CSM București nu mai face cadouri, trece în viteză de Nykobing și arată că înfrângerea din deplasare a fost doar un pas greșit
Lucian Vârtan 4 noiembrie 2017Nykobing Falster Handboldklub a ajuns la București cu încrederea dată de victoria din meciul tur contra CSM-ului, probabil sperând să surprindă încă o dată campioana României. Însă bucureștencele și-au învățat lecția, nu au mai oferit cadouri și le-au depășit pe daneze exact prin stilul de joc, în viteză, care le-a ieșit aproape perfect.
La capătul unui meci entuziasmant, care reamintește de faptul că echipa antrenată de Helle Thomsen e văzută de specialiști printre favoritele certe ale ediției actuale de Champions League, CSM a câștigat cu 39-26.
Doar până la 5-5 a reușit campioana Danemarcei să țină aproape de CSM; de aici încolo, Cristina Neagu și colegele s-au ridicat la alt nivel . Mai rapide, mai puternice și mai experimentate, campioanele României au făcut exact ce aștepta toată lumea de la ele: s-au impus destul de clar și rămân pe primul loc în Grupa A, cu șase puncte.
RESULTS: @csm_bucharest avenge their Round 3 loss with interest, beating @nfh_nfh 39:26, while @RKKrim join them on 6 points! #ehfcl pic.twitter.com/ruOVIiWNqX
— EHF Champions League (@ehfcl) November 4, 2017
Meciul
Pusă în gardă de jocul indecis din Danemarca, echipa lui Thomsen a privit meciul retur cu mai multă seriozitate. Chiar și așa, începutul partidei a fost echilibrat – în primul sfert de oră au condus, pe rând, ambele echipe, însă fără o desprindere decisivă: în minutul opt era 3-3, în minutul 13 era 5-5. Ratările CSM-ului s-au oprit totuși după primele 15 minute, când ritmul și intensitatea au crescut până când adversarele au rămas serios în urmă, mai ales că acest avânt din jocul CSM-ului a venit în urma unei duble eliminări adverse.
A urmat o porțiune de handbal fără prea multe ezitări, când câteva goluri simple, pe contră, au dus-o pe CSM la două, patru respectiv șase goluri în față. Jocul cu pivotul (în special Frafjord, care a marcat, a scos lovituri de la 7 metri și a fost stâlp în apărare) și cu extremele a oferit mai multă diversitate, iar aruncările de la distanță ale lui Neagu sau Gullden au chinuit mai mereu agila, dar scunda apărare daneză. La cealaltă poartă, centrul lui Nykobing, Kristina Kristiansen, nu a reușit să-și mai pună în valoare la fel de bine colegele; iar atunci când a dat pasa decisivă, în fața lor a apărut Paula Ungureanu – din nou într-o zi mare.
În repriza a doua, lucrurile au continuat în aceeași notă, iar în minutul patru CSM era deja la 10 lungimi în față: 26-16. Scenariul a avut aceleași protagoniste și un scenarist bucuros, care s-a exteriorizat la fiecare schemă executată perfect. E drept că au mai apărut mici scăderi de nivel, la fel ca în prima repriză, dar lucrurile au rămas mereu sub control.
În fața unor tribune pline, așa cum au fost în Sala Dinamo, jocul CSM-ului a strălucit pe alocuri, dar poate cel mai important lucru este că echipa a arătat mai legată, mai echilibrată la nivel înalt: Paula Ungureanu a oprit la fel de multe mingi ca în meciul trecut, Gullden a excelat la coordonare, Cristina Neagu a punctat decisiv de la linia de 9 metri, iar Iulia Curea (7 goluri) și Frafjord au diversificat și mai mult atacul.
După meciul de sâmbătă rămânem cu un rezultat de care publicul își va aminti, care probabil va da aripi CSM-ului. Au existat însă și sincope în joc: perioadele de concentrare, în care defensiva agresivă a recuperat multe mingi și a reușit să lanseze atacul rapid, pe faza a doua, s-au văzut imediat pe tabelă, dar au alternat cu perioadele de relaxare, care au permis adversarelor să marcheze ușor.
Declarațiile
Helle Thomsen, care a exersat mult mai puține formule de joc față de norma ei obișnuită, s-a declarat mulțumită de ce a văzut: „Am jucat un meci bun, iar oamenii din tribună au fost extraordinari. Am jucat ca o echipă azi, iar fanii au fost de partea noastră și au pus presiune pe Nykobing. Victoria de azi este foarte importantă pentru spiritul echipei, dar și pentru punctele obținute, pe care le-am pierdut în Danemarca,” a spus daneza pentru Telekom Sport.
Asta a confirmat și Sabina Jacobsen: „Am jucat ca o echipă, și asta a fost foarte bine. Am fost dezamăgite după meciul din Danemarca și ne doream să câștigăm azi. A fost o energie bună în teren, dar și în tribună, ne-am simțit foarte bine și asta s-a văzut din plin. Încă suntem dezamăgite pentru punctele pierdute acolo, dar azi am jucat unite, împreună și merităm locul unu în această grupă.”
„Ne-am dorit să câștigăm acest meci și ne-am dorit să câștigăm la diferență mare. Cred că pentru noi toate meciul de azi a avut o altă însemnătate, nu doar cele două puncte, pentru că știm că meciul din Danemarca a fost o întâmplare. Cred că asta este fața CSM-ului, dar trebuie să o și menținem și asta cred că e cel mai greu. Funcționează și relația cu Helle, pentru că altfel nu am putea forma o echipă. Le mulțumesc fanilor că au fost alături de noi,” a declarat și Oana Manea.
Context
Campioana României este cap de serie într-o grupă din care mai fac parte, pe lângă Nykøbing, Vistal Gdynia și Krim Ljubliana. CSM urmărea să câștige grupa cu punctaj maxim, pentru că în faza următoare se va întâlni cu primele trei clasate dintr-o grupă mult mai echilibrată: Györ, Rostov-Don, FC Midtjylland și mai slab cotata Brest Bretagne Handball. (Györ, echipa selecționerului Ambros Martin, tocmai a pierdut cu Rostov, astfel că primele trei clasate au câte patru puncte.)
Programul lui CSM în Grupa A
Krim – CSM, 11 noiembrie, de la 16.00
CSM – Vistal, 19 noiembrie, de la 17.00
Primele trei clasate din fiecare grupă se califică în grupele principale („main round”), unde aduc doar punctele câștigate cu celelalte două echipe calificate la rândul lor. Cele 12 echipe ajunse în Main Round sunt împărțite în două grupe de șase: primele patru merg în sferturile de finală, care se joacă tot tur-retur, iar câștigătoarele se califică în Final 4-ul de la Budapesta.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 4 săptămâni