Încă un nordic la București: Suedezul Magnus Johansson este noul antrenor al lui CSM

Lead.ro 6 iulie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

După câteva săptămâni bune de așteptare, CSM București și-a anunțat noul antrenor principal pentru următoarele două sezoane: Magnus Karl Johansson.

Vestea contrazice zvonurile (și intențiile) care anunțau, la sfârșitul lunii mai, trecerea spre un antrenor din Balcani, mai apropiat cultural și de handbalul românesc, dar și de numeroasele jucătoare din Europa Centrală și de Est care au ajuns la București în ultimele două sezoane.

Prin numirea suedezului Johansson (48 de ani), campioana României va rămâne aproape de un model nordic îndrăgit de unii, contestat de alții. Venit la București după doi ani petrecuți la Molde, în Norvegia, Johansson întregește lunga listă de antrenori nordici de pe banca lui CSM: în ultimii trei ani au fost aici Mette Klit, apoi alt danez, Kim Rasmussen – cu care echipa a câștigat Liga Campionilor, în 2016 -, Jakob Vestergaard, Helle Thomsen și Per Johansson, în câteva mandate scurte. Între ei s-a strecurat și Aurelian Roșca, dar tendința a fost evidentă. Și acum e continuată.

Totuși, înclinația spre antrenorii nordici – oameni recunoscuți, printre altele, și pentru seriozitatea planificărilor pe termen mediu și lung – contrastează destul de puternic cu obiceiul deselor schimbări de la CSM București. Doar Rasmussen a rezistat mai mult (deși presa îl dădea demis de două ori pe lună, cu avans și lichidare) și, deloc surprinzător, cel mai mare succes al echipei a venit la capătul acelui sezon 2016.

Continutatea a fost problema ultimelor două sezoane, nu pașaportul, CV-ul sau stilul antrenorului ales. La fel va fi și cu Johansson, secundul tizului Per pe banca Suediei, în 2010, când echipa a prins finala Campionatului European. Dacă (și numai dacă) va primi timp, Johansson – și el un bun motivator, și el adept al handbalului în viteză – are priceperea să ducă și el pe CSM în FINAL 4-ul Champions League. Dar până în luna mai 2019, la București se pot petrece multe.

„Sunt bucuros pentru încrederea pe care conducerea clubului CSM București o are în mine. Sunt bucuros și pentru faptul că am ocazia să fac parte din staff-ul tehnic al unei echipe atât de importante din handbalul european. Abia aștept să începem meciurile în fața suporterilor români. O să dau tot ce am mai bun pentru a obține cele mai bune performanțe cu CSM București”, a spus Magnus Johansson, citat de site-ul lui CSM.

„Nu a fost o perioadă ușoară, căutările au fost intense și am avut pe listă mulți antrenori. Așa cum am mai spus, ne dorim stabilitate și continuitate la CSM București. Considerăm că Magnus Johansson este cea mai bună variantă în acest moment pentru echipa feminină de handbal și va avea tot sprijinul conducerii clubului în îndeplinirea obiectivelor”, a declarat și Gabriela Szabo, directorul general al clubului.

„S-a pus de multe ori în discuție ce profil trebuie să aibă viitorul antrenor al CSM București, în condițiile în care ponderea este deținută în acest moment de jucătoare ce provin din aria balcanică, și aș include și româncele aici. De asemenea, am luat în calcul caracterul puternic și voința fetelor, toate participante în Liga Campionilor, iar peste 90% dintre ele jucând în Final Four. De aceea, recunosc faptul că au fost purtate discuții cu antrenori ce au corespuns tuturor condițiilor, inclusiv antrenori din sfera masculină, ale căror rezultate și experiență i-ar fi impus în fața grupului. Am decis să-i acordăm încredere lui Magnus Johansson și suntem convinși că decizia este una bună, având în vedere experiența câștigată în munca sa cu ambele categorii și, totodată, discuțiile purtate cu antrenori și jucătoare cu care a colaborat de-a lungul timpului”, a explicat managerul echipei, Nicolae Luca, amintind că Johansson a antrenat şi echipe masculine: Redbergslids şi Savehof, cu care a participat în Liga Campionilor.

 

Foto: Sabin Malisevschi /SPORT PICTURES

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now