Pentru orice spectator neutru, meciul din Norvegia a fost o bucurie: o mulțime de realizări în atac, multe goluri spectaculoase și un ritm sufocant de la prima și până la ultima aruncare. Pentru fanii handbalului românesc, însă, meciul a fost mai degrabă enervant: jocul solid din prima repriză s-a transformat foarte repede (și neașteptat) într-un joc indecis; apărarea, în mod normal punctul tare al echipei, a fost generoasă – prietenoasă cu pivotul advers – și prea lentă pentru repunerile imediate ale lui Larvik, care a câștigat meritat și a urcat pe locul doi într-o grupă dominată de Gyor.
S-a terminat 35-33 pentru campioana Norvegiei, care se distanțează la trei puncte de CSM, cu două etape rămase de jucat. Aurelian Roșca este abia la prima înfrângere de când a preluat echipa (în noiembrie 2016), însă un lucru e cert: CSM București nu joacă cel mai bun handbal al său.
RESULT: A high-scoring Women's #ehfcl Group 2 game saw @LarvikHK beat @csm_bucharest 35:33. pic.twitter.com/okvQYkhjaJ
— EHF Champions League (@ehfcl) February 25, 2017
Meciul
Încurajate parcă de vestea că din sezonul următor Cristina Neagu va trage, alături de ele, spre porțile adverse, handbalistele lui CSM București au ajuns în Norvegia decise să regleze conturile cu Larvik după egalul de la București.
Meciul de pe teren propriu – salvat în ultimele două minute, când echipa lui Aurelian Roșca a reușit trei goluri fără să primească vreunul – a fost un prim semnal de alarmă că misiunea lui CSM în grupa principală nu va fi deloc simplă.
Depășită în clasament nu doar de Gyor (marea favorită), dar și de Larvik sau Midtjylland, CSM a ajuns în Norvegia cu ambiția unei victorii care ar fi ținut-o în cărți pentru locul doi.
Așa că CSM a început tare cu Larvik, o echipă care a câștigat Champions League în 2011 și din care fac parte mai multe jucătoare cu bună experiență în grozava națională a Norvegiei. Sprintene, jucătoarele lui Aurelian Roșca n-au părut prea interesate de trofeele sau umbra adversarelor lor și s-au repezit la 4-1.
A fost un start convingător, în care campioanele en-titre au reușit să incomodeze repunerea rapidă a nordicelor fără să reducă propriul ritm alert din atac. Astfel, când CSM și-a mărit avansul la 10-6, înainte de jumătatea primei reprize, nimeni nu putea să se arate surprins.
Numai că Larvik trece printr-o perioadă bună. Nordicele sunt primele în campionatul lor și n-au pierdut niciun joc în 2017. Singurele meciuri necâștigate au fost cele două egaluri din Liga Campionilor: primul la București, al doilea pe terenul lui Gyor, unde au făcut cumva să risipească alt avans de trei goluri în ultimele două minute.
Dar chiar și cu derapajele ei din finalurile de meci, Larvik oferă anul ăsta senzația că joacă peste nivelul său. Dovadă, doar două-trei momente de ezitare au fost de ajuns pentru ca echipa nordică să profite și să vină, parcă de nicăieri, la 11-11. De aici și până la finalul primei părți, jocul a oferit multe reușite spectaculoase și foarte puține erori individuale, iar la cabine s-a intrat în echilibru perfect: 18-18. Nimic nu anunța amețeala pe care CSM urma să o arate în debutul reprizei a doua.
Aici, Larvik a reușit cinci goluri fără să primească vreunul, s-a desprins la 23-18 și, chiar dacă CSM a răspuns cu patru goluri consecutive, meciul s-a înclinat serios în favoarea norvegiencelor, care au reușit o nouă serie bună pentru un 30-24 foarte sever, de unde CSM n-a reușit să se întoarcă în meci. Șanse au fost – bucureștencele puteau egala la 34 -, dar în final victoria lui Larvik a fost meritată.
S-a terminat 35-33 pentru campioanele Norvegiei, iar șansele ca CSM să se califice în sferturile de finală de pe locurile doi sau trei sunt foarte subțiri.
Dacă CSM va încheia Grupa 2 pe locul patru, atunci sfertul de finală cu Vardar Skopje, liderul Grupei 1, se anunță cu adevărat dificil.
Ce urmează
Cu șapte puncte, CSM rămâne pe locul patru în grupa principală, înaintea lui Krim (șase puncte) și Esjberg (patru puncte), dar în urma lui Midtjylland (opt), Larvik (10) și Gyor (13).
Primele patru clasate vor ajunge în sferturile de finală. Așa cum știi, pentru CSM e importantă nu doar calificarea, dar și clasamentul final. Or, la cum arată lucrurile, bucureștencele au șanse minime să mai evite ciocnirea cu Vardar Skopje. Dacă bate duminică pe Buducnost, Vardar e aproape sigură de primul loc în grupa ei. Și chiar dacă pierde, rămâne favorită la locul unu, pentru că are avantajul rezultatelor directe cu Ferencvaros, echipa de pe doi.
Pentru CSM București urmează un meci esențial cu Krim Ljubliana, la București (vineri, 3 martie), apoi returul din Danemarca cu Esjberg (12 martie).
Vestea bună? Nici anul trecut, până la dubla decisivă din sferturi, cu Rostov, CSM nu a jucat prea grozav. Dar echipa antrenată atunci de Kim Rasmussen a trecut de Rostov (neînvinsă până atunci) și n-a mai privit înapoi, câștigând marele trofeu pe cât de dramatic și surprinzător, pe atât de meritat. În primăvara trecută, echipa s-a legat exact la timp, iar culoarul s-a deschis perfect.
Acum, Vardar Skopje arată cu adevărat bine: alături de Gyor, macedonencele formează cea mai în formă echipă din Ligă, iar peste ultima înfrângere lor s-au așezat aproape zece luni. Chiar și așa, jucătoarele lui CSM își vor aduce aminte – dacă vor da într-adevăr piept cu Lekic, Penezic & co. – că tocmai ele au reușit să o elimine pe Vardar din semifinalele ediției trecute, la capătul unui entuziasmant 27-21.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 4 săptămâni