Două finale pentru Marian Drăgulescu, o accidentare în echipa României, emoții în concurs și vise mari în tribună. Cum a fost prima zi a Europenelor de la Cluj
Andreea Giuclea 19 aprilie 2017Marian Drăgulescu s-a calificat în finalele de la sol și sărituri, fiind singurul gimnast român care a trecut de calificările care au avut loc miercuri la Cluj. Finala la sol va avea loc sâmbătă, iar cea de sărituri duminică.
*
„Ne-am luat concediu să fim aici. E ceva rar să vezi pe viu un campionat european de gimnastică, am așteptat cu emoții să înceapă.”
E prima zi oficială a Campionatelor Europene de Gimnastică de la Cluj, a calificărilor masculine. Aparatele lucesc în lumina reflectoarelor, voluntarii și oficialii roiesc pe margine, steagurile celor 37 de țări participante sunt ridicate la tavan.
Undeva jos, în rândul doi, o familie iubitoare de gimnastică și-a ocupat locul de dimineață. Cristina, profesoară de română, și cele două fete ale ei, Natalia, nouă ani, și Anastasia, 11 ani, au urmărit prima subdiviziune, în care n-a concurat niciun român, și își propun să fie aici până duminică. „Sunt dezamăgită de clujeni, că nu sunt mai mulți să vadă așa un spectacol”, spune Cristina, privind spre tribunele încă goale dimineața.
„Ne-am fi dus și în București, dacă era acolo.” Nu doar pentru că întreaga familie iubește gimnastica, dar și pentru că Natalia, fata cea mică, practică sportul de la cinci ani.
Îi place mult, recunoaște Natalia cu un zâmbet larg. Doar paralelul i se pare mai greu, iar mama îi întoarce mâinile și arată spre rănile din palme. Cel mai mult iubește însă bârna, poate de aia gimnasta ei preferată e Cătălina Ponor, pe care abia așteaptă s-o vadă. „În vară s-a uitat la Olimpiadă cu sufletul la gură, nu se mai oprea din plâns când a ratat”, își amintește mama.
La Jocurile Olimpice ar vrea și Natalia să ajungă, chiar dacă mama dă temătoare din cap. „Gimnastica cere multe sacrificii, te poți accidenta, mi-e așa milă de ea când văd la câte renunță, e prea serioasă și cuminte. Se antrenează zilnic câte patru ore, după școală, iar seara îi tremură mâinile pe stilou.”
Mama n-ar vrea să renunțe la școală, dar Natalia se pregătește de următorul concurs, Cupa Andreea Răducan, de la care speră să ia și un autograf, cum a luat anul trecut de la Ponor, la naționale.
Ca Natalia sunt zeci de fetițe răsfirate prin sala de la Cluj, aduse de părinți sau bunici. Fac poze la tot ce văd, sar de pe scaune când o văd pe Nadia Comăneci în tribună, în timpul festivității de deschidere, și visează la ziua în care o să fie și ele pe podium.
Până să-și vadă favoritele în concurs, au privit cu ochii mari exercițiile băieților.
Concursul românilor a început însă cu emoții
Laurențiu Nistor a fost primul care a simțit cum e să evoluezi acasă. Când crainicul l-a prezentat cu entuziasm – It’s time for the first Romanian gymnast! –, sala, ceva mai plină după prânz, l-a aplaudat îndelung, i-a strigat numele, i-a urat „Haide!” și „Tare!”, cum urma s-o facă pentru fiecare gimnast. Publicul și-a ținut însă răsuflarea când, după câteva răsuciri la bara fixă, Laurențiu a căzut la o desprindere și a rămas câteva minute pe saltea. „E riscant, stau mereu cu inima în gât să nu se accidenteze”, răsună în gând cuvintele mamei de pe margine, când îl vezi pe Laurențiu făcându-le semn medicilor că nu poate să se ridice și când aceștia îl scot pe targă din sală.
Antrenorii spun că nu e nimic grav, doar o contractură, dar a fost dus la spital pentru siguranță, în timp ce colegii lui au continuat concursul, parcă cu emoții și mai mari. Vlad Cotună a căzut și el de pe bară, dar și la sol, Adelin Kotrong s-a dezechilibrat de pe cal, a făcut un pas în afara covorului la sol și s-a rostogolit pe saltea la a doua săritură. Cristian Bățagă a avut exerciții solide la sol și la cal, ca și Andrei Ursache la cal, dar nu suficiente cât să prindă finalele.
Marian Drăgulescu, șanse la medalii
Cel mai titrat român din concurs – are nouă medalii europene, la egalitate cu Nadia – a fost și cel mai aplaudat. Înainte și după exercițiile sale, sala i-a strigat numele, l-a aplaudat și au fluturat steaguri tricolore, iar Drăgulescu, la 36 de ani, i-a răsplătit cu două calificări în finală. La sol și sărituri, aparatele sale preferate, a obținut unele dintre cele mai bune note din concurs (locul unu la sărituri, locul doi la sol), ceea ce îi dă speranțe la medalii, deși știe că va fi greu.
„Mă bucur că am reușit să-mi stăpânesc emoțiile și să am evoluțiile pe care mi le-am dorit. Întotdeauna se poate și mai bine, și mai puțin bine. Măcar dacă ar rămâne așa, locul I la sărituri și locul II la sol aș fi mai mult decât fericit. Dar e greu, într-o competiție toată lumea își dorește medalii, cred că au fost 60-70 de concurenți la fiecare aparat, și specialiști. E greu, dar sper să prind o zi bună și în finală și să cânte imnul.”
Gymnasts from 7 different countries lead qualifications
Report of the men’s qualification at #EChCluj2017 https://t.co/m3WUpPd9fV pic.twitter.com/BCRlPeVDNT
— UEG (@UEGymnastics) April 19, 2017
Impresii după prima zi
Gimnaștii români n-au fost singurii care au căzut, s-au dezechilibrat sau au ratat. S-au auzit oftate lungi din tribune când un gimnast a căzut de două ori de la bară, când altul a depășit covorul la sol, iar când un gimnast neamț a căzut de pe cal, un jurnalist a strigat un “Nein!” aproape disperat.
Poate așa e la fiecare concurs din calificări, sau la fiecare competiție la care debutează mulți tineri, cum se întâmplă acum, fiind prima competiție majoră din noul ciclu olimpic. Dar e prima oară când urmărim cu atâta atenție un concurs de calificări, și tot prima oară când vedem pe viu un concurs de gimnastică acasă. Și multe lucruri nu sunt ca la televizor.
Săriturile par mai înalte și mai periculoase decât la televizor, inelele sunt mai sus, bara e mai ridicată. Bubuitul solului la aterizări e surd, praful de magneziu se împrăștie peste tot. Muzica răsună tot timpul din boxe și abia te poți concentra tu, în tribună, darmite gimnaștii care sfidează gravitația la câțiva metri în față.
Pentru că ești foarte aproape de ei, le vezi vânătăile de pe picioare și tatuajele de pe umeri, bandajele de pe glezne și emoțiile din priviri; vezi cum se încurajează înainte să înceapă și cum repetă în minte exercițiul, dar și cum oftează când îl termină sau cât sunt de dezamăgiți când ratează. Te lași prins în tumultul emoțiilor lor, și se întâmplă să uiți de punctaj, clasament și șansele de calificare în finală, lucrurile care poate ți se păreau cele mai importante când priveai la televizor, de la distanță.
Joi urmează calificările feminine, de la 10:00-20:40. Pentru România concurează Larisa Iordache, Cătălina Ponor, Olivia Cîmpian și Ioana Crișan.
Corespondențele de la Cluj și celelalte articole dedicate Campionatelor Europene de Gimnastică Artistică Petrom sunt oferite, pe Lead.ro, de OMV Petrom.
Urmărește secțiunea dedicată pe Lead.ro ca să nu ratezi niciunul dintre articole.