La fel ca Ianis Hagi, mai mulți tineri jucători români și-au schimbat echipa. Își vor schimba și norocul?

Ciprian Rus 6 februarie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Puțin peste 90 de minute i-au trebuit lui Ianis Hagi să ne arate din nou clasa pe care o are. „Încălzit” 13 minute contra lui Aberdeen, după ce abia se antrenase cu Glasgow Rangers, Ianis a fost trimis titular contra lui Hibernians de Steven Gerrrard, care s-a încăpățânat să-l țină în teren pe jucătorul nostru până pe final de meci. Iar Ianis i-a răsplătit încrederea lui Gerrard printr-o execuție fantastică și printr-un gol în minutul 84, care a adus victoria lui Rangers și o menține în lupta pentru titlu în Scoția: Celtic are 7 puncte în plus, dar Ianis și ai săi au un meci în mână, restanța cu St. Johnstone.

Că primul gol al lui Ianis pentru noua lui echipă a venit chiar de ziua tatălui său, Gică Hagi, asta face reușita asta cu atât mai specială.

Dorit în mod expres de Gerrard, Ianis Hagi are șansa unui nou început în Scottish Premiership (împrumutat până la finele sezonului, cu drept de achiziție în vară), după ce la Genk nu mai intra la joc, de etape bune, nici măcar din postura de rezervă. Reușita lui, dar mai ales pofta de joc arătată, ca și atenția pe care i-o acordă faimosul său antrenor sunt vești bune pentru fotbalul nostru în vederea barajului pentru EURO 2020 și a turneului olimpic de fotbal de la Tokyo, din vară.

La fel ca Ianis, mai mulți dintre tinerii noștri jucători din „Generația de Fier” de la Euro 2019 și din lotul lărgit U21 o iau de la capăt în această iarnă. Câțiva au prins transferuri la echipe mai bune decât cele la care evoluau – și rămâne de văzut dacă vor reuși să se impună -, alții au preferat să facă un pas în spate pentru a juca mai des și a-și păstra șansele de a fi convocați la loturile naționale.

Andrei Radu, liderul Naționalei U21 la EURO 2019, a fost protagonistul celei mai importante mutări din acest „mercato” de iarnă. Trecut pe banca de rezerve la Genoa din capriciul noului antrenor, deși fusese printre cei mai buni jucători ai echipei în turul de campionat, Radu și-a găsit imediat echipă. O echipă mai bine clasată în Serie A, Parma, unde a fost împrumutat de Inter. Deocamdată nu joacă, dar are doar câteva antrenamente alături de noua sa echipă…

Titular în meciuri esențiale la Naționala mare, Tudor Băluță nu a reușit să prindă un loc la Brighton, în Anglia, și a fost împrumutat la Den Haag, în Olanda.

Om de bază și el la Naționala mare, Cristi Manea a revenit la CFR Cluj după ce a trăit un veritabil coșmar la finele EURO 2019, unde fusese considerat cel mai bun fundaș dreapta din competiție. Din păcate, în locul unui transfer în Occident, Manea a ajuns la FCSB după perioada de pregătire, pe care a făcut-o de unul singur prin parcuri. Nu a reușit să se impună la „roș-albaștri”, așa că Dan Petrescu l-a recuperat la CFR Cluj, echipă cu care are două titluri de campion. Probabil că este cel mai bun loc pentru un nou start pentru Cristi.

Noul căpitan al Naționalei U21, Alex Pașcanu a avut șanse infime să se impună la CFR Cluj, în condițiile în care Petrescu preferă jucătorii de experiență în centrul liniei de fund. Are acum șansa să își arate calitățile, după ce a fost împrumutat la FC Voluntari.

La fel ca Alex, nici Mihai Butean nu a jucat sub Petrescu la CFR. A fost împrumutat la Gaz Metan, tot în această iarnă.

În schimb, campioana României mizează pe un alt tânăr, Denis Ciobotariu, pe care l-a cumpărat de la Dinamo București. Rămâne de văzut dacă va avea mai multă șansă, date fiind numele grele din centrul defensivei clujene.

În fine, un alt nume interesant din tânăra generație, Darius Olaru și-a început aventura la FCSB, după plecarea de la Gaz Metan. A debutat în derbiul etapei trecute, contra CFR-ului, semn că vicecampioana pune preț pe calitățile sale.

La fel ca Mirel Rădoi și Adi Mutu, vom muta și noi antenele pe noile echipe la care joacă tinerii din Generația 2020 și vom ține aproape de evoluțiile lor.

*

Dacă vrei să-ți amintești de unde vine Ianis și încotro se îndreaptă el, avem o frumoasă poveste despre Gică Hagi și cea mai grea meserie a lui.

 

Foto: Glasgow Rangers / twitter

 

 

Top Stories