Croaţia şi Elveţia sunt cu un picior la Mondialul din Rusia. Dar nu fără controversa creată de arbitrul Ovidiu Hațegan
Danny Coposescu 9 noiembrie 2017Nu mai e mult. În trei săptămâni, vom afla cum arată grupele Cupei Mondiale din Rusia. Înainte de asta, însă, mai trebuie împărțite ultimele nouă bilete disponibile la cea mai importantă competiţie a fotbalului. Patru naţionale europene, trei africane şi două din Oceania şi/sau America de Sud se întrec în următoarele şapte zile pentru onoarea de a-şi pierde răbdarea la Kremlin, unde FIFA va petrece inevitabil o eternitate pentru a extrage câteva bileţele din nişte bile de plastic.
După seara asta, două echipe pot să-şi facă deja rezervări de călătorie.
PREVIEW | #WCQ
????????????????
????????????????????
????????????????????
????????????????????
European play-offs set to determine 4⃣ #WorldCup spots
➡️https://t.co/wHQyuwibx5 pic.twitter.com/Ojmtv4hojl— FIFA World Cup (@FIFAWorldCup) November 8, 2017
Croaţia 4-1 Grecia
Faţă de ultima campanie de calificare apocaliptică, în care a terminat sub Insulele Feroe, despre greci se putea spune măcar un lucru pozitiv: ştiu să se apere. Ca şi legendarul său compatriot, Otto Rehhagel, selecţionerul neamţ Michael Skibbe a făcut echipa expertă la anti-fotbal şi niciun suporter grec nu s-a plâns de asta, pentru că o singură înfrângere şi doar şase goluri primite în calificări au adus Grecia în play-off.
Numai că grecii au uitat prompt tot ce au învăţat în ultimul an și jumătate şi au revenit la greşelile caraghioase de care ne-am bucurat şi noi în drumul spre Euro 2016. E greu să găseşti loturi mai talentate ca cel al Croaţiei, şi totuşi gazdele n-au avut nevoie de toate capacităţile, de vreme ce adversarii le-au făcut cadou după cadou. Abia trecuseră 10 minute când portarul Karnezis a uitat care-i treaba cu obiectul sferic care se rostogolea spre el: doar prin fault l-a putut opri pe Kalinic, care se pregătea să profite de gafa incredibilă. Modric a executat fără emoţii lovitura de pedeapsă şi, de-acolo, Grecia s-a dus aproape numai în jos.
Karnezis at it again, incredibly. I take back every negative thing I’ve said about Gomes, please never get hurt again x https://t.co/JHCZYzcC0G
— Watford Talk (@WatfordTalk) November 9, 2017
Singura zvâcnire pentru eleni a durat mai puţin de trei minute, când Sokratis a făcut 1-2. Perisic a stins rapid lumina pentru băieţii lui Skibbe şi Kramaric a rezolvat deja din tur ecuaţia. Asta pentru că Grecia a reuşit să dea mai mult de două goluri doar lui Gibraltar și e greu de crezut că atacul îşi va descoperi puteri nebănuite tocmai contra Croaţiei, duminică. Oricum ar fi irelevant, dacă atât de lăudata apărare va continua cu această eroare de sistem.
World Cup bound? Croatia crush Greece and take a massive advantage into the 2nd leg. #WCQ pic.twitter.com/7RlaufCnNO
— FOX Soccer (@FOXSoccer) November 9, 2017
Irlanda de Nord 0-1 Elveţia
Meciurile de joi seară parcă au fost alese tematic, cu leitmotivul atac vs apărare. Elveţienii au cea mai bine cotată echipă din baraj – au strâns mai multe puncte în calificări decât cinci dintre naţiunile europene care au terminat pe locul întâi în grupa lor. Portugalia le-a furat în ultima etapă poziţia de onoare, ceea ce l-a cam scos din sărite pe selecţionerul Vladimir Petkovic.
De cealaltă parte, Irlanda de Nord a primit doar şase goluri în grupa ei (cinci din partea Germaniei) şi a pierdut un singur meci pe Windsor Park în ultimii patru ani.
Good times never seemed so good #gawa @NorthernIreland @beltel pic.twitter.com/oGt8VA1Q8u
— claire williamson (@clairewilliam22) November 9, 2017
Nu trebuie să fii un analist expert, deci, ca să-ţi dai seama ce fel de joc a fost ăsta. Nici ca să-l identifici pe probabil cel mai nepopular om din nordul insulei: compatriotul nostru, Ovidiu Haţegan. Arbitrul a rupt echilibrul delicat al meciului când el (şi nimeni altcineva) a văzut henţ în careu la şutul lui Shaqiri. Asta dacă nu cumva definiţia infracţiunii a fost extinsă pentru a include mai nou şi omoplatul lui Correy Evans.
Northern Ireland 0-1 Switzerland – The penalty that never was means the #GAWA have a mountain to climb in Basel. #NorthernIreland pic.twitter.com/l9RI4ke8Nz
— Stand out jerseys (@standoutjerseys) November 9, 2017
Controversial Switzerland penalty puts Northern Ireland behind in play-off https://t.co/1ByIzGtw0i via @guardian_sport
— The Guardian (@guardian) November 9, 2017
Rodriguez a transformat penaltiul şi tot planul lui Michael O’Neill s-a dus pe fereastră. Echipa sa nu e tocmai recunoscută pentru calitatea ofensivă, așa că nu-i de mirare că gazdele n-au reuşit să pună nici un şut pe poartă toată seara.
La final, O’Neill și-a vărsat necazul pe arbitrul Hațegan: „E incredibil că arbitrul a putut să acorde acest penalti în situația asta. A fost la câțiva metri de incident, nimeni nu i-a blocat vederea; Corry era întors spre lateral, mingea îl lovește mai degrabă în umăr, e chiar incredibil… Am crezut că a fluierat pentru fault sau offside, deci ca să dai penalti pentru așa ceva, când nimeni nu a cerut măcar henț, e amețitor”, a spus antrenorul nord irlandezilor la final, pentru Sky Sports.
Și dacă revenirea grecilor e greu de imaginat, atunci a nord-irlandezilor e din domeniul fantasticului, de vreme ce ar avea nevoie de două goluri la Basel. Aşa că putem spune cu destulă siguranţă cine va ocupa două din bilele tragerii la sorţi.
Ce urmează
Tragerea la sorţi e pe 1 decembrie, la Kremlin, unde echipele vor fi împărțite în patru urne valorice, în funcție de curiosul clasament FIFA. Dacă nimic nu se schimbă în coeficinții federației internaționale, atunci capii de serie vor fi Rusia (ca țară gazdă), Germania, Brazilia, Portugalia, Argentina, Belgia, Polonia și Franța.
În a doua urnă valorică pot să apară Spania, Anglia, Columbia, Mexic, Uruguay și, dacă se califică, Peru, Elveția și Italia.
Până atunci, câteva meciuri ne vor ține ocupați.
Vineri, 10 noiembrie:
Suedia – Italia
Honduras – Australia
Africa de Sud – Senegal (Senegal se califică la victorie)
Sâmbătă, 11 noiembrie:
Danemarca – Irlanda
Noua Zeelandă – Peru
Tunisia – Libia (Tunisia se califică la victorie)
Coasta de Fildeş – Maroc (câştigătoarea se califică, Maroc are nevoie doar de egal)
Duminică, 12 noiembrie:
Grecia – Croaţia
Elveţia – Irlanda de Nord
Luni, 13 noiembrie:
Italia – Suedia
Marţi, 14 noiembrie:
Irlanda – Danemarca
Miercuri, 15 noiembrie:
Australia – Honduras
Joi, 16 noiembrie:
Peru – Noua Zeelandă