„Englische Woche” în Bundesliga: Dortmund impresionează, Bayern încearcă să țină pasul

Danny Coposescu 22 septembrie 2017

Nemţii au o admiraţie ascunsă (nu foarte bine) faţă de fotbalul englez. Asta se vede și din numele cu care şi-au botezat etapele intermediare – săptămâni engleze. Se trage de la faptul că în Anglia se joacă un număr mai mare de jocuri, fără pauză de iarnă, ceea ce fascinează în Germania. Cel puţin până când trebuie să se confrunte cu urmările realităţii ăsteia – Klopp probabil s-a săturat până peste cap de atâtea „englische Wochen“.

Pentru Ancelotti, a fost o oportunitate bună de a reîmprospăta puţin lucrurile la Bayern, unde ultima perioadă a fost neobişnuit de complicată și gălăgioasă. Pe lângă văicărelile publice ale jucătorilor şi jocul slăbuţ, a venit şi accidentarea lui Manuel Neuer la antrenamentul de luni. Portarul va lipsi până în ianuarie după ce şi-a fracturat din nou piciorul stâng.

Așa că meciul de la Schalke se anunţa greu. Câteva mutări inspirate mai târziu, Bayern se întorcea în Bavaria cu trei goluri, trei puncte şi un tonic numai bun după cocktail-urile de veşti proaste.

Müller Time

Thomas Müller a dat tonul la năzbâtii în lotul lui Bayern când s-a arătat rănit de faptul că nu e apreciat – germanul a spus că nu ştie ce calităţi îşi doreşte Ancelotti să vadă la el. Problema e că o armată de analiştii full-time n-au reuşit să identifice exact în ce constau talentele sale indubitabile. Limba germană, glorios de pliabilă, a venit în ajutor cu cea mai potrivită aproximare: Müller e clasat ca „Raumdeuter“ – un jucător care interpretează spaţiul pe teren.

Cam ăsta e punctul forte al atacantului/mijlocaşului ofensiv/misteriosului Müller. Cu Schalke, Ancelotti s-a hotărât să renunţe la favoritul 4-3-3 şi să înceapă cu Müller în spatele lui Lewandowski. 4-2-3-1 e o formulă clasică la Bayern şi spaţiul destinat decarului în aşezarea asta e numai bun pentru cineva care derutează până la ceruri fundaşii adverşi. Müller s-a plimbat peste tot, în careu şi în afara lui, pe flancuri şi a provocat în general haos în rândurile gazdelor.

Toată dinamica asta i-a prins foarte bine lui James Rodriguez, la primul meci ca titular după venirea de la Real: columbianul a profitat de fiecare centimetru pătrat eliberat de „interpretările“ lui Müller şi a condus jocul ca un adevărat playmaker.

El a câştigat penaltiul din care Lewandowski a deschis scorul; el a marcat golul doi, un şut cu precizie de laser din pasa lui Tolisso; și tot el a închis balul cu un assist elegant pentru finalizarea superbă a lui Vidal.

Trebuie amintit şi că Rodriguez e departe de condiţia fizică a colegilor săi, iar Ancelotti ştie că mai e de muncă: „Trebuie să lucreze la asta pentru că nu e la 100%.“

Dar dacă aşa arată atacul cu un Rodriguez sub nivelul optim, atunci poate că viitorul nu-i tocmai atât de sumbru cum arăta la începutul săptămânii. Vineri seară, Wolfsburg vine în vizită pe Allianz Arena şi, contra unui club care se cam zbate în startul ăsta de campionat, Bayern îşi poate continua această perioadă de însănătoșire în care scorurile au arătat totuși mult mai bine decât jocul bavarezilor.

De netrecut – apărarea lui Dortmund stabileşte recorduri

Cine-ar fi crezut că atenţia la Borussia Dortmund va cădea tocmai pe apărare? Au trecut cinci etape şi echipa lui Bosz tot nu a primit gol, cea mai bună serie din istoria clubului. Liderul a trecut cu bine şi de deplasarea de la Hamburg, al cărui început bun de campionat s-a cam stins.

Partea şi mai bună e că atacul îşi face din ce în ce mai bine treaba. După un 5-0 contra lui Köln weekend-ul trecut, au mai venit trei goluri pe Volksparkstadion: Kagawa, Pulisic şi Aubameyang au ţint-o pe Dortmund în fruntea clasamentului. În special americanul Christian Pulisic şi nou-venitul Andrei Yarmolenko fac tot posibilul să compenseze pentru plecarea lui Dembele, care era unul dintre creatorii principali din echipă.

Yarmolenko aparent nu vorbeşte o iotă de germană (şi nici engleza nu-l prea ajută), dar antrenorul său spune că e „super-integrat“ în lot. „Jucătorii buni se înţeleg mereu pe teren,“ un lucru care se vede din cele două assist-uri ale ucraineanului din meciul cu Hamburg.

În ceea ce priveşte apărarea, portarul Roman Bürki are o lozincă numai bună pentru cursa care se dezvoltă în Bundesliga: „Atacul câştigă meciuri, defensiva câştigă campionate.“ Următorul examen e sâmbătă cu Gladbach.

Augsburg îi face cu mâna lui RB, Hoffenheim se ţine bine

Că micuţa Augsburg, care abia s-a salvat de la retrogradare sezonul trecut, tocmai a urcat pe cinci şi a bătut-o pe vicecampioana Leipzig ar trebui să fie de ajuns pentru o ştire mare. Şvabii au câştigat cu 1-0 pe teren propriu, prin golul lui Gregoric, şi au lăsat-o pe RB departe de culmile anului trecut.

Doar că Daniel Baier, căpitanul lui Augsburg, nu s-a mulţumit cu victoria şi a ţinut să mai pună nişte sare pe rană. Un gest ceva mai puţin politicos, dar foarte sugestiv, cu încheietura, către antrenorul oaspeţilor a ajuns pe prima pagina în toate publicaţiile de sport din Germania. Pentru Hasenhüttl, picătura care a umplut paharul a fost că Baier a mai încercat şi să-i strângă mâna după meci – managerul a trebuit ţinut de colegi. „I-am sugerat doar să nu mai comenteze fiecare decizie,“ a fost explicaţia lui Baier.

La Mainz, Hoffenheim a reuşit să fugă cu toate cele trei puncte după un gol în ultimul minut al eroului din victoria cu Bayern, Mark Uth. Gazdele au condus cu 2-0, dar revenirea spectaculoasă a echipei lui Nagelsmann chiar o face demnă de luat în serios în lupta pentru trofeu. Dacă trece şi de Schalke sâmbătă, Hoffenheim va rămâne acolo sus, cu Bayern şi Dortmund. Ceea ce înseamnă că ni se împlinesc dorinţele pentru un campionat pe cinste în Germania.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.