Cluburile din Serie A așteaptă acordul pentru reluarea campionatului la 13 iunie

Lead.ro 13 mai 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Serie A își propune să se întoarcă la fotbal (și la noi) pe 13 iunie. Asta e concluzia ședinței online pe care reprezentanții celor 20 de cluburi din prima ligă a Italiei au încheiat-o joi seară. Se așteaptă acum aprobarea guvernului italian.

„În ce privește reluarea activităților sportive, a fost indicată data de 13 iunie pentru reluarea campionatului. Asta în conformitate cu protocoalele medicale pentru protecția jucătorilor și a tuturor celor implicați”, au declarat oficialii Serie A.

Comitetul olimpic italian a suspendat toate evenimentele sportive la data de 9 martie, din cauza pandemiei COVID-19. Italia a fost una dintre cele mai afectate țări europene, iar mulți cred că meciul dintre Atalanta și Valencia (mutat la Milano, pe un stadion aproape plin) a contribuit la răspândirea coronavirusului, la final de februarie.

În ultimele zile, odată cu deschiderea mai multor țări din Europa, campionatele Italiei, Spaniei și Angliei încearcă să imite deciziile din Germania, unde Bundesliga revine (fără spectatori) începând cu 16 mai.

Echipele din Premier League intenționează să repornească campionatul de la 1 iunie, dar mai sunt încă multe detalii de pus la punct.

În Spania, reperul cluburilor din La Liga este prima parte a lunii iunie, în vreme ce campionatele din Franța, Olanda și Belgia au fost deja anulate.

Juve conduce Serie A cu 63 de puncte, unul în plus față de Lazio. Inter e pe trei, cu 54 de puncte, dar și un meci mai puțin.

*

Cunoaștem și condițiile necesare restartului în Bundesliga, iar dacă fotbalul german va reuși să repornească, aceste norme vor fi probabil preluate, ca model, în alte campionate:

🔸 Cel mult 322 de persoane (jucători, staff, personal medical, șamd.) pot participa la meciurile de Bundesliga. Și 270 în ligile inferioare;
🔸 Echipele au fost mutate la hotel cu 10 zile înaintea restartului, pentru a limita și mai mult contactul cu exteriorul. Cluburile se comportă ca în cantonament, cu deplasare între hotel și terenurile de antrenamente, nimic mai mult;
🔸 Tuturor li se va lua temperatura la intrarea în stadion;
🔸 Jucătorii vor fi testați cel puțin o dată pe săptămână. Și chiar de două ori, dacă e cazul. Pentru asta vor fi achiziționate 25.000 de teste (sub 0.5% din capacitatea de testare a Germaniei);
🔸 Carantina de grup (sau de echipă) nu va fi declanșată automat în cazul unui test pozitiv. Decizia va aparține autorităților medicale;
🔸 Ceremoniile de la începutul meciului vor fi sărite: fără strângeri de mâini, fără poze de echipă ș.a.
🔸 Conferințele de presă vor fi online (LIVE).

Happening now