Încă un an în grupele Europa League: CFR Cluj trece de KuPS și ne reprezintă un nou sezon în elita fotbalului european

Ciprian Rus 1 octombrie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Înaintea turului anterior, Dan Petrescu, antrenorul clujenilor, decretase solemn că învingătoarea dintre CFR și Djurgardens va fi favorită în fața finlandezilor de la KuPS, în „play-off”-ul Europa League. Suspectat de presă și de mulți dintre amatorii de fotbal de la noi că exagerează atunci când vede peste tot, chiar și prin Malta, adversari mai puternici decât echipa sa, Petrescu șocase cu mărturisirea că, jucând totuși acasă, urma să fie favorită în fața campioanei Finlandei.

Numai că, surpriză, minunea a ținut o săptămână. După ce s-a pus serios să analizeze ultima „bornă” a CFR-ului înaintea intrării în grupele Europa League – și în acest an, obiectiv sinonim cu supraviețuirea la nivel de top a clujenilor! – Dan Petrescu și-a schimbat opinia. „Văzând ultimele 6 meciuri ale celor de la KuPS, mi-am schimbat opinia, că acum știu ce pot: nu există favorită joi seară”, a spus Dan Petrescu înainte de meci.

Până la urmă, chiar dacă o fi fost vreo diferență între cele două echipe, ea a fost anulată tocmai de atuul numărul 1, apriori, al CFR-ului, terenul propriu. După ploile grele din ultimele zile de la Cluj, gazoul de pe „Dr. Constantin Rădulescu” era aproape impracticabil la ora meciului, cu zone mari în care mingea nu mai avea nici o predictibilitate. În aceste condiții, jocul decisiv dintre CFR și KuPS s-a transformat într-o luptă oarbă între cele două careuri de 16 metri, cu mult „material” și cu multă încrâncenare de ambele părți.

Din fericire pentru gazde, înainte ca partida să se transforme într-una de fotbal pe apă, scorul era deja 1-0. Campionii României din ultimele trei sezoane și-au făcut din start partida mai ușoară, după o fază „marca CFR”, un corner transformat de Rondon, din centrarea fantasticului Ciprian Deac, chiar în minutul 5.

Conduși pe tabelă, oaspeții au forțat mai mult în prima parte, mizând mai cu seamă pe forța extraordinară, în stare să anihileze condițiile de joc, ale lui Boateng, Rangel și Usman Sale, jucători care le-au dat destule bătăi de cap internaționalilor români Burcă și Camora. Cum terenul nu le permitea „vișiniilor” ieșirea pe contraatac, băieții lui Petrescu au strâns din dinți, au suferit când a fost de suferit și au așteptat după colț ocazia să lovească din nou.

Iar șansa a apărut pe finalul primei părți, ajutată de ambiția lui Adiță Păun, care a sprintat la o pasă a lui Deac pe care 99% dintre fotbaliștii din Liga 1 nu ar mai fi urmărit-o, iar dacă ar fi urmărit-o, nu ar fi reușit să-și depășească în sprint pe noroi adversarul aflat cu 4 metri în față. Insistența lui Păun și pasa lui perfectă în gura porții au fost transformate în gol de bătăiosul Debeljuh, transferul foarte inspirat și foarte potrivit făcut de CFR în intersezon.

Cu 2-0 la pauză, clujenii au închis meciul imediat după reluare, la o nouă lovitură liberă bătută ideal de Deac pentru Rondon. Apoi, Debeljuh a trecut pe lângă 4-0, dar, spre deosebire de Rondon, finalizarea cu stângul l-a trădat. La 3-0, ultima jumătate de oră a fost o formalitate pentru o echipă cu experiența CFR-ului, care a cedat, totuși, un gol oaspeților în prelungirile meciului.

*

Clujenii s-au calificat pentru încă un an în grupele Europa League – obiectivul cel mai realist la început de sezon – dar rămân cu regretul că le-a lipsit atât de puțin să treacă de Dinamo Zagreb și, de ce nu, căci traseul nu era imposibil, să fie azi în urnele grupelor UEFA Champions League, alături de Juve, Bayern și Barcelona.

CFR Cluj – KuPS 3-1

Au marcat: Rondon (’5, ’55), Debeljuh (’42) / Udoh (’90+1)

CFR Cluj: Bălgrădean – Susic, Vinicius, Burcă, Camora – Deac, Bordeianu, Djokovic, Păun – Rondon, Debeljuh

Rezerve: Sandomierski, Manea, Omrani, Pereira, Chipciu, Hoban, Cestor

Antrenor: Dan Petrescu

KuPS:  Virtanen – Savolainen, Tarasovs, Nuno Tomas, Pikk – Saxman, Adjei-Boateng, Nissila – Sale, Rangel, Pennaen

Rezerve: Riihimaki, Purje, Udoh, Manga, Pirttijoki, Heinonen, Nissinen

Antrenor: Arne Erlandsen

 

Foto: Flaviu Buboi / Sport Pictures

Abonează-te la newsletter
Top Stories