Idei da, inspirație ba. România trebuie să accepte egalul cu Danemarca, calificarea e încă posibilă, dar jocul rămâne anemic
Ciprian Rus 26 martie 2017După un final în care a tremurat sub presiunea Danemarcei, România trebuie să se mulțumească cu egalul și să spere că a doua jumătate a acestor preliminarii va fi mai productivă. La jumătatea drumului spre Mondialul din Rusia, echipa condusă de Daum stă pe locul patru, cu șase puncte.
Veștile bune vin de la jucătorii tineri, care reușesc să aducă un aer proaspăt unei echipe naționale care n-a mai marcat, totuși, în ultimele trei meciuri oficiale.
În Grupa E, Polonia s-a distanțat în frunte, cu 13 puncte, și singura portiță spre Rusia este eventualul loc secund, cel care conduce la meciurile de baraj. Doar că în fața României mai sunt Muntenegru și Danemarca, ambele cu șapte puncte, iar programul României e complicat: trei deplasări grele, mai întâi în Polonia, mai apoi în Muntenegru și Danemarca.
*
“Când o să joace și România fotbalul pe care ni l-ați promis la preluarea Naționalei?”, a sunat, malițios, una dintre întrebările de la conferința de presă de dinaintea meciului cu Danemarca. Christoph Daum s-a apărat cu zâmbetul omului împăcat cu munca pe care a făcut-o.
Adevărul e că nicicând Daum nu a fost mai transparent în privința muncii și ideilor sale ca înainte de acest meci. A schimbat sistemul, a schimbat căpitanul și a forțat jocul pe benzi, acolo unde a simțit că are oamenii cei mai în formă pentru a împinge jocul spre poarta adversă.
Iar ideile lui Daum s-au văzut limpede pe “Cluj Arena”, acolo unde Benzar și Latovlevici au creat cele mai periculoase faze ale României din prima repriză. Pentru prima dată de la preluarea mandatului de către selecționerul german, România a arătat că știe ce vrea să joace și chiar a arătat-o în dese rânduri, în ciuda meciului discret făcut de oamenii de atac, unde Stanciu și Chipciu au fost inexistenți, iar Keșeru a fost neinspirat.
Practic, inspirația le-a lipsit cel mai mult băieților lui Daum, în fața unei echipe destul de apatice a Danemarcei, pe care au dominat-o teritorial în prima repriză. Keșeru a ratat două ocazii uriașe, mai întâi în prima parte, când a pus greșit stângul la o centrare perfectă a lui Benzar, mai apoi în cea de-a doua repriză, când a șutul său a fost respins din fața porții.
Dar schimbarea lui Keșeru cu Alibec nu a rezolvat nimic. România a intrat în jocul de uzură al Danemarcei, care a tras de timp în mod repetat, după care s-a instalat la controlul meciului și a ratat, pe final, o ocazie care rivalizează cu cea a atacantului nostru din prima repriză.
“Tătărușanu va fi primul nostru jucător de atac contra Danemacei”, spunea Daum înainte de meci. Cu o repriză secundă aeriană, în care a ratat mai toate degajările spre atac, portarul nostru a sfârșit admonestat de suporteri, care își doreau un final mai avântat pentru un meci văzut de ceva vreme ca fiind al ultimei speranțe de calificare la Mondiale.
#WCQ | Group E (EUROPE)
??Armenia 2-0 Kazakhstan??
??Romania 0-0 Denmark??
??Montenegro 1-2 Poland??
ℹ️➡️ https://t.co/sNEhHkQObJ pic.twitter.com/8heU7F3R76— #WCQ (@FIFAWorldCup) March 26, 2017
Meciul
Minutele de final
Careul lui Tătărușanu este asediat de centrările danezilor, care mai ratează două situații foarte bune. Adversarii au confiscat mingea și urmăresc acum să profite de căderea (fizică?) a României.
Minutul 81
Danemarca pare mai proaspătă în ultimele minute, ratează încă o ocazie bună după centrarea la bătaie a lui Eriksen și se instalează cu toată echipa în jumătatea României.
În celălalt meci al grupei, în Muntenegru, Polonia a trecut din nou în avantaj.
Minutul 75
Intră și Rotariu în locul ostenitului Latovlevici, Daum modifică puțin așezare din defensivă, dar scopul este atacul. Aici e nevoie de mai multe idei, de mult mai mult curaj. Deocamdată, Danemarca nu simte niciun fel de presiune.
Minutul 67
Răzvan Marin îi dă și el de lucru lui Scheichel, printr-un șut sănătos de la 20 de metri. Danezul nu are probleme, dar tribuna începe să simtă mai multă intenție din partea României.
Minutul 62
Prima mare ocazie a României în repriza secundă: Keșeru trage tare din colțul careului de șase metri, dar Kasper Schmeichel – portarul lui Leicester – este acolo și blochează.
A fost ultima acțiune a lui Keșeru, care e înlocuit de Alibec.
În același timp, Muntenegru mai taie elanul Poloniei: 1-1, și nici măcar Polonia nu mai e așa de sigură de prima poziție în Grupa E.
Minutul 60
Daum observă că echipa lui pierde tot mai ușor posesia în terenul advers (Danemarca a ajuns la 56% posesie) și îl cheamă de la încălzire pe Denis Alibec. Înghețat și tot mai agitat, publicul salută intenția neamțului de a schimba ceva în atac, pentru că în ultimele minute România pare să joace în deplasare, preferând contrele în locul construcției.
Minutul 50
Încă o dovadă că se joacă pe contre, deschis: la câteva secunde la șutul lui Stanciu, danezii rătăcesc la rândul lor o situație bună în careul de șase metri al lui Tătărușanu.
Sunt spații mari la mijlocul terenului, așa că ambele echipe trec repede peste faza de construcție și conduc mingea, fără mari emoții, aproape de careul advers. Acolo, danezii preferă centrările pe sus, în vreme ce românii aleg centrările în forță, la firul ierbii.
Minutul 49
Nicușor Stanciu trimite la un metru pe lângă poarta daneză dintr-o lovitură liberă central, de la 27-28 de metri.
Minutul 47
Eriksen ratează din nou șutul din poziție bună: atacantul danez a tras tare direct în Chiricheș, când un șut plasat ar fi fost probabil de ajuns pentru a-l bate pe Tătărușanu.
Pauză
La vestiare se intră fără gol, dar cu câteva ocazii importante. N-a fost jocul foarte ofensiv anunțat de Christoph Daum, dar meciul este deschis, pentru că Danemarca nu a venit la Cluj (neapărat) să se apere.
Echilibrul așteptat de mulți a fost evident de la prima și până la ultima pasă a reprizei, iar jocul se va decide, probabil, la fiecare detaliu. Până acolo, rămâne întrebarea: cât de mult va risca România în a doua parte?
Minutul 42
Ratare enormă a lui Eriksen: rămas singur în fața lui Tătărușanu, jucătorul lui Tottenham a trimis peste poartă. România scapă cu fața curată, dar publicul dă semne de nervozitate.
Grupa E
În Muntenegru, Lewandowski își face treaba: 1-0 pentru Polonia, cu cinci minute înainte de pauză. La scorurile acestea, Polonia se distanțează clar în frunte, cu 13 puncte.
Ceva mai devreme, Armenia a trecut de Kazakhstan și a ajuns la șase puncte.
Minutul 34
De astă dată Latovlevici, din stânga, reușește să trimită o centrare promițătoare, pe jos și în forță, dar nici Stanciu, nici Keșeru nu pot ajunge. Totuși, benzile funcționează bine, la fel și tranziția rapidă.
Minutul 24
Centrare grozavă a lui Benzar, care trimite din banda dreaptă direct în careu – fără să preia -, numai că același Keșeru ajunge cu o secundă prea târziu la întâlnirea cu primul gol.
Minutul 17
Ocazie mare pentru Keșeru, care ratează finalizarea simplă, cu latul, dintr-o poziție perfectă – șapte metri, central. Până aici, România a controlat bine ritmul jocului, fără să se arunce cu toate bagajele în atac, dar și fără să cedeze mijlocul, așa cum se temeau unii specialiști.
Update 21.40
Când echipa României a fost confirmată, nimeni n-a ridicat sprânceana a mirare: nici o surpriză față de sistemul cu trei fundași centrali discutat în ultimele două zile, nici o apariție neașteptată. Daum a început cu formula ofensivă promisă:
LIVE | România – Danemarca, ora 21:45, Cluj Arena
➡ https://t.co/Eq2EpgPn7d pic.twitter.com/RQRjrqZ0h6— Echipa Națională (@hai_romania) March 26, 2017
Articolul inițial
Va ieși Naționala din zodia lui „Acum ori niciodată”?
Fulgi mari de zăpadă, ca-ntr-un “romance” de Crăciun, au dat “Bună dimineața!” Clujului în ziua meciului cu Danemarca. Și-n nici două ore, un soare mare, generos, a colorat norii oglindiți de acoperișul de pe “Cluj Arena”.
O vreme capricioasă, în ton cu starea de spirit a suporterului român: suntem prinși între “urgența” victoriei de azi și ambițiile pe termen lung, dar încă ne amintim, cu nostalgie, de vremurile generației lui Hagi, Balint și Sabău, care a obținut calificarea la “Coppa del Mondo” ’90 chiar într-un decisiv cu Danemarca.
⚽România?? – Danemarca??
?Stadion "Cluj Arena"
⏰21:45
?@EuroQualifiers
#️⃣ #RouDan
?@_TVR pic.twitter.com/VoFXdNHyeH— Liga 1 România (@Liga1_Romania) March 26, 2017
“Acum ori niciodată”, versul din imnul pe care Chiricheș și colegii lui îl vor intona diseară laolaltă cu un stadion arhiplin, e sloganul momentului la Cluj. Deși nu se gândește la varianta demiterii în cazul unui eșec în seara aceasta, însuși Christoph Daum pregătește meciul ca pe unul special. A lăsat să transpire ideea schimbării sistemului de joc, pe care a întărit-o prin invitarea la conferința de presă oficială a lui Vlad Chiricheș, în rol de căpitan, în locul lui Dragoș Grigore, al cărui nume fusese anunțat încă de la începutul săptămânii.
Numerele "tricolorilor" pentru meciul cu Danemarca. Vlad Chiricheș va fi căpitanul nostru. #HaiRomania pic.twitter.com/nWjAZEk4k1
— Liga 1 România (@Liga1_Romania) March 26, 2017
Am asistat la două dintre ședințele de pregătire din această săptămână și e limpede că Daum pregătește o formulă ofensivă cu Danemarca. Va alinia la start o echipă de “hei-rup”, cu jucători “în vână”, și singura întrebare e dacă ambiția și energia alor noștri va fi dublată de finețea în execuții, fără de care elanul se poate risipi inutil, cum s-a întâmplat în repriza secundă a meciului cu Polonia de la București.
Vom juca cu trei fundași centrali și vom forța benzile, prin Benzar și Latovlevici, susținuți de Chipciu și Stanciu. Soluții avem și pe bancă, energia lui Popa sau sclipirile lui Budescu și Alibec fiind variantele de rezervă ale lui Daum dacă planul inițial eșuează.
Stadionul e pregătit, terenul e impecabil! Tribunele vor fi pline! La 21:45 dați pe TVR1 pentru România?Danemarca. #HaiRomania #ClujArena?? pic.twitter.com/9mUh4YZ1AP
— Liga 1 România (@Liga1_Romania) March 25, 2017
Atmosfera la echipă e foarte bună, se simte din gesturi și din declarații, ideal ar fi să se lege și jocul. Nimeni nu-și dorește asta mai mult decât Christoph Daum. Odată și odată, veșnicul “Acum ori niciodată” trebuie să se transforme într-un proiect coerent, pe termen lung. Capriciosul Cluj poate marca “check-in”-ul acestui punct de inflexiune spre viitor.
*
Echipa probabilă a României:
Tătărușanu – Săpunaru, Chiricheș, Toșca – Benzar, Marin, Pintilii, Latovlevici – Stanciu – Chipciu, Keșeru
Echipa probabilă a Danemarcei:
Schmeichel – Ankersen, Kjaer, Christensen, Durmisi – Kvist, Delaney, Eriksen – Braithwaite, Cornelius, Vibe
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni