După două luni de pregătire în Japonia, Eliza Samara își continuă drumul către singura medalie care îi lipsește – cea olimpică

Lead.ro 16 februarie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

Cea mai titrată jucătoare de tenis de masă din România a stat două luni în Japonia, unde, din cauza pandemiei de Coronavirus, nu a putut să intre fără permis de muncă. Cu cinci luni înaintea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, Eliza are un singur gând: să câștige singura medalie care îi lipsește din palmares.

Eliza Samara face sacrificii enorme pentru sportul pe care îl practică încă de la 5 ani. Ca să aibă meciuri în picioare, sportiva a zburat pentru două luni în Japonia, unde a participat la mai multe competiții. Din cauza pandemiei, japonezii au niște reguli stricte de la care nu se abat

„Am mers în Japonia cu multe sacrificii. Înainte să plec, mi-am luat viza de la București, după care am așteptat la ei în aeroport permisul de ședere, pentru că fără permis nu ai voie să intri. Ca turist nu ai voie să intri, doar cei cu contract de muncă”, a spus Eliza Samara, multiplă campioană europeană la tenis de masă.

Cât timp a stat în Japonia, sportiva a uitat șirul testelor pe care le-a făcut.

„Am plecat de acasă testată, acolo pe aeroport din nou test, iar la ei în Japonia din cinci în cinci zile am fost testată. Indiferent că ieșeam sau nu din cameră, eram testată. Într-un fel e mai bine, pentru că știam că sunt OK”, a povestit ea.

La finalul anului a revenit în țară, unde a stat doar câteva zile, apoi s-a întors în Japonia. Din cauză că japonezii au intrat din nou în stare de urgență, Eliza nu avea voie să facă mai nimic.

„Am stat două săptămâni și în carantină. Din ianuarie, la ei regulile erau și mai stricte. Nu aveam voie să mâncăm cu echipa, doar separat sau la pachet. Am avut voie să ies la magazinul de lângă mine și să alerg în jurul hotelului, dar în rest nimic, nu am putut nici să mă antrenez”, a adăugat Eliza. Din aventura niponă, ea a luat doar partea bună.

„Mă bucur că am reușit să plec și să joc meciuri, și chiar să și câștig împotriva japonezelor care sunt în lotul Japoniei. Îmi dă o motivație și mai mare și îmi arată că mai pot să concurez”, a explicat ea.

Cu cinci luni înainte de Olimpiadă, Eliza Samara este concentrată pe Tokyo, acolo unde va participa împreună cu echipa națională feminină de tenis de masă.

„Îmi doresc o medalie, obiectivul meu acesta este – medalie de orice culoare, numai să fie medalie. Pentru asta trebuie să avem două zile foarte bune și să avem un pic de noroc la tragerea la sorți”, crede Eliza, care până la Tokyo mai are o dorință: „Vreau să scăpăm de pandemie, de virus, să ne reluăm viețile, să putem să ieșim la cinema, să nu ne fie frică, să putem să ne întâlnim cu cei dragi, să ne îmbrățișăm cu cei dragi, mi-e dor de viața de dinainte. Sunt un om căruia îi plac oamenii și faptul că nu pot să vorbesc cum aș vrea eu sau să mă comport cum aș vrea, mă cam doare”.

*

Eliza Samara este cea mai medaliată jucătoare de tenis de masă din România aflată în activitate. Ea are în palmares șapte titluri europene, două la dublu fete, două la dublu mixt și una la simplu.

Sportiva a câștigat Liga Campionilor Europeni cu echipe de peste hotare la care a fost legitimată: Fenerbahce Istanbul și Metz TT. Samara a reprezentat România la Campionatele Mondiale și la trei ediții ale Jocurilor Olimpice: Beijing 2008, Londra 2012 și Rio 2016. Anul acesta, va fi prezentă cu echipa României la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Ascensiunea ei a început în 2012, când a fost singura sportivă din Europa care a ajuns într-o finală de Cupa Mondială, în China. A început tenisul de masă la 5 ani și este multiplă campioană națională. Singura medalie care îi lipsește din palmares este cea olimpică.

Citește povestea Elizei Samara în seria Neînvinșii.

La ultimul concurs la care a participat în România, Campionatele Naționale de Seniori, de la finalul lui ianuarie, Samara a câștigat medalia de argint în proba de simplu și cea de bronz în proba de dublu feminin, împreună cu Elena Zaharia.

Top Stories