„După ce ne calificăm, putem vorbi și de o medalie la Tokyo.” Tenisul de masă începe drumul spre Jocurile Olimpice

Lead.ro 17 ianuarie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Echipele naționale de tenis de masă încearcă să obțină luna aceasta calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în cadrul turneului de calificare găzduit de Gondomar (Portugalia) între 22-26 ianuarie.

30 de echipe la feminin și 34 la masculin vor lupta pentru cele nouă locuri care asigură calificarea la Jocurile Olimpice. Doi sportivi din fiecare națională clasată în primele nouă vor obține biletele pentru Tokyo în proba de simplu.

Experimentatele Eliza Samara, Daniela Dodean și Bernadette Szocs, campioane europene en-titre în proba pe echipe, sunt optimiste privind șansele de a obține biletul olimpic: „Credem în puterile noastre, suntem numărul unu în Europa, așa că sperăm să demonstrăm și acum. Portugalia este cel mai dificil adversar, au trei chinezoaice în echipă. Este presiune, dar suntem încrezătoare. Suntem trei jucătoare experimentate, toată lumea ne știe de frică. E o miză foarte mare în joc, dar va fi ok”, spune Daniela Dodean Monteiro.

Portugalia este chiar echipa de care România a trecut în finala Campionatului European desfășurat în septembrie, la Nantes, cu scorul de 3-0, păstrând titlul european cucerit în 2017.

Eliza Samara, campioană europeană și la individual – de trei ori, spune că după ce vor obține calificarea se vor gândi și la o posibilă medalie olimpică: „Avem șanse reale să ne calificăm, însă depinde de forma din ziua respectivă. Trebuie să luăm aceste meciuri ca pe niște meciuri normale, fără să ne gândim că o înfrângere ne-ar opri din drumul spre Tokyo. Avem cinci zile la dispoziție acolo să ne acomodăm, așa că sunt foarte optimistă. După ce ne calificăm, putem vorbi și de o medalie la Tokyo.”

Viorel Filimon: „Suntem printre favoriți, dar nu este suficient”

Înaintea turnelui, loturile României se vor pregăti timp de cinci zile într-un cantonament la Gondomar, timp în care antrenorul Viorel Filimon speră să pună la punct și ultimele detalii.

„Ne pregătim de un an pentru această calificare. Sperăm să punem totul la punct, astfel încât să ne realizăm acest obiectiv. Tragerea la sorți este foarte importantă, din 30 de echipe 7 sunt asiatice. Mă bazez pe mobilizarea fetelor. După ce obții un rezultat bun, toată lumea încearcă să te învingă și o mică neatenție poate da peste cap toate calculele hârtiei. În mod normal, suntem printre favoriți, dar nu e suficient. Dacă nu obținem calificarea cu echipa, rămânem cu proba de dublu mixt și de simplu, unde Dana și Eliza sunt aproape calificate. Din patru șanse, putem aspira la o medalie la Tokyo”, spune Filimon, antrenorul echipei naționale feminine.

Loturile României la turneul de calificare la JO Tokyo

Lot feminin: Elizabeta Samara, Bernadette Szocs, Daniela Dodean, Irina Ciobanu, antrenor Viorel Filimon.

Lot masculin: Ovidiu Ionescu, Hunor Szocs, Rareș Șipoș, Cristian Pletea, antrenor Andrei Filimon.

Programul turneului de calificare:

16-21 ianuarie – cantonamentul de pregătire în Gondomar;

20 ianuarie – tragerea la sorți;

22-26 ianuarie – turneul de calificare echipe pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020.

 

Foto: Facebook Federația Română de Tenis de Masă

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now