Hagi și-a împlinit visul, promite să nu se oprească aici. Cinci idei după victoria Viitorului
Ciprian Rus 13 mai 2017„Sunt mândru, sunt fericit, sunt împlinit pentru că această Academie, acești copii au luptat până la ultima picătură de energie. Faptul că am câștigat ne obligă. De mâine începe o nouă planificare”, a spus Gică Hagi, chiar înainte ca jucătorii lui să-l ridice pe brațe în semn de mulțumire. Ce repede au ajuns în fotbalul serios!
Mulți vom spune că proiectul început de Hagi – alături de jucătorii lui tineri, talentați și muncitori – și-a primit acum confirmarea finală. Dar adevărul este că și fără acest titlu de campioană, la care nici măcar Hagi, după spusele lui, nu se aștepta, construcția în sine ar fi fost un succes. Iată câteva motive.
Recordul
Când, acum șapte sezoane, și-a făcut echipă de seniori, pe lângă Academia care îi purta numele, multă lume i-a spus lui Gică Hagi că se pripește, că riscă să își irosească și energia, și banii într-un proiect sortit eșecului, care, în plus, îl va și abate de la scopul său inițial, acela de a produce și promova tineri jucători.
Dar și mai mulți s-au îndoit de pariul lui Hagi după ce, în numai trei ani, a forțat accederea echipei în Liga 1. Și mai mulți bani la mijloc, un risc și mai mare. Dar Hagi a luat-o pas cu pas.
A coborât el însuși de la oficială pe banca tehnică și, în al șaselea an de la înființarea echipei, a prins “play-off”-ul de 6.
În sezonul de față, al șaptelea din istoria clubului, Viitorul a făcut un plas în plus și a intrat în istoria fotbalului românesc ca cel mai tânăr club care câștigă campionatul. Mai mult, clubul va intra și în istoria fotbalului european drept cel mai tânăr club campion după anul înființării.
Lecțiile
“Pentru noi, fiecare meci e o lecție”, se consola Gică Hagi după fiecare rezultat mai slab al echipei sale. Se vedea cât suferă, dar se vedea, etapă după etapă și an după an, că el și jucătorii săi învață din suferința creșterii în fotbalul mare.
Cel mai mult s-a văzut asta în “play-off”-ul din acest an, în care, deși a ajuns cu echipa obosită, cu vedetele uzate și fără prea multe soluții pe bancă, Gică și tinerii săi nu au mai repetat greșelile din “play-off”-ul de anul trecut.
Echipa nu a mai avut prospețimea și limpezimea jocului din campionatul regulat, dar a avut, în schimb, maturitatea de a conserva rezultatele bune de pe tabelă și oportunismul de a scoate mult din (mai) nimic, așa cum s-a întâmplat și împotriva lui FCSB (într-un meci care avea să se dovedească decisiv pentru titlu), și împotriva CFR-ului, în finala campionatului.
Promisiunile
Victoria lui Hagi e cu atât mai entuziasmantă cu cât a fost dublată, pe de o parte, de promovarea la echipa națională a unor jucători de mare talent, precum Romario Benzar și Răzvan Marin, iar, pe de altă partă, de calificarea în optimile de finală ale Youth League, Liga Campionilor la nivel U19, acolo unde Viitorul a jucat entuziasmant contra lui FC Porto.
Asta probează soliditatea proiectului lui Gică Hagi, dincolo de flerul său în a readuce la viață jucători ca Alibec, Țucudean, Roșu sau Morar.
Munca
“Nimeni nu știe cât de mult muncim noi aici. Abia așteptăm să ne întoarcem la muncă, ca să ducem povestea mai departe”, spunea, imediat după meciul care le-a adus titlul, mijlocașul Neluț Roșu. El adăuga că a învățat în câteva luni alături de Hagi cât în patru ani de zile. E multă muncă în spatele victoriei Viitorului, iar asta e, cumva, contrastantă cu autosuficiența ce transpare dinspre alte vestiare ale fotbalului nostru.
Visul
În plină euforie a victoriei, Gică Hagi vorbea despre faptul că victoria acesta obligă la mai mult și că de mâine începe o nouă etapă, cu noi ambiții și cu o nouă planificare.
Să vezi cu un pas înainte, să gândești cu o mutare mai înainte – acesta e, de fapt, “secretul” marilor campioni. La nivelul fotbalului românesc, Hagi a gândit cu multe mutări înainte.
Sigur, nu ambiția și nici riscul le-au lipsit, până acum, marilor veleitari din fotbalul românesc. Nu doar Hagi, ci și alții au riscat mulți bani pentru visul lor. Dar nimeni nu a ars pentru acel vis așa cum a ars Hagi.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 1 lună