„Fetele astea merită mult mai mult respect decât li se oferă”. Cum a ajuns Olimpia Cluj în șaisprezecimile Champions League
Ciprian Rus 30 august 2017Era minute 84 al meciului de luni de la Cluj, dintre Olimpia și Hiberninan, când Ștefania Vătavu, de la noi, a comis un fault, iar adversarele au egalat la 1. Au urmat minute de mare tensiune pe „Cluj Arena”, căci clujencelor le convenea egalul, dar fetele de la Hibernian aveau nevoie neapărată de victorie pentru a merge mai departe în Champions League.
„Ultimele 10 minute au fost cele mai grele din viaţa mea ca antrenor. Mă bucur enorm pentru fetele astea minunate, care merită mult mai mult respect decât li se oferă. Le mulţumesc pentru că m-au făcut să privesc cu alţi ochi fotbalul feminin.” – Marius Suller, antrenorul Olimpiei Cluj
Declarațiile de la final de meci ale lui Marius Suller spun totul despre ambiția și tensiunea cu care s-a jucat Grupa 2 de calificare a Women’s Champions League, găzduită de Cluj-Napoca zilele trecute, în care s-au duelat Olimpia Cluj, ucrainencele de la WFC-2 Kharkiv, galezele de la Swansea City și scoțiencele de la Hibernian.
În vreme ce tot microbistul român era prins cu ale noastre, cu ultimele fanfaronade ale patronilor sau cu tumbele lui Ionuț Popa, campioanele de la Olimpia Cluj reușeau o nouă calificare, a patra în ultimii șase ani, în șaisprezecimile de finală ale Champions League!
Dacă reușeau asta băieții de la FCSB, ar fi fost sărbătoare națională. Așa, a fost doar o petrecere pe cinste ale unor fete, vorba lui Marius Suller, chiar merită mai mult respect decât li se oferă.
„Suntem în culmea fericirii și ne bucurăm că drumul a început chiar aici la Cluj. La început a părut foarte greu, nejucând până acum cu aceste echipe, dar ne-am făcut jocul și la final ne-am calificat. Va urma o adversară mai grea, dar noi continuăm pregătirea și abia așteptăm să jucăm din nou.” – Teo Meluță, Olimpia Cluj
I live for moments like this. ? #OlimpiaVictorie pic.twitter.com/YJASClYfiE
— Jillian McVicker (@jillian_mcv) August 29, 2017
Venit de doar 6 luni la echipă, Marius Suller, fostul fundaș dreapta al Universității Cluj, e la prima experiență ca antrenor în fotbalul feminin. Învață din mers, încă studiază adversarele din campionat și din cupele europene, dar, în paralel, lucrează intensiv la organizarea jocului, principala armă a unei echipe care, după ce a câștigat tot ce se putea câștiga pe plan intern (cinci eventuri consecutive între 2011 și 2015!) și după experiențele repetate din cupele europene, încearcă să treacă, în acest an, la un alt nivel.
Marius, cum au fost meciurile din grupa preliminară de la Cluj, cum a fost atmosfera?
Au fost trei meciuri foarte echilibrate, am întâlnit adversari puternici fizic, dar și din punctul de vedere al organizării jocului; am avut parte de suspans până în ultima clipă. Știam că aveam nevoie de un rezultat de egalitate în ultimul meci și am jucat în așa fel încât să obținem acest rezultat. Mă bucur pentru fete, sunt niște sportive minunate, au dat dovadă de caracter, au ascutat indicațiile, au jucat pragmatic, au făcut tot posibilul să ne calificăm.
Ce înseamnă această a patra calificare în șaisprezecimile Champions League pentru Olimpia Cluj? Se simte maturizarea echipei?
Avem un nucleu de fete cu o experiență deosebită la nivel de Champions League și de echipă națională, iar asta a contat foarte mult. Din păcate, lotul e destul de subțire, 12-13 fete duc greul, restul sunt fete tinere, de perspectivă, care au nevoie de timp pentru a ajunge în top. Am pierdut o jucătoare importantă, fundașul nostru stânga, care fusese împrumutată până acum, încercăm să vedem ce putem face pentru ca măcar să acoperim golul lăsat de Maria Gorea, pentru că nivelul la care am ajuns în cupele europene este unul foarte ridicat.
Cum ți se pare nivelul fotbalului feminin de la noi?
E un nivel în creștere, dar încă nu ne putem compara cu campionatele puternice din Europa.
Cum e experiența ca antrenor de fotbal feminin?
Nu e foarte diferit de ceea ce faci la băieți. Principiile sunt aceleași, particularitățile care trebuie lucrate diferit sunt puține. Fetele sunt deosebite, mult mai receptive ca băieții, sunt 100% pe teren când se antrenează și când joacă, uită de toate problemele pe care le au, sunt foarte ambițioase, își doresc foarte mult să câștige.
Care e rețeta succesului la Olimpia Cluj?
Buna organizare a clubului, apoi e și factorul experienței, iar eu, de când am venit, încerc să aduc un plus la organizarea jocului. Am luat un singur gol în trei jocuri în cupele europene, jucând cu campioanele Scoției, Țării Galilor și Ucrainei! Am jucat înainte, în cantonament, trei jocuri amicale tot cu echipe foarte bune și, la fel, în trei jocuri am luat un gol. Asta spune multe despre forța și disciplina echipei noastre. Pe asta mizez, nu vreau spectacol.
Tragerea la sorți a „șaisprezecimilor” Women’s Champions League va avea loc vineri, la Nyon. Olimpia Cluj va putea da peste echipe ca Lyon, Barcelona, Bayern München sau Manchester City, la fel de puternice la fotbal feminin precum sunt la masculin.