Istoria se repetă: Bayern caută revanșa cu Real Madrid, Roma are socoteli nerezolvate cu Liverpool

Danny Coposescu 13 aprilie 2018

Nici n-am apucat să ne tragem sufletul după cele 27 de goluri marcate în cele opt meciuri europene de săptămâna asta. După drama nemaivăzută din sferturile de finală ale Champions League și răsturnările de situație demne de Hollywood în Europa League, UEFA l-a scos din ședința de guvern pe Vitali Klitschko pentru o tragere la sorți așteptată cu sufletul la gură. Nu știm pe cine va primi primarul Kievului la finala din mai, dar știm că urmează două bătălii grozave pentru evenimentul ăsta.

Bayern München – Real Madrid

Încă un episod dintr-o epopee a fotbalului european – al 12-lea. Între campioanele din Germania și Spania domnește deocamdată echilibrul perfect. Fiecare a reușit câte 11 victorii, dar ultima întâlnire e mereu singura care contează. Anul trecut, Realul trecea – nu fără controversă – de bavarezi în drum spre al doilea trofeu consecutiv, iar Joshua Kimmich n-a uitat asta: „Nu m-ar deranja un pic de răzbunare.‟

Semifinala asta va rezolva două necunoscute. Prima e legată de adevăratul nivel al lui Bayern. Se poate argumenta că Jupp Heynckes n-a trecut prin vreun examen serios de când a revenit – cu mare succes – în octombrie. Revanșa cu PSG n-a avut cine știe ce miză, iar Bundesliga e de multă vreme sub nivelul echipei sale. La fel și Beșiktaș sau Sevilla, în ciuda eforturilor onorabile ale andaluzilor.

„E o dublă gigantică. Am amintiri plăcute din 2012, și atunci am jucat întâi acasă, deci sper că e de bun augur,‟ a spus antrenorul care mai are doar nouă jocuri pe banca lui Bayern – înainte să fie înlocuit de Niko Kovac. Clubul și-a ales tocmai momentul ăsta să anunțe că fostul său jucător o va părăsi pe Frankfurt din vară și se va întoarce în Bavaria cu un contract pe trei ani.

De cealaltă parte, Real Madrid are deja o aură greu de ignorat. În ciuda parcursului mediocru din La Liga și a slăbiciunilor etalate în Champions League, oamenii lui Zidane se agață de competiția asta de aproape trei ani. Chiar și după infarctul cu Juventus, încăpățânarea echipei, plus-minus grozăviile lui Ronaldo, o recomandă pentru încă o finală.

„Ne trebuie un rezultat bun în deplasare. E imposibil să nu suferi în semifinale. A fost un parcurs dur până acum: Paris, Juventus și Bayern,‟ e reacția directorului Butragueño.

Liverpool – Roma

Avem și reeditarea finalei din 1984, când Liverpool câștiga a patra Cupă Europeană în curtea Romei, după lovituri de departajare. E o traumă istorică pentru clubul italian, care nu s-au mai apropiat vreodată atât de mult de trofeu. Pe Merseyside, dansul pe linia porții al portarului Bruce Grobbelaar a intrat și el în legendă: „M-am apucat să molfăi plasa porții, ca să-i tulbur. Mi s-a părut brusc că arată a spaghete, așa că m-am hotărât să mă mișc de parcă aș avea asta în loc de picioare.‟ Directorul sportiv al Romei știe și el contextul: „E oportunitatea perfectă de a găsi bucuria pe care n-am putut-o atinge acum mulți ani.‟

Și nu e singura reuniune notabilă. Parcă a fost scris ca Mo Salah să revină la echipa pe care a părăsit-o vara trecută, în ceea ce trebuie să fie transferul sezonului. Egipteanul are deja mai multe goluri în tricoul roșu decât a reușit în două sezoane pe Olimpico, iar dacă va continua în același ritm și în semifinala asta, s-ar putea să vedem sfârșitul unui monopol în cursa pentru balonul de aur. Salah e deja primul om din istoria Premier League care ia trei titluri de jucător al lunii în același sezon.

„Asta face lucrurile foarte interesante pentru el, va fi special. Eu n-am mai fost la Roma, nici măcar ca turist, așa că sunt foarte entuziasmat,‟ a spus Klopp după tragerea la sorți. Cu siguranță nu e singurul.

Marseille – RB Salzburg

Două echipe s-au uitat la agitația din Champions League și ne-au zis: „Încă n-ați văzut nimic.‟ Într-o săptămână dedicată revenirilor, Marseille și Salzburg au respectat perfect tema. Francezii au prins gustul de energizant, după ce-au prins aripi acasă cu Leipzig. De la 1-0 pentru oaspeți, deci 2-0 la general, s-a ajuns la 2-5, cu un gol în poarta abandonată de Gulacsi, plecat în careul opus. În rolul principal – un anume Dimitri Payet, căpitanul care a dus-o pe Marseille în prima semifinală europeană din 2004 încoace, când pierdea în ultimul act cu Valencia.

Salzburg îi stă în cale pe drumul spre Lyon și n-ar fi prea înțelept să pariezi împotriva austriecilor. Nu după ce au câștigat duelul direct astă toamnă, când cele două s-au întâlnit în grupele Europa League. Și mai ales nu după ce s-a petrecut joi seară în returul cu Lazio: în patru minute din repriza secundă, echipa lui Marco Rose a marcat de trei ori și a întors o dublă ce părea pierdută. S-a terminat 4-1 pe Red Bull Arena (filiala din Salzburg) și miliardarul Dietrich Mateschitz mai are un cal în cursa asta.

Arsenal – Atletico Madrid

Mulți vedeau confruntarea asta în finală. Fără să rupă gura târgului, ambele cluburi și-au respectat statutul de favorite și au ajuns în penultimul act. Reporterul Daniel Thacker nu e tocmai optimist în ceea ce privește șansele londonezilor. E greu de spus cum e mai greu contra băieților lui Simeone – într-un singur meci, sau în format tur-retur?

Când vine vorba de Arsenal, istoria recentă nu arată prea bine. Ultimele trei duble contra echipelor spaniole s-au terminat cu eliminări pentru Wenger și ai săi. Într-un sezon ciudat, egalul smuls la Moscova, cu CSKA, a demonstrat din nou inconsistența care bântuie formația asta. E drept că și Atleti s-a chinuit cu Sporting la Lisabona, unde a pierdut la limită, 1-0, dar madrilenii sunt mai experimentați și mai puternici la toate capitolele. Și totuși, sezonul ăsta, atâtea certitudini au zburat pe geam, că nu putem decât să ne așteptăm la încă o rundă de spectacol nediluat peste două săptămâni.

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.