La finalul unui an plin de schimbări, încheiat cu un bronz european, Robert Glință privește cu optimism spre Jocurile Olimpice
Lead.ro 12 decembrie 2019Medalia de bronz cucerită de Robert Glință la Campionatele Europene de la Glasgow în proba de 100m spate (50,30 secunde), dar și locul patru în finala de 50m spate (23,24 secunde), îi dau celui mai bun înotător român speranțe pentru Jocurile Olimpice de anul viitor.
„Medalia aceasta cântărește destul de mult, având în vedere că am avut parte de schimbări radicale în ultima vreme și a fost un sezon foarte încărcat, plin de competiții în bazin de 25m. Este foarte satisfăcător că am venit acasă cu o medalie de bronz. Prin felul în care am abordat probele, și de 50m și de 100m, sunt optimist pentru sezonul în bazin lung și pentru Jocurile Olimpice. Sunt mulțumit, am fost foarte aproape de cei mai buni timpi ai mei”, spune sportivul în vârstă de 22 de ani.
Schimbare de staff tehnic
Robert Glință a trecut în această toamnă printr-o schimbare radicală a staffului tehnic. În septembrie, a schimbat antrenorul principal, antrenorul secund și preparatorul fizic. De pregătirea fizică se ocupă acum tatăl său, iar de antrenamentele în apă se ocupă Mugur Tomescu. Glință lucrează în continuare cu același psiholog. Echipei sale i s-a alăturat cercetătorul Pierre de Hillerin, cu care lucrează pe simulator pentru perfecționarea procedeului în apă.
„Chiar dacă pregătirea tactică s-a schimbat, pot spune că sunt mulțumit de rezultatele obținute. Mă bucur și mă mulțumesc cu tot ce am și încerc să fructific la maxim toate oportunitățile care mi se ivesc, ca să obțin cel mai bun rezultat posibil.”
Citește mai multe despre schimbările prin care a trecut Robert în ultimii ani, și despre cum muncește zi de zi cu gândul la aurul olimpic.
Finală la Rio, medalie la Tokyo
Vicecampion european în bazin lung, Robert Glință va bifa la Tokyo cea de-a doua sa participare la Jocurile Olimpice. Avea doar 19 ani la ediția de la Rio, când a fost cel mai tânăr înotător calificat în finala probei de 100m spate, pe care a încheiat-o pe locul al 8-lea. La Tokyo, obiectivul este chiar medalia olimpică.
„Acea finală, chiar dacă a fost o surpriză și pentru mine, nu poate decât să mă împingă la un obiectiv mai sus de atât. Am progresat foarte mult, am acumulat mult mai multă experiență și informație în materie de înot. Obiectivul este, clar, de medalie. Sunt mult mai matur, mai călit, am avut parte de multe experiențe plăcute și neplăcute, atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. Mă las foarte greu surprins și pus la pământ de obstacole. Sunt mult mai determinat să fac performanță la nivelul la care îsi dorește toată lumea și mai ales eu”, spune Robert.
15 ani de la ultima medalie olimpică la înot
Robert are în palmares patru medalii internaționale. În 2015, a devenit campion mondial de juniori în proba de 100m spate și a fost deținătorul recordului mondial de juniori în aceeași probă. La seniori, are două medalii de bronz la Campionatele Europene în bazin scurt, ambele în proba de 100 m spate, cucerite in 2017 (Copenhaga) și 2019 (Glasgow). În bazin lung, înotătorul este vicecampion european, după argintul cucerit în 2018, la Glasgow, în proba de 50m spate.
Ultimele medalii olimpice cucerite de înotul românesc datează din 2004. La ediția de la Atena, Camelia Potec a devenit campioană olimpică în proba de 200m liber, în vreme ce Răzvan Florea a obținut medalia de bronz în proba de 200m spate.
*
Sportivii români calificați deja la Jocurile Olimpice de la Tokyo
Atletism (5): Florentina Iuşco (săritura în lungime), Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alin Firfirică (aruncarea discului);
Canotaj (18): patru rame masculin, dublu vâsle feminin – categorie uşoară, patru rame feminin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, dublu rame masculin;
Baschet (4): echipa națională feminină de 3×3
Ciclism (2): Vlad Dascălu (mountain bike), dar și un alt sportiv pe care Federația îl va alege pentru proba pe șosea;
Fotbal (18): echipa naţională olimpică;
Gimnastică artistică (2): Maria Holbură (individual compus), Marian Drăgulescu (sărituri);
Înot (2): Robert Glinţă (100 m spate), Daniel Martin (100 m spate);
Kaiac-canoe (2): canoe-2 masculin pe 1.000 m;
Lupte (1): Alina Vuc (cat. 50 kg);
Tir sportiv (1): Laura Coman (puşcă aer comprimat 10 m).