La alt nivel: CSM București câștigă autoritar în Polonia, cu Vistal, pune stăpânire pe Grupa A din Champions League
Lucian Vârtan 11 octombrie 2017La câteva zile distanță de victoria inaugurală cu Krim (32-18), CSM continuă în aceeași notă și la Gdynia, în Polonia: 34-23 cu Vistal, într-un meci în care gazdele au rezistat doar în primele minute, iar Cristina Neagu nu s-a putut opri din marcat.
Doar până la 4-4 a reușit Vistal să țină aproape de CSM. De aici încolo, puternica echipă antrenată de Helle Thomsen s-a ridicat la un nivel la care debutanta Vistal nu a mai putut ajunge. Mai rapide, mai puternice și mai experimentate, campioanele României s-au desprins rapid la patru, șapte și chiar nouă goluri, iar până la pauză destinația punctelor era deja cunoscută.
HALF-TIME: @csm_bucharest are leading #VistalGdynia by 9 in #ehfcl after dominant performance. Watch the game LIVE: https://t.co/m1RTos88ZE pic.twitter.com/qMl4DzHWTn
— EHF Champions League (@ehfcl) October 11, 2017
Cu patru puncte după două meciuri, CSM stă acum în fruntea Grupei A, acolo unde o plasau și așteptările experților. Mai important, jocul cerut de Helle Thomsen, cu combinații în mare viteză, cu contraatacuri şi faza a doua, a funcționat pentru al doilea meci la rând. Exact acest stil de joc nordic va fi testat mai serios cu danezele de la Nyøbing, fosta echipă a Nathaliei Hagman, pe 22 octombrie (de la ora 17.50).
Meciul
Cu câteva modificări în formula de start obișnuită, CSM a arătat câteva stângăcii în primele minute; nimic îngrijorător însă, și sub îndemnul hotărât de „move-move-move!„ al neobositei Helle Thomsen, jocul s-a reglat din mers.
Traseul Neagu-Gullden-Frafjord (sau Manea) a fost cheia ofensivă atât timp cât acestea au fost în același timp pe teren, și aproape fiecare acțiune a fost încheiată cu gol sau șapte metri (și apoi gol). La cealaltă poartă, cu câteva parade consecutive (între care și două aruncări de la 7 metri apărate), Jelena Grubisic a contribuit și ea decisiv, iar meciul a început să alunece cu rapiditate spre CSM. Cu o apărare mai exactă și un atac foarte rapid și ingenios, bucureștencele au pus gol după gol între ele și adersare.
Spre deosebire de anul trecut, banca de rezerve a CSM-ului e mai stufoasă și mai echilibrată valoric, lucru de care a profitat din plin Thomsen, care a schimbat (inspirat) pe tot parcursul primei reprize. Chiar dacă rezistența tinerelor adversare de la Vistal nu a fost în niciun moment prea grozavă, senzația este că noile jucătoare s-au integrat deja foarte bine în sistemul propus de antrenoarea daneză. Dovadă, Cristina Neagu a marcat 12 goluri, pivotul Marit Malm Frafjord s-a găsit la capătul multor angajări, iar Sabina Jacobsen s-a înșurubat bine în zona centrală a apărării.
De remarcat este și atitudinea echipei. Cu această proaspătă (și constantă) intensitate din joc, CSM e o echipă mai energică decât cea pe care ne-o amintim de anul trecut, în aceeași fază a competiției. În loc de apatie și ezitări, vedem acum determinare și multă imaginație. Este încă devreme, primele două adversare n-au fost nici ele prea încăpățânate, dar avem primele semne că Helle Thomsen a adus un suflu nou, că jucătoarele venite în vară au completat perfect lipsurile de până acum.
Context
Pentru prima dată de când participă în cea mai importantă competiție europeană, CSM dă senzația că e, măcar pe hârtie, exact la același nivel cu Györ, principala favorită și deținătoarea titlului. Nu a fost așa nici în 2016, când campioana României a câștigat (dramatic și neașteptat) trofeul european chiar la prima încercare, nici anul trecut, când CSM a pierdut (clar) în semifinale cu Vardar. Și dacă primul sezon s-a transformat în povestea de succes a unei echipe care și-a întrecut așteptările profitând și de lipsa presiunii, al doilea sezon a fost marcat, de la început la final, de o presiunea sufocantă. Abia acum, la a treia apariție în Ligă, lucrurile apar într-un echilibru matur: între valoarea grupului și așteptările experților nu mai este niciun decalaj.
Campioana României este cap de serie într-o grupă din care mai fac parte, pe lângă Vistal Gdynia, Nyøbing Falster Håndboldklub (sau NFH, din Danemarca) și Krim Ljubliana.
CSM pornește favorită în toate cele șase confruntări care se vor derula în octombrie și noiembrie. Greul va veni în grupa principală, unde campioana României va întalni primele trei clasate dintre Györ, Rostov-Don, FC Midtjylland și Brest Bretagne Handball.
Programul lui CSM în Grupa A
NFH – CSM, 22 octombrie, de la 17.50
CSM – NFH, 4 noiembrie, de la 16.45
Krim – CSM, 11 noiembrie, de la 16.00
CSM – Vistal, 19 noiembrie, de la 17.00
Primele trei clasate din fiecare grupă se califică în grupele principale („main round”), unde vor duce doar punctele câștigate cu celelalte două echipe calificate la rândul lor. Cele 12 echipe ajunse în Main Round sunt împărțite în două grupe de șase: primele patru merg în sferturile de finală, care se joacă tot tur-retur, iar câștigătoarele se califică în Final 4-ul de la Budapesta.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 4 săptămâni