Clujul și Craiova îi trântesc în nas FCSB-ului „fereastra” transferurilor. Se anunță un „play-off” mai strâns ca oricând
Ciprian Rus 31 ianuarie 2018Acum nu mai departe de un an, Gigi Becali era stăpânul absolut al pieței interne de transferuri. Își dorea un fundaș central? Îl lua pe Ionuț Larie de la rivala CFR. Îi cășuna pe un jucător de bandă de Națională? Îl semna imediat pe Romario Benzar de la Viitorul. Își dorea un atacant de careu? Îl „fura” chiar din curtea lui Dinamo pe Harleme Gnohere. Voia să scape de o echipă incomodă precum Astra? O transfera cu totul: Alibec, Budescu, Teixeira, model replicat mai apoi în relație cu Viitorul.
Cumpărând la prețuri corecte de pe piața internă, Becali a dat, nu o dată, un balon de oxigen Ligii 1. Își hrănea egoul supradimensionat, dar hrănea și echipe ajunse în insolvență sau care aveau mari probleme financiare.
Anul acesta, însă, situația s-a schimbat radical. Pus în fața transferului lui Florin Niță în străinătate, l-a dorit pe Giedrius Arlauskis. CFR i-a transmis că nici nu se pune problema. Și l-a dorit în mod manifest pe Alex Băluță, căpitanul celor de la CSU Craiova, dar, fără să mai aștepte răspunsul clubului, atacantul oltean i-a transmis refuzul său ferm.
Pentru prima oară în ultimii ani, FCSB are concurență nu doar în plan sportiv – echipa lui Becali e prinsă ca într-o menghină în clasamentul Ligii 1 între CFR și CSU Craiova – ci și în plan financiar. CSU rezistă cu brio tentației banilor ușori de la FCSB (așteptând bani mai buni din afară, la vară), în vreme ce clujenii de la CFR au început să îl concureze pe excentricul patron din Pipera chiar pe teritoriul pe care îl domina autoritar: piața locală. Iar concurența de pe piața transferurilor anunță cel mai încins „play-off” din ultimii ani.
„Echipa străinilor” are ADN românesc
Recunoscută în ultimul deceniu ca o „echipă a străinilor”, după modelul patentat de fostul finanțator, Paszkany Arpad (care nu dorea să supraliciteze în țară prețul unor jucători), noul CFR – cu acționariat încă neclar – merge pe mâna tinerilor fotbaliști români: numai în ultima jumătate de an i-a adus pe Valentin Costache de la Dinamo, pe Sebastian Mailat de la Timișoara, iar acum pe cel mai promițător jucător al momentului, Alex Ioniță II, de la Astra, și pe un alt proaspăt internațional, George Țucudean, de la Viitorul. „Am vrut să avem nu doar cea mai bună apărare din campionat, ci și cel mai bun atac”, a răspuns, ironic, Iuliu Mureșan acuzelor că CFR-ul și-a pierdut elanul ofensiv în mandatul lui Dan Petrescu.
1 milion de euro a costat numai Alex Ioniță, iar noul jucător al echipei din Gruia este hotărât să demonstreze pe teren că CFR-ul nu a făcut vreo greșeală cu transferul său.
„Mă bucur că s-a plătit o sumă importantă de bani pentru mine. Asta mă motivează, nu pune o presiune suplimentară pe mine, şi trebuie să demonstrez că merit aceşti bani. Iar asta voi face pe teren.” – Alex Ioniţă II, mijlocașul lui CFR Cluj
CFR Cluj s-a distrat în meciurile amicale, iar Dan Petrescu le-a transmis tuturor jucătorilor că e mulțumit de cum s-au pregătit în stagiul din Spania.
„Şi Ioniţă, şi Mailat s-au integrat foarte bine. Parcă joacă de-o viaţă la CFR! La fel şi Ţucudean. Acum, marea problemă este la mine. Trebuie să aleg o echipă de titulari pentru primul meci.” – Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj
FCSB plusează la experiență
Lipsit de piste interesante în Liga 1, în condițiile refuzurilor venite dinspre Cluj și Craiova, FCSB s-a orientat tot spre jucători români, dar care aveau probleme la echipelelor de club. Nicolae Dică va avea, astfel, sub comanda sa două nume care au făcut istorie în Liga 1, Valerică Găman și Cristi Tănase, aduși din Turcia.
Jucător aflat în cercul echipei naționale, Găman s-a adaptat imediat în centrul defensivei „roș-albaștrilor”, care iese întărită din iarnă după revenirea lui Romario Benzar, refăcut după o dură accidentare.
„Găman este foarte bun cu mingea la picior. Mi s-a zis că acum putem construi de pe linia de fund. Noi nu am avut fundași care să fie buni cu mingea la picior. Este înțelept și are experiență. Iar Tănase este și el foarte experimentat. De când sunt la Steaua, niciodată nu am avut o echipă așa puternică.” – Gigi Becali, finanțator FCSB
FCSB își va pierde însă portarul, pe Florin Niță, care va pleca la Sparta Praga, alături de Nicușor Stanciu.
Craiova ține cu dinții de vedete
Fără să facă transferuri spectaculoase peste iarnă – i-a adus pe Ovidiu Bic și pe Dominik Glavina și i-a pierdut pe Niko Datkovici și Hrvoje Spahija – CSU Craiova a reușit performanța de a-și ține lângă echipă vedetele Alexandru Băluță și Alexandru Mitriță. Primul a refuzat ferm intențiile FCSB de a-l transfera, în vreme ce al doilea și-a prelungit înțelegerea cu Craiova până în 2021.
Marea dezordine din „play-off”
Toate cele patru echipe care trag pentru ultimele locuri de „play-off” au avut parte de un „mercato” intens.
Astra i-a pierdut pe Ioniță și Le Tallec, dar Edward Iordănescu i-a primit la schimb pe L. Buș (FC Botoșani), Fl. Matei (Rijeka), Bărbulescu (Domneşti) și pe Urko Vera, unul dintre golgheterii lui CFR Cluj.
La Botoșani, Costel Enache i-a adus pe Acsinte (Voluntari), Achim, Golofca (ambii de la FCSB) și pe Golubovici (Gaz Metan). Nume importante în Liga 1, dar a și pierdut, pe de altă parte, jucători importanți: Bordeianu (CFR Cluj), L. Buş (Astra), Kuku (Sepsi) sau Popa (Dinamo).
La rândul său, și Gică Hagi trebuie să facă schimbări importante la echipă chiar înaintea etapelor decisive de dinaintea „play-off”-ului. I-a cedat pe Eric, pe Țucudean și pe portarul Râmniceanu, om-cheie în titlul de anul trecut, și l-a vândut pe Ganea la Athletic, deși îl mai ține la Ovidiu până la vară. În schimb, l-a adus înapoi pe Ianis Hagi, pentru o sumă-record în fotbalul nostru – 2 milioane de euro plus procent dintr-o revânzare, pe care, mai mult ca sigur, Gică o vânează deja.
În fine, Dinamo pregătește asaltul pentru Top 6 într-o vânzoleală devenită deja obișnuită în „Ștefan cel Mare”. Au plecat Costache, căpitanii Anton și Filip, Rivaldinho și Nascimento și au venit Nistor, de la CFR, Monroy și Pesici, pe lângă Popa (Botoşani), Popescu (Voluntari), Olteanu (Voluntari), Monroy (Petah Tikva), Pesici (Hajduk).
„Play-out”-ul ne surprinde cu Almancilense, 1º de Agosto și Pinhalnovense
Dintre echipele aflate în zona „play-out”, se remarcă penultima clasată, Sepsi, care a transferat o echipă nouă – inclusiv pe Hamed, Chiriță (CFR Cluj) și Kuku (Botoșani).
Nici Gazul lui Cristi Pustai nu s-a lăsat mai prejos și a căutat talente la echipe care de care mai exotice: Almancilense, Ponferradina, 1º de Agosto sau Pinhalnovense.
Mai aproape de elita jumătății de jos la Ligii 1, FC Voluntari i-a adus lui Claudiu Niculescu jucători ca Pleașcă și Daniel Benzar (ambii de la FCSB), respectiv Bucurică (Chiajna).
Campionatul se reia pe 2 februarie, când e programat și primul derbi din zona top 6: Viitorul – Astra.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 săptămâni