Fără „Balon de Aur” în 2020! Vedetele din „eșalonul 2” ratează o șansă de aur, după un sezon mai slab al lui Messi și Cristiano

Ciprian Rus 20 iulie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Printr-un comunicat publicat pe site-ul lequipe.fr, Grupul „L’Equipe”, editorul revistei „France Football”, cea care decernează, din 1956, cel mai prestigios premiul fotbalistic individual, anunță că nu va acorda „Balonul de Aur” pentru anul 2020. 

„Credem că un an atât de particular nu poate – și nu ar trebui să fie tratat ca un an obișnuit. Pe plan sportiv, doar două luni, ianuarie și februarie, din cele 11 necesare pentru a se contura o opinie și pentru a putea fi departajați cei mai buni și cele mai bune sportive, e prea puțin pentru a judeca și a juriza, în vreme ce meciurile se derulează sau se vor derula în condiții speciale (cu porțile închise, cu cinci schimbări, Final 8-ul european într-o singură manșă), care sunt mult prea îndepărtate de contextul obișnuit. Este o alegere care nu ne face nicio plăcere, dar care e menită să protejeze credibilitatea și legitimitatea acestui premiu”, a explicat Pascal Ferre, redactorul-șef al „France Footbal”.

Decizia neacordării Balonului de Aur îi găsește pe marii protagoniști ai ultimilor ani, Leo Messi și Cristiano Ronaldo, la capătul unui sezon mai degrabă neconvingător. Dacă Ronaldo, care e foarte aproape de titlul din Italia, nu a excelat în plan personal, Leo Messi, cu o performanță personală rară în fotbalul mare – peste 20 de goluri și 20 de pase într-un singur sezon; doar Thierry Henry a mai reușit asta la Arsenal, iar recordul de pase al lui Messi îl depășește pe cel mai bun din carieră al lui Xaxi! – are handicapul ratării trofeelor interne cu Barcelona și al unui traseu cu adevărat infernal spre titlul Champions League. Despre Modric, singurul „intrus” din ultimul deceniu pe lista câștigătorilor, el a fost mai degrabă un personaj de pluton în succesul Realului din La Liga.

În aceste condiții, înaintea surprinzătorului anunț al „France Football”, Lewandowski (cu un an strălucitor la Bayern) și Benzema (omul numărul 1 la Real) aveau parte de presă bună, deși toată lumea era de acord că, într-un sezon atât de ciudat, câștigătorul „Ballon d’Or” ar fi trebuit ales din lotul câștigătoarei Ligii Campionilor.

După cum explică și redactorul-șef de la „France Football”, unul din argumentele neacordării trofeului îl reprezintă tocmai formatul improvizat al finalului de competiție, de natură să deformeze opiniile juraților.

Probabil că anul viitor, cu Euro și Copa America în calendar (în speranța că se vor putea juca) și cu un sezon intern adaptat la „noua realitate”, ar trebui să ne dea un câștigător mai credibil decât ce ne-ar fi putut propune acest an, în care, trebuie să subliniem asta din perspectiva organizatorilor francezi, vedete ca Mbappe sau Neymar n-au mai jucat un meci oficial din iarnă.

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories