„Echipa asta ar trebui să câștige 99% din meciurile pe care le joacă.” Analiza lui Kim Rasmussen, antrenorul cu care CSM a câștigat Liga Campionilor
Andreea Giuclea 6 octombrie 2018La primul meci european dintr-un sezon în care CSM pornește cu șanse mari – și cu așteptări la fel de mari – la trofeul Champions League, în tribunele Sălii Polivalente din București a fost și antrenorul danez cu care CSM a câștigat primul și unicul trofeu al Ligii de până acum (2015-2016, la chiar prima participare în Ligă). Danezul Kim Rasmussen, acum selecționer al Ungariei, a venit la București să studieze jocul lui Ferencvaros, unde sunt multe din jucătoarele naționalei, dar și să revadă echipa de care-l leagă cel mai important succes obținut ca antrenor.
Am stat de vorbă cu el despre cum vede CSM-ul de azi, despre șansele la un nou trofeu și despre munca sa la cârma naționalei Ungariei, în apropierea Campionatului European.
„E mereu special să mă întorc, normal că îmi lipsește atmosfera, îmi lipsesc meciurile din Champions League. Și bineînțeles că-mi lipsește Bucureștiul și sala aceasta, pentru că a însemnat mult (pentru mine). Mă bucur să mă întorc și să văd atât de mulți fani ai handbalului aici.”
Meciul cu Ferencvaros i s-a părut însă destul de dezechlibrat. „CSM e puternică, are un joc fizic impresionant. Atacul a fost bun, când și-au păstrat concentrarea au arătat că pot înscrie oricând vor. E o echipă foarte experimentată și foarte puternică fizic. E foarte diferită de cea pe care am antrenat-o eu în 2016. Vom vedea, azi au arătat puternic. E adevărat că apărarea a primit 31 de goluri, dar au reușit o victorie cu un joc puternic și urmează un sezon lung.”
Cu toate astea, danezul avertizează că meciul de vineri seara n-a fost unul care să pună mari probleme CSM-ului, „să creeze o presiune reală. E important să vedem și cum reacționează jucătoarele când sunt sub presiune, pentru că azi au condus de la început până la final, au jucat cu încredere. Mai ales între Cristina Neagu și Lekic au funcționat foarte bine relațiile de joc, iar pivotul (Cvijic) e foarte puternic fizic. Te pune în dificultate ca adversar: dacă te aperi avansat, CSM joacă cu pivotul, dacă te aperi pe semicerc, CSM aruncă de la distanță: asta e o combinație periculoasă. Nu sunt multe echipe feminine care să aibă combinația asta, dar arată bine.”
Ce mai are de îmbunătățit campioana României, în viziunea fostului ei antrenor? „Trebuie să joace mai mult împreună, clar. E handbal, e sport de echipă, și vor avea mereu un adversar de care vor trebui să treacă. Vor avea zile bune și mai puțin bune, dar echipa asta ar trebui să câștige 99% din meciurile pe care le joacă, mai ales acum, când topul din Champions League nu mai e așa puternic, de când Vardar (falimentară) a dispărut.”
Pe cine vede ca favorită la câștigarea trofeului european? „Dacă te uiți la nume și la experiență, CSM și Gyor sunt favorite. Apoi Rostov, care are un atac puternic. Dar CSM și Gyor sunt prea puternice pentru restul echipelor. Mai ales CSM, din punctul meu de vedere, pentru experiența jucătoarelor (nouă dintre ele au câștigat deja Liga Campionilor n.red).”
Danezul ne-a mai spus că îi place rolul de selecționer al Ungarieri, dar că nu poate seta încă obiective prea mari. „E o muncă grea, avem multe accidentări și ne lipsește continuitatea, trebuie mereu să o luăm de la zero. Fetele muncesc din greu, dar avem o echipă tânără și lipsită de experiență, nu ne propunem pentru Campionatul European decât să dezvoltăm echipa și să arătăm bine, să jucăm cu o atitudine bună, cu spirit de luptă. N-o să fie ușor contra noastră, dar vom avea niște limite greu de depășit. Pentru că din punct de vedere fizic nu suntem la același nivel cu echipele de top. Dar vom vedea dacă putem face puțină magie.”