Judoul a început un an de căutări, apoi promite să paveze cu medalii drumul spre Tokyo 2020
Ciprian Rus 14 aprilie 2017“Trebuie să ne ridicăm, să ne încurajăm, apoi să mergem acasă și să vedem ce facem, ce analize se impun la federație și ce măsuri se vor lua ca să plecăm cu dreptul spre Olimpiada de la Tokyo. Tot mereu e un început, iar acesta e un nou început pentru judoul românesc”, ne povestea, de la Rio, imediat după ieșirea dramatică din competiție a sportivelor noastre, coordonatorului lotului olimpic de judo al României, Florin Bercean.
Tonul tăios, asumat, al lui Florin Bercean, primul care se declara dispus să-și pună în discuție munca depusă la lot, anticipa, parcă, tumultul care avea să cuprindă, imediat după Olimpiadă, Federația Română de Judo.
O dispută serioasă între conducerea federației și un grup consistent de membri afliliați, antrenori și șefi de cluburi, care s-a lăsat cu acuze dure, cu “dezvăluiri” și cu confruntări publice mai dure ca luptele de pe tatami.
Aflat în centrul atacurilor venite dinspre federație, antrenorul coordonator al lotului feminin, Florin Bercean, a ieșit întărit din alegerile pentru care a pledat din primul moment. A devenit vicepreședinte al Federației și e mai hotărât ca oricând să pună umărul la noul restart al judoului românesc.
Aflat la Poiana Brașov, unde pregătește prezența la Europenele judo de la Varșovia, care vor începe pe 20 aprilie, Florin Bercean ne-a povestit tocmai despre noul drum pe care pornește judoul, țintind spre medalii la Tokyo 2020.
Domnule Florin Bercean, care e starea de spirit în judoul românesc? S-au mai liniștit apele?
Da, s-au liniștit lucrurile după alegerile de la Federație. Federația e condusă acum de alte persoane, în frunte cu domnul Cozmin Gușă, care a fost ales președinte. S-a ales și un nou comitet director, cu alte persoane, cu alte idei, cu altă orientare, cu altă strategie. Practic, a încetat conflictul care a existat între conducerea federatiei și cluburi.
Lucrăm la o nouă strategie, pe o perioadă mai lungă de timp, până în 2024; ne reorganizăm, începând din teritoriu, de la cele mai mici cluburi, până la nivelul loturilor olimpice. Încercăm să refacem loturile masculine și așteptăm zilele astea să intre banii de la buget ca să putem începe treaba cum se cuvine.
De fapt, nici nu ne-am oprit din muncă, pentru că suntem în ajunul participării la Campionatele Europene de la Varșovia și tragem din greu la Poiana Brașov.
Vă regăsiți în proiectul cel nou de la FRJ?
Sigur că mă regăsesc. Am fost ales vicepreședinte al Federației, practic federația va fi condusă de domnul Cozmin Gușă, iar eu sunt colaboratorul lui cel mai important. Eu mă voi ocupa de partea de performanță, de partea sportivă.
Ne-am împărțit foarte bine atribuțiile între cei cinci vicepreședinți și vrem să dăm un nou suflu întregii activități de judo din România, începând de la organizare, manageriat, sponsori, imagine.
Ce nu mergea bine înainte? Unde s-a produs blocajul și conflictul de după Rio?
Părerea mea e că nu a existat un dialog între fosta conducere și membrii afliați ai federației. Conflictul a fost unul destul de urât. A fost o perioadă destul de grea, dar e bine că a trecut. Spre bucuria noastră, s-a terminat cu scandalul.
Asta nu înseamnă că nu rămân probleme de rezolvat, dar noi sperăm că, prin dialog, le putem rezolva pe toate. Suntem o disciplină care poate aduce rezultate frumoase sportului românesc. Avem copii talentați și valoroși, care pot să ne reprezinte cu rezultate foarte bune pe plan internațional.
Care sunt ambițiile pentru Europeanul de la Varșovia?
Ambiții avem, dar avem și probleme. La feminin participăm la doar două categorii de greutate. Din păcate, Loredana Ohai, la 57 de kilograme, este proaspăt operată, iar Ștefania Dobre, la 63, nu participă pentru că a avut o leziune de ligament lateral și e în proces de recuperare.
Dintre cele care participă, Andreea Chițu revine după șapte luni de repaus după operația la genunchi – țineți minte accidentarea ei de la Rio. Practic, mai rămân în luptă Monica Ungureanu la 48 kg, alături de mai tânăra Alexandra Pop, iar la 52, pe lângă Andreea, merge Larisa Florian, care este într-o formă bună.
Andreea merge mai mult ca să simtă pulsul competiției, pentru că ne pregătim pentru Mondialele din august de la Budapesta, care sunt mult mai importante.
La masculin, vom avea reprezentanți la toate categoriile, începând cu 66 kg până la +100. Cel mai reprezentativ sportiv rămâne, desigur, Daniel Natea. Dar am hotărât să ducem sportivi la toate categoriile, pentru că vrem ca la sfârșitul competiției să prezentăm o echipă masculină și să dăm un imbold și judoului masculin. Plecăm de undeva, ne reașezăm la treabă, la muncă, refacem toată pregătirea masculină pe alte linii.
Șanse la medalii avem la Varșovia?
Mi-ar plăcea tare mult să luăm o medalie la masculin și o medalie la feminin, am mai salva situația. E bine că suntem în primul an al ciclului olimpic, e un an de căutări pentru toată lumea, așa că anul ăsta mai avem câte o scuză (râde).
Dar ne concentrăm și pe Mondialele de la Budapesta, va fi un campionat foarte tare, cu participare numeroasă, și vrem să fim la înălțime. Este un proiect lansat de domnul președinte, să participăm cu cât mai mulți copii, sportivi, antrenori, părinți. Vom organiza și un fel de caravană care va porni din mai multe orașe, ca să ducem cât mai mulți iubitori de judo în tribune, să urmărească Mondialele, să ne susțină. Budapesta e aproape și e păcat să nu profităm de asta. Dacă era la Sidney, nu puteam pleca cu autocarele…
Ce îl motivează pe Cozmin Gușă să intre în acest proiect de reconstrucție de la FRJ? A fost o surpriză alegerea sa ca președinte pentru cei care nu cunosc neapărat dedesubturile judoului din România.
Domnul Gușă nu a ieșit până acum în evidență, dar este alături de judo de foarte mulți ani, mai ales că fiul dânsului face judo. Cozmin Gușă a fost mereu alături de noi, îl leagă o mare prietenie de președintele Federației Internaționale de Judo, domnul Marius Vizer.
Eu zic că era cazul ca domnul Gușă să ne ajute, pentru că nu puteam să ne certăm la nesfârșit. Dânsul e un pol de echilibru între toate forțele din judoul românesc și sper ca, alături de dânsul, să obținem rezultatele pe care toată lumea le așteaptă de la noi.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni