Paris 2024 | „Jeux d’enfants”: gimnastele românce evoluează curajos în calificări, ne dau speranțe pentru azi și, mai ales, motive de încredere pentru viitor
Ciprian Rus 28 iulie 2024Corespondență de la Paris
Pentru niște fete care se jucau cu păpușile, iar altele nu călcaseră încă în sala de gimnastică, acum 12 ani, la ultima ediție a Jocurilor Olimpice la care a participat echipa de gimnastică feminină a României, debutul în subdiviziunea 1 a calificărilor din impresionantă sală din Bercy a fost, înainte de toate, o întâlnire cu istoria. Istorie care, personificată în prezența Nadiei Comăneci, purtătoare a torței olimpice la Paris, a fost prima care le-a încurajat după momentele grele de la ultima rotație și le-a felicitat pentru evoluția lor, superioară echipei Marii Britanii chiar până înainte de final.
Numeros și gălăgios, cum deja ne-a obișnuit, publicul de la Bercy a fost extrem de generos cu tinerele noastre gimnaste, mai cu seamă cu elegantele execuții de pe covorul de la sol, care, poziționat central, magnetizează toate privirile spectatorilor neutri. Cu 13.800 la sol, notă care putea fi mult mai mare dacă nu călca milimetric în afara suprafeței de concurs, și cu 14.000 la bârnă, Sabrina Maneca-Voinea a fost cea mai bună din subdiviziune la cele două aparate și are șanse să prindă măcar una dintre finale. La rândul lor, Ana Bărbosu și Amalia Ghigoarță au terminat pe primele două poziții la individual compus. Iar la scorul pe echipe România a fost mai bună decât Marea Britanie la trei din cele patru aparate! Victorii mici, de etapă, esențiale în creșterea unei noi generații de succes într-un sport care ne-a obișnuit cu medaliile pe bandă rulantă.
România avea nevoie de o evoluție fără greșeală pentru a avea șanse reale la calificarea în finala pe echipe. Din păcate, după o evoluție omogenă și echilibrată, echipa noastră a ratat la aparatul-problemă, paralelele. Căderea Andreei Preda a dat peste cap evoluția noastră la acel aparat, sportivelor noastre fiind nevoite să aștepte nejustificat de multe minute până la afișarea notei colegei lor. Lilia Cosman a ratat și ea, neașteptat, iar România a terminat sub Marea Britanic subdiviziunea 1 și trebuie să aștepte desfășurarea celorlalte subdiviziuni pentru a ști dacă merge în finala pe echipe, respectiv ce sportive continuă în concursurile pe aparate.
Dar, dincolo de clasamente, România a arătat ca o veritabilă echipă în deschiderea programului Bercy Arena. Empatie, curaj, asumare, optimism, asta au demonstrat în execuțiile lor, în manifestările de pe margine și la declarațiile din zona mixtă sportivele noastre. Medaliile sunt minunate, dar ele sunt doar un bonus când echipa arată așa și are spațiul de creștere pe care l-a demonstrat duminică dimineață.
*
România a obținut un total de 159.497 de puncte, față de cele 160.830 ale Marii Britanii, și așteaptă desfășurarea celorlalte trei subdiviziuni pentru a ști dacă intră în finala pe echipe. Ana Bărbosu are de apărat un total de 53.533 pentru a prinde finala de individual compus, iar Amalia Ghigoarță un total de 52.665. La bârnă, Sabrina Maneca-Voinea are un exercițiu cotat la 14.000, iar la sol unul de 13.800, note deja depășite de câteva sportive din a doua subdiviziune.
*
Ana Bărbosu
„A fost minunat aici, sala a fost extraordinară, a fost enorm de mult public de la prima oră. Sunt foarte mândră de mine și de fete. Am mers foarte bine până la paralele, unde am avut și greșeli, dar dacă vom prinde finala pe echipe sunt convinsă că le vom corecta.
Eu nu ascult povestea veche că României nu-i plac paralelele. Eu zic că am progresat foarte mult, avem exerciții foarte frumoase, știm să le facem, doar că azi nu ne-au ieșit așa cum ne-am dorit. Sper ca olimpiada să ne mai dea o șansă. Românilor nu trebuie să le promitem nimic. Ne-am dori să se bucure de noi, pentru că nu am mai fost calificați de 12 ani. Eu zic că am reprezentat România foarte frumos, cu zâmbetul pe buze, ne-am încurajat mereu între noi. Ne dorim ca românii să ne susțină, a fost minunat să auzim azi scandările fanilor români de la Bercy! Ne dorim din suflet să ajungem cu echipa în finală, am muncit enorm pentru asta”
Sabrina Maneca-Voinea
„A fost un concurs bun, se putea și mai bine, mereu e loc de mai bine. Mă bucur că ne-am adunat noi între noi, ne-au adunat și antrenorii și sper să avem parte finală cu echipa și de finale individuale, unde vrem să arătăm cât mai mult. Sunt foarte încrezătoare. Nadia ne-a felicitat, mă bucur că a venit să ne încurajeze, sper să ne poarte noroc prezența ei.”
Lilia Cosman
„A fost foarte bun concursul, am încercat să-mi controlez emoțiile. Din păcate, am făcut la paralele o greșeală pe care nu o fac niciodată, dar sper să prindem finala pe echipe ca să demonstrez ce pot să fac la acest aparat. Nadia Comănici ne-a încurajat, ne ajută mult sfaturile ei.”
Foto: COSR
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 23 de ore