Handbalul feminin e în plin avânt. Senioarele și junioarele își testează forțele într-o serie de amicale, tineretul luptă pentru calificarea la Campionatul European U19
Andreea Giuclea 15 martie 2017Cu ochii pe viitoarele staruri, handbalul feminin românesc se pregătește de un weekend plin: senioarele antrenate de Ambros Martin se reunesc pentru prima oară după Campionatul European din Suedia, pentru două meciuri amicale cu Spania; naționala de tineret încearcă să obțină calificarea la Campionatul European U19 din Slovenia din vară, iar junioarele au un prim turneu amical important, organizat la Râmnicu Vâlcea.
Naționala mare, amical cu Spania
După un campionat european la care am văzut o națională a României întinerită, prima acțiune din noul ciclu olimpic aduce și mai multe nume noi în prim-plan. Fără Cristina Neagu, Melinda Geiger, Gabriella Szucs sau Eliza Buceschi, dar cu cinci jucătoare din generația ’96-’97 în lot, echipa antrenată de Ambros Martin și Horațiu Pașca va întâlni de două ori Spania, vicecampioana europeana din 2014: mai întâi pe 17 martie, de la ora 18.45, mai apoi pe 19 martie, duminică, de la ora 16.00. Ambele meciuri se joacă în Sala Dinamo din București.
Pe larg despre această dublă am scris aici. Rolul și miza acestor meciuri sunt sintetizate și în rândurile astea:
„Dacă vrem să fim printre cei mai buni, trebuie să jucăm cu cei mai buni. Spania este o echipă foarte puternică și trebuie să testăm fetele din noua generație în compania unor adversari de top. Îmi face o mare plăcere că Martin Ambros se gândește pe termen lung, la viitorul echipei naționale. Sper să fie două meciuri test utile și cu concluzii clare la finalul lor”, a spus președintele FRH Alexandru Dedu.
Naționala de tineret caută calificarea la CE 2017
Și naționala de tineret se va întâlni cu Spania în weekend, dar într-un meci oficial și crucial pentru calificarea la Campionatul European din Slovenia Under19 (27 iulie-6 august).
Antrenată de Ion Crăciun, România face parte din Grupa 2 de calificare la CE 2017, alături de Lituania, Islanda și Spania, țara gazdă a turneului de calificare. Primele două echipe din cele șase grupe ale preliminariilor obțin biletele pentru turneul final din Slovenia (27 iulie-6 august). Danemarca și Rusia, finalistele ediției precedente, sunt deja calificate din oficiu la Campionatul European.
Turneul reprezintă și debutul oficial al antrenorului Jorge Dueñas la cârma naționalei de tineret a Spaniei. Cu el pe bancă (2007-2016), senioarele au obținut medalii la Europene, Mondiale și Jocurile Olimpice.
„Această generație nu și-a atins încă potențialul, a avut mereu ghinioane cu accidentările la turneele finale precedente”, spune Ion Crăciun, tehnicianul cu care România a obținut bronzul mondial la tineret în 2016. „Spania are pe bancă un antrenor de top, dar asta motivează suplimentar atât staff-ul tehnic, cât și pe fete să facem o figură frumoasă acolo și să ne calificăm la Campionatul European.”
Tinerele jucătoare vor să continue tradiția handbalului juvenil, care a obținut medalii la turneele finale, iar Europeanul din vară e ultima lor șansă, înainte de trecerea la senioare (după ce au ratat la mustață o medalie la CE junioare sub 17 ani din 2015).
„Au fost destule guri care au pus la îndoială valoarea acestei generații, dar eu am încredere în colegele mele și putem apăra rezultatele fetelor dinaintea noastră. Am mai întâlnit Spania în vara trecută, într-un turneu open în Suedia, nu va fi deloc ușor, dar sperăm să ne calificăm chiar de pe primul loc”, a spus centrul Alexandra Banciu (ACS Școala 181 București).
Prima ediție a Trofeului Carpați pentru junioare
Tot în weekendul 17-19 martie, Federația Română de Handbal organizează cel mai puternic turneu amical de junioare din istorie. Naționala României, antrenată de Ion Ivan, va întâlni puternicele echipe ale Norvegiei (fostă campioană europeană), Rusiei (triplă campioană europeană de junioare) și Poloniei, într-un turneu găzduit de Râmnicu Vâlcea, oraș pe care Federația îl vede ca leagănul handbalului feminin românesc.
Selecționerul Ion Ivan crede că turneul e o bună ocazie și pentru antrenorii români, care pot vedea pe viu atât generația viitoare a handbalului românesc, cât și metodele tehnico-tactice ale celor mai puternice școli de handbal din lume. „Aș spune că este o mare oportunitate pentru tot sectorul juvenil, pentru jucătorii și profesorii de handbal să vadă la ce trebuie să ne raportăm la acest nivel, deoarece Rusia și Norvegia vor etala cu siguranță cele mai moderne procedee tehnice și tactice.”
Trofeul Carpați reprezintă și un test util în perspectiva primului examen oficial pentru această generație, Campionatul European din Slovacia (10-20 august) „Sunt niște meciuri de pregătire foarte importante. Un examen pentru noi, care o să ne arate unde ne situăm și cât mai avem de muncit până la Campionatul European. Noi sperăm la medalii, domnul profesor ne ridică mereu moralul și ne creează un mental de invingătoare. La Trofeul Carpați obiectivul principal ar fi să jucăm spectaculos, să facem o imagine bună handbalului românesc pe plan mondial”, a spus portarul Cristina Ciaușescu, de la CSM București.
Programul Trofeului Carpați de Junioare:
Vineri, 17 martie: Rusia-Norvegia (ora 16.00) și Polonia-România (ora 18.15)
Sâmbătă, 18 martie: Norvegia-Polonia (ora 16.00) și România-Rusia (ora 18.15)
Duminică, 19 martie: Rusia-Polonia (ora 11.00) și Norvegia-România (ora 13.15)
Biletele pot fi cumpărate online și din rețeaua magazinelor partenere Eventim.
Federația Română de Handbal își propune să organizeze anual acest turneu pentru junioare și să extindă competiția la toate grupele de vârstă, și astfel să transforme Trofeul Carpați într-un brand internațional puternic. Președintele Federației, Alexandru Dedu, speră și ca, odată cu acest proiect, Vâlcea să reintre cât mai repede în rândul handbalului de elită.
„Ne dorim ca toate echipele naționale să beneficieze de un turneu foarte tare organizat de noi. Pentru noi este o recunoaștere a valorii handbalului feminin de la junioare până la senioare. Râmnicu Vâlcea este un oraș de handbal și va rămâne așa. Observ niște străduințe ale comunității de a reintra în topul national și international și atunci este normal ca Federația să vină și să recompenseze aceste eforturi.”
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni