România își apără titlul european la tenis de masă, țintește „tripla” peste 2 ani, la Cluj. Eliza, Bernie și Dana nu se mai satură să câștige!

Ciprian Rus 9 septembrie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

E 10-6 în decisiv, în meciul trei al finalei dintre România și Portugalia, la Europenele pe echipe din Franța. Eliza Samara are minge de meci și minge de campionat. Pe margine, Bernie Szocs și Dana Dodean nu mai au răbdare, sunt cât pe ce să sară peste panourile care delimitează pătratul de joc. Nu e un meci oarecare: România trebuie să își apere titlul european câștigat în fața Germaniei cu doi ani în urmă.

Când Eliza își câștigă punctul, Daniela Dodean înșfacă un steag al României din tribune și fuge cu el spre câștigătoare, alături de Bernie Szocs. La boxe, DJ-ul turnelului de la Nantes e și el pregătit: o melodie ritmată însoțește victoria României, iar fetele noastre fac spectacol în jurul mesei, dansând de bucurie înfășurate în streagul tricolor.

Sunt mii și mii de feluri de a serba o victorie, dar energia fetelor noastre și energia bună pe care și-o transmit una alteia ne-au demonstrat încă o dată, dacă mai era nevoie, după ultima minge din turneu, că Eliza, Bernie și Daniela sunt cu adevărat o mare echipă. Sunt rare, în anii din urmă, titlurile mari obținute de sportivii noștri. Sunt și mai rare confirmările lor, peste câțiva ani, la același nivel. De aceea, performanța echipei naționale de tenis de masă feminin este cu atât mai spectaculoasă! Bernie, Eliza și Dana au reușit să își apere titlul european și de acum pot visa la nebunia-nebuniilor: să facă „tripla” europeană, peste alți doi ani, chiar la noi acasă, în România, în Sala Polivalentă de la Cluj. Acolo unde Simona Halep și echipa de FED Cup au fost conduse spre mari victorii de publicul generos de la Cluj, Bernie și colegele ei au șansa să facă istorie în sportul românesc și european.

Până în 2021 e Olimpiada și chiar dacă la nivel mondial e mult mai greu în tenisul de masă, acești sportivi minunați ne-au învățat să sperăm tot timpul la mai mult. Pentru că la tenis de masă avem nu doar o echipă națională omogenă, legată și motivată, avem și performanțe individuale de excepție, atât la fete, cât și la băieți, avem talente care vin mereu din urmă.

*

Duminică, la Nantes, echipa României și-a păstrat trofeul cucerit în 2017, în Luxemburg, după ce a trecut în finală de reprezentativa Portugaliei cu scorul de 3-0. Campioană europeană la individual în 2015, Eliza Samara a învins-o în ultimul meci pe Leila Oliveira cu scorul de 3-0 (11-9, 11-7, 11-6 ). În prima partidă, Bernadette Szocz a trecut de Shao Jieni cu scorul de 3 -2 (11-7, 8-11, 6-11, 11-7, 11-6), în vreme ce Daniela Dodean Monteiro a învins-o în meciul secund pe Yu Fa cu scorul de 3 – 2 (7-11, 11-8, 11-9, 6-11, 11-3).

În confruntările din grupă la acest turneu final, sportivele antrenate de Viorel Filimon au depășit Slovacia, cu 3 -0, și Spania, cu 3-0, în vreme ce în sferturi au trecut de Franța, tot fără joc pierdut. În semifinală, România s-a impus în fața reprezentativei Poloniei, cu scorul de 3 -1.

Echipa de la Nantes a fost formată din Elizabeta Samara, Bernadette Szocs, Daniela Dodean Monteiro, Adina Diaconu și Irina Ciobanu. România are în palmares cinci titluri de campioană europeană la tenis de masă pe echipe, la feminin, obținute în 1992, 2002, 2005, 2017 și 2019.

*

„Sunt bucuroasă că fac parte din cea mai bună echipă a Europei. Este un sentiment de nedescris” – Eliza Samara

„Cred că formăm o echipă foarte bună, am încercat din răsputeri să ne apărărm titlul din 2017, am jucat foarte bine și ne bucurăm că am reușit să luăm din nou aurul. Ne dorim ca peste doi ani, la Cluj, să ne apărăm titlul. Vrem să facem tripla” – Daniela Dodean Monteiro

„Avem cea mai bună echipă din Europa…este un lucru incredibil! Știm că peste doi ani nu ne va fi ușor la Cluj, dar ne dorim să ne aprăm titlul la noi acasă” – Bernadette Szocs.

*

Vă reamintim că, în 2017, echipa feminina de tenis de masa a României a cucerit medaliile de aur la Campionatele Europene din Luxemburg. În finală, victoria a venit contra echipei Germaniei, scor 3-2.

România deține momentan medalia europeană de argint, la masculin, prin Ovidiu Ionescu, și locul 2 în Top 16 Europe la feminin, competiția celor mai buni jucători de pe continent, prin Bernadette Szocs.

Generația tânără are rezultate și mai bune: Cristian Pletea a câștigat, în decembrie trecut, medalia de bronz la Mondialele de tineret, în vreme ce echipa de cadete – cu Elena Zaharia, Luciana Mitrofan, Irina Rus și Ioana Sîngeorzan – deține titlul european, câștigat vara trecută, la Cluj. Echipele de juniori și junioare au câștigat, tot atunci, medaliile europene de bronz.

Happening now