Înapoi la cele importante: campionatele tari ale Europei revin cu derbiuri și controverse. Iată ce urmează în Big 5
Danny Coposescu 17 noiembrie 2017Câteodată, pauzele competiţionale pentru meciurile internaţionale, fie ele şi baraje cu mize uriaşe, sunt un fel de teste ale răbdării. Naţionala nu mai e de mult standardul calititativ al fotbalului şi, oricât de entuziasmante ar fi turneele finale, majoritatea fanilor se uită cu jind la calendar şi aşteaptă reînceperea campionatelor. Mai ales după chinul unei serii interminabile de jocuri fără gol şi tactici mai conservative decât ale partidului republican din SUA.
Noroc că weekendul ăsta ne propune din start câteva derbiuri, curse mai mult sau mai puţin strânse şi scenarii numai bune de producții spectaculoase.
When you see the fixtures coming up this weekend:
Arsenal v Spurs
Leicester v Man City
Atlético v Real Madrid
Roma v Lazio
Napoli v AC Milan
Man Utd v Newcastle⚽️????????⚽️????????⚽️???????? pic.twitter.com/lwWTvfWcj5
— BenchWarmers (@BeWarmers) November 16, 2017
Bundesliga
Când campionatul german revenea după ultima pauză internaţională, Borussia Dortmund avea cinci puncte în fruntea clasamentului, un total de două goluri primite şi un parcurs aproape perfect. Puţin peste o lună mai târziu, Peter Bosz e sub presiune serioasă – avansul s-a transformat într-un deficit de şase puncte, Dortmund a cedat şi locul secund şi nimic nu mai merge cum trebuie. Dacă mai pui la socoteală şi dezastrul din Champions League şi faptul că Aubameyang tocmai a fost suspendat pentru motive disciplinare misterioase, e mai uşor de înţeles de ce până şi un club care nu obişnuieşte să schimbe antrenorii prea des îşi pune întrebări serioase despre omul adus în vară.
New- Five things Peter #Bosz must fix for getting #BVB back on track. https://t.co/f4gl3T1JY0 via @Bundesliga4u
— Brook (@brookge) November 13, 2017
Bayern şi Leipzig sunt în față, dar la egalitate de puncte şi în urmă doar la golaveraj a venit eterna rivală, Schalke 04. Între cele două se joacă etapa viitoare „mama tuturor derbiurilor din Germania“, sau „Revierderby“. Nu-i o exagerare să spui că întâlnirea de pe Westfalenstadion poate fi un punct de cotitură pentru Bosz. Mai ales în cazul unei înfrângeri în faţa lui Schalke, al cărui antrenor Domenico Tedesco e poreclit „Anti-Bosz“ de 11Freunde pentru că nu încearcă încăpăţânat acelaşi lucru mereu, ci e adaptabil, mereu cu un plan B sau C în buzunar. Deocamdată, nici deplasarea de vineri seară, la Stuttgart, care n-a pierdut încă acasă, nu va fi muncă uşoară, mai ales fără omul care a marcat mai mult de două treimi din golurile echipei în sezonul ăsta de Bundesliga.
Pierre-Emerick Aubameyang has been dropped for the second time in as many years. He will miss Saturday's match against Stuttgart. pic.twitter.com/uyVDdtemgp
— B/R Football (@brfootball) November 17, 2017
Toate astea arată ca un capăt de drum pentru BVB, dar să nu uităm că exact așa arătau pentru Bayern, acum câteva săptămâni. Așa că nimic nu e decis pentru Dortmund, cum nimic nu e câștigat încă de Bayern. Bavarezii – care își caută cu elan o rezervă pentru Lewandowski – au propriul derbi local cu Augsburg, o echipă care a pierdut un singur meci în deplasare și nu se va preda ușor nici sâmbătă.
La pândă stă Leipzig, care se va duce pe terenul lui Leverkusen cu gândul să reducă din avansul lui liderului.
La Liga
Jucătorii de la Real Madrid se vor bucura de vacanţa de Crăciun ca puţini alţii. Asta pentru că, între weekend-ul ăsta şi ajun, băieţii lui Zidane au de parcurs un maraton de 10 meciuri, care mai de care mai importante (dacă nu cumva decisive). Ceea ce începe sâmbătă seară cu o vizită pe Wanda, la Atletico Madrid, se termină cu un El Clasico festiv pe 23 decembrie. Între meciurile domestice şi cele europene, Realul mai are de luat în calcul şi Campionatul Mondial al Cluburilor din Emirate. Aşadar, patru competiţii şi două continente în puţin peste o lună. Totul în mijlocul unei mini-crize care apropie eterna sabie a lui Damocles, o ameninţare şi aşa constantă atunci când eşti antrenor pe Bernabeu.
2 – Real Madrid have won more games against Atletico than any other team in La Liga history (86). The Whites also have the most away wins against them in the competition (34). Derby. pic.twitter.com/S8OetSHnDX
— OptaJose (@OptaJose) November 15, 2017
Aici intră în joc transferurile făcute de Zidane în vară, cum ne aminteşte şi Matt McGinn de la ESPN. Marcos Llorente, Dani Ceballos, Theo Hernandez şi Borja Mayoral trebuie să joace acelaşi rol pe care l-au avut Morata sau Rodriguez sezonul trecut, resurse care i-au permis francezului să atace fronturile astea cu două echipe, în esenţă. Derbiul madrilen e o oportunitate perfectă pentru a da startul unei serii de victorii esenţială dacă Real vrea să ameninţe parcursul seren al Barçei sub Ernesto Valverde.
And they’re top.
Eleven weeks into the season, Barcelona are unbeaten. Played 11, won 10, drawn one, only Atlético Madrid have taken a point from them.
They have scored 30 – only Valencia have as many – and have conceded only four.
All hail Ernesto Valverde?#ArenaSportsBet pic.twitter.com/zXNCkkRGod
— ArenasportsNG (@ArenasportsNg) November 12, 2017
Ligue 1
E greu de spus dacă e un efect secundar al aducerii lui Neymar sau dacă asta face parte din ADN-ul fotbalului francez, dar Ligue 1 generează în momentul ăsta mai multe „headlines“ prin ce se întâmplă în afara terenului. De data asta, măcar nu e încă o analiză semiotică a postărilor lui Neymar pe Instagram şi ce însemană de fapt ultimul lui selfie.
Patrice Evra a ţinut prima pagină de când a confundat capul unui suporter cu mingea. Veteranul de 36 de ani e contestat din startul sezonului de către ultraşii lui Marseilles şi, acum două săptămâni, într-un meci de Europa League, Evra s-a săturat de critici. Procedeul de arte marţiale aplicat unui fan venit la marginea terenului în timpul încălzirii de la Setubal n-avea cum să se termine altfel decât trist pentru fundaşul stânga. Marseilles şi UEFA l-au adus practic la pensie săptămâna asta, un sfârşit nedemn al unei cariere lungi şi ilustre a francezului. Şi un pericol pentru parcursul relativ bun al marsilienilor din campionat, unde sunt la opt puncte de lider.
What next for Patrice Evra?
Without a club.
Banned from European competition.
Aged 36.https://t.co/CKW51cUvQl pic.twitter.com/BjXvHW2btd
— BBC Sport (@BBCSport) November 12, 2017
Altfel, în afară de văicărelile lui Neymar la conferinţe de presă ale naţionalei sale, PSG n-are probleme. Şi când nu joacă brazilianul, parizienii au suficiente obiecte de lux încât să producă demolări ca cea suferită de Angers, un 5-0 în care Mbappe a strălucit. Între timp, conducerea munceşte cel puţin la fel de mult ca jucătorii. Clubul a înroşit telefonul în convorbiri cu UEFA, care demarase investigaţii cu privire la cheltuielile obscene din vară, iar Yacine Hadjeres ne spune acum că PSG trebuie să toarne cumva 80 de milioane de euro (din altă sursă decât Qatar) în cufere dacă vrea să scape de sancţiuni. Şi aşa, e clar că forul european se uită foarte atent la conturile balonate de pe Parc des Princes.
PSG must find €80m in order to comply with FFP regulations – in-depth analysis https://t.co/w5Uy1v6L8T pic.twitter.com/zISPNaIolk
— Get French Football (@GFFN) November 11, 2017
Premier League
Avem un derbi nord-londonez deosebit sâmbătă după-amiază. Asta pentru că, în cuvintele lui Jonathan Wilson, „hăul căscat între Tottenham şi Arsenal era semnificativ chiar şi înainte de sezonul trecut şi devine tot mai mare.“ În ciuda lipsei de trofee din biroul lui Pochettino, e clar că distracţia cu St. Totteringham‘s Day s-a terminat şi Tottenham e de departe clubul mai sănătos din rivalitatea asta.
The shift in the power-balance between Arsenal and Tottenham. https://t.co/BwOuAxV9Sr
— Jonathan Wilson (@jonawils) November 16, 2017
În sensul ăsta, meciul de pe Emirates e poate mai important pentru oaspeţi. Nu doar din punct de vedere al percepţiei, ci şi al cursei pentru titlu, o întrecere pe care Man City o conduce atât de clar încât nici nu-şi mai vede adversarele în oglinda retrovizoare.
Și deplasarea de la Leicester vine cu amintiri neplăcute pentru Guardiola. Pe vremea asta anul trecut, Vardy făcea hat-trickul în minutul 78 şi scorul era un 4-0 aproape hilar. Până la urmă s-a termiant 4-2, dar toţi vânzătorii de controverse din presa engleză, şi o bună parte din publicul englez a început petrecerea specifică unui campionat cu un ego balonat: „Pep e un şarlatan şi Premier League e la alt nivel faţă de plimbările lui din Spania sau Germania”, au urlat într-o singură voce toți insularii îndrăgostiți de echilibrul din Premier.
The story of a record-breaking season so far. ????????
????➡️ https://t.co/rsg7NTE0Tt #mancity pic.twitter.com/NBSEIRKSBN
— Manchester City (@ManCity) November 16, 2017
12 luni mai târziu, toţi se întrec în omagii faţă de o echipă care a măturat podeaua cu tot ce i-a stat până acum în cale. Nimeni nu ştie mai bine decât Guardiola cât de capricios e sportul ăsta…
Serie A
Ca un tonic după o mahmureală devastatoare, campionatul italian vine cu nişte meciuri mari, numai bune pentru a distrage atenția de la „apocalipsa“ naţionalei din barajul cu Suedia. Nimic nu se compară cu un „Derby Della Capitale“, mai ales când Roma şi Lazio sunt despărţite de un singur punct şi sunt în mijlocul celei mai strânse lupte dintre campionatele importante ale Europei.
It's derby week…
#ASRoma #RomaLazio pic.twitter.com/hkyIRnYiQy— AS Roma English (@ASRomaEN) November 13, 2017
Cluburile capitoline au un meci în minus disputat faţă de Napoli, Juve şi Inter, altfel am fi putut vorbi de un „top 5“ despăţit de doar două puncte. Echipa lui Maurizio Sarri conduce în continuare Serie A, la un punct de Juve, campioana ultimelor şase ediţii. În vizită vine (împiedicându-se la tot pasul) AC Milan, care reprezintă încă un avertisment că rezultatele nu sunt mereu proporţionale cu banii investiți în transferuri.
Murky Past and Questionable Present Raise Doubts About AC Milan’s Chinese Owner ???????? with @suilee and @rwmcmorrow https://t.co/gIaugWrI3W
— tariq panja (@tariqpanja) November 17, 2017
În timp ce vecinii de la Inter sunt la două puncte de lider şi au prins probabil grupul potrivit de chinezi, „Rossoneri“ se zbat să-şi păstreze locul şapte. Machinaţiile investitorilor asiatici nu sunt încă clare şi se discută multe lucruri despre stadionul San Siro în spatele uşilor închise. Dar cel puţin jumătatea albastră din Milano are deocamdată toate motivele să se bucure de restartul campionatului.
Yesterday #Eder's, today #Brozovic's ????????
Happy birthday again, boys! ????????#FCIM pic.twitter.com/TGblmha5Hk
— Inter (@Inter_en) November 16, 2017
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 săptămâni