, în poarta portughezilor a fost arma secretă a lui Mourinho.

Svilar făcuse deja o gafă la debutul în Champions League, în turul de pe Estadio da Luz, dar marți a venit inevitabil şi autogolul. E drept că tânărul n-a avut nicio vină că şutul lui Matic a ricoşat din bară exact în spatele lui şi apoi în plasă. Așa că Blind s-a îndurat, a marcat din cel de-al doilea penalti al partidei și Manchester e în grafic.

Singurul motiv pentru care United nu e deja calificată mai departe e succesul lui CSKA Moscova de la Basel, un 2-1 care mai amână formalitatea. Spre iritarea lui Mourinho la conferinţa de presă: „Ce, nu ne-am calificat încă? Patru victorii şi tot nu e de ajuns?“. Nu prea:)

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.