Cinci din cinci pentru Man City, care prinde viteză în frunte. Liverpool și Everton vin tare din urmă, Mourinho începe să-și audă primele vorbe
Danny Coposescu 19 septembrie 2016„Pressing-ul înalt nu ne-a ieșit astăzi, mai ales în prima repriză, și nu am reușit să întrerupem construcția lui Bournemouth.“
De regulă, un manager folosește cuvintele astea după o înfrângere dezamăgitoare sau un egal insipid, în care instrucțiunile nu i-au fost urmate și prețul plătit a fost unul scump. Dar declarația perfecționistului Pep Guardiola a fost dată la capătul (încă) unui vals ofensiv oferit de Man City, de data asta împotriva lui Bournemouth. Scorul de 4-0 i-a flatat mai degrabă pe băieții lui Eddie Howe.
Pentru a doua oară în patru zile, Etihad Stadium a văzut patru goluri și o echipă care pare deja croită după ideile, principiile sau „învățăturile lui Guardiola“, așa cum le-a numit Gary Lineker în programul Match of the Day.
Deși Borussia Mönchengladbach e un adversar de cu totul alt calibru decât cel întâlnit sâmbătă după-amiază, să reușești să păstrezi un nivel ca ăsta când calendarul e mai înghesuit ca un metrou din Londra e ceva cu adevărat impresionant.
Another superb day! ? First goal in my first @PremierLeague match and with 15 points table-toppers! ? @mancity #mcfc pic.twitter.com/zjQJPv2oBz
— Ilkay Gündogan (@Guendogan8) September 17, 2016
Și mai impresionant e ce face Pep cu jucătorii pe care îi are la dispoziție. Nolito și Gündogan, ultimul cu gol la debut în tricoul albastru-deschis, sunt oameni pe care catalanul și i-a dorit la club și pe care s-au dat bani buni, deci, într-o oarecare măsură, prestațiile lor excelente sunt ceva la care te poți aștepta. Dar jocul lui Sterling și De Bruyne îți poate spune mult mai multe despre ce înseamnă efectul Guardiola în jumătatea asta din Manchester. Primul nu numai că venea după un sezon decepționant, în care fusese parcă sufocat de suma record (și tot oprobriul public aferent) plătită pentru a-l aduce de la Liverpool, ci și după un European în care devenise țapul ispășitor al circului numit Echipa Națională a Angliei.
Al treilea gol în cinci meciuri de campionat lasă departe în oglinda retrovizoare acele momente grele. Încrederea pe care i-a arătat-o Guardiola tânărului englez e răsplătită aproape meci de meci cu reușite și contribuții valoroase la stilul de joc pe care și-l imaginează antrenorul.
De cealaltă parte, De Bruyne a fost un jucător central și în stagiunea precedentă. De fapt, aproape tot ce a făcut City bine în ultimele luni ale lui Pellegrini la club a trecut prin playmaker-ul belgian. Dar senzația a fost mereu că De Bruyne mai are o viteză sau două în plus pe care nu le-a accesat încă. Guardiola exagerează când spune că doar Messi e deasupra jucătorului pe care îl consideră unul dintre cei mai buni pe care i-a antrenat în cariera sa. Dar De Bruyne chiar urcă la un alt nivel, iar lovitura liberă cu care a marcat împotriva lui Bournemouth stă mărturie unui adevărat gânditor cu mingea la picior.
33 – Kevin De Bruyne has now had a hand in 33 goals in 48 games for Man City in all competitions (18 goals, 15 assists). Wonder.
— OptaJoe (@OptaJoe) September 17, 2016
Și așa a ajuns Pep Guardiola singurul manager alături de Carlo Ancelotti care își câștigă primele cinci meciuri la debutul în Premier League. Italianul lua titlul atunci (cu Chelsea) și catalanul pare să-l urmeze și la categoria asta.
Cu atât mai mult cu cât norii se strâng din nou pe Old Trafford. Un început bun sub Mourinho s-a destrămat rapid într-o săptămână de coșmar. Trei înfrângeri consecutive, cu City, Feyenoord (în Europa League) și la Watford duminică (1-3) au turnat apă rece pe optimismul inițial.
Jose Mourinho has lost 11 of his last 18 games. pic.twitter.com/IOccv0kfbn
— CaughtOffside (@caughtoffside) September 18, 2016
Walter Mazzari, un om pe care portughezul l-a numit cândva un măgar harnic care nu va fi niciodată un pursânge (alături de Ranieri, încă o dovadă că Mourinho chiar nu prea suportă italienii), a expus haosul din selecția echipei lui Mou. Prea mulți jucători care preferă aceeași poziție, prea puține opțiuni clare pe flancuri și un mijloc pe cât de talentat, pe atât de congestionat. Astea sunt lucruri pe care Mourinho știa că va trebui să le confrunte când a preluat o echipă „care nu e perfectă“.
Henderson scored for Liverpool.
Gundogan scored for Man City.
Xhaka scored for #Arsenal.And here is Pogba. pic.twitter.com/mcYpu2ttYC
— Arsenal Related ⚽? (@ArsenalsRelated) September 18, 2016
Dar Jose nu și-a făcut viața mai ușoară căzând în „capcana Rooney“. Van Gaal, Roy Hodgson, apoi Sam Allardyce, la națională, și acum Mourinho, toți își bat capul încercând să găsească un loc pentru Wayne Rooney, un nume mare în declin. Prea ineficient în atac, prea puțin dinamic la mijloc, căpitanul englez a ajuns să joace într-o poziție tip Andrea Pirlo, ceea ce nu a făcut decât să încetinească orice acțiune a unei echipe deja în criză de inspirație.
La sfârșit, Mourinho a vorbit despre jucători care nu fac față presiunii. Poate are dreptate, dar Man Utd suferă cel mai mult acum de lipsă de claritate și consistență. Și astea intră în fișa postului de manager.
Jose Mourinho is repeating his Chelsea mistakes at Man United (BBC Audio) https://t.co/qat9ePHxbG pic.twitter.com/TC8U4vNtPp
— 101 Great Goals (@102greatgoals) September 19, 2016
Pentru a vedea ce pot face calitățile astea pentru o echipă de fotbal, vezi ce se întâmplă în celălalt port din nord-vestul Angliei. După sincopa de la Burnley, Liverpool a mai câștigat o deplasare grea și a venit cu trei puncte de la Chelsea. Racheta lui Jordan Henderson a fost punctul culminant al victoriei cu 2-1 care a pus capăt începutului perfect de care se bucura Antonio Conte la Londra. Echipa lui Klopp a jucat pe trei dintre cele mai dificile stadioane în cele cinci etape trecute (Emirates, White Hart Lane și Stamford Bridge) și a luat șapte puncte din nouă posibile. Germanul le-a adus aminte jurnaliștilor care l-au întrebat de titlu că și anul trecut, după succesul de la Chelsea, răspunsul a fost acela ca și cel de vineri seară: „Ești nebun?!“ Un pic de consistență și s-ar putea să nu fie chiar așa o nebunie.
Nebunie pare să o vezi și pe Everton pe doi, la doar două puncte de City. Ronald Koeman își clădește încet, încet o reputație extraordinară în Anglia. Olandezul pare capabil să inspire rezultate instantanee, ca și la Southampton, și o echipă care s-a zbătut atât de mohorât anul trecut sub Roberto Martinez arată brusc foarte atractiv.
În fine, Arsenal și Leicester au reușit ambele victorii clare care să mai regleze din începutul lor slab. Londonezii au câștigat cu 4-1 la Hull, într-un meci marcat de decizii controversate ale arbitrului, și după ce a făcut furori la Bruges, în Champions League, echipa lui Ranieri a repetat scorul de 3-0 cu Burnley. Transferul record adus de la Sporting Lisabona, Islam Slimani, a marcat două goluri la debutul său în Premier League, iar antrenorul italian se poate declara din nou „foarte fericit“. Or, asta îi poate îngrijora pe mulți…
Morning all! This is how the Premier League table looks after the weekends action. pic.twitter.com/2hsdkzxU4n
— Accumulator Tips⚽ (@bettingslip) September 19, 2016
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni