Liga Națiunilor e un nou „moment zero” în fotbalul nostru: România repornește la drum din „Divizia C” a fotbalului european
Ciprian Rus 23 ianuarie 2018„Thrilling encouters between equal opponents”, „Meciuri pasionante între adversari egali” – așa promite, pe un background sonor epopeic, ce pare să anunțe ceva de proporțiile descoperirii Americilor, spotul video prin care cei de la UEFA (forul european) anunță cea mai nouă competiție inter-țări din lume, Liga Națiunilor.
De ce era nevoie de o Ligă a Națiunilor, câtă vreme avem un Campionat European de Fotbal, și ce aduce ea nou în peisajul fotbalului continental? Ideea e că, pusă în fața fascinantelor ligi interne de top și a strălucirii cu lumină proprie a stelelor din Champions League, UEFA căuta de ceva vreme o soluție care să mai reducă din hăul căscat între fotbalul de club și cel inter-țări și să facă mai interesantă competiția între echipele naționale.
⚽️ 1 DAY TO GO! ????
ℹ️ #NationsLeague draw
????️ Weds 24 Jan
⏰ 12.00 CET
???? https://t.co/Y4kHmBPiKI???? https://t.co/ly2vTkH2dz pic.twitter.com/wP1dCdDKfz
— UEFA Nations League (@UEFAEURO) January 23, 2018
Rețeta perfectă: marketing și corectitudine politică
Ideea creării unei Ligi a Națiunilor pare să fi fost compromisul perfect între nevoia stringentă de marketing care cerea meciuri mai multe și mai cu miză între echipele de top și iluzia frumos ambalată a „corectitudinii politice”, mascată în oportunitatea unor dueluri între adversari de valori apropiate.
Nu puține au fost vocile care au cerut, mai mult în serios decât în glumă, să se facă un „European” al echipelor mici, care nu câștigă aproape deloc în preliminariile marilor competiții. Ca să crească în valoare, dar mai ales ca să prindă gustul victoriilor, Luxemburg, Liechtenstein, Malta, Andorra, San Marino sau Gibraltar trebuie să joace mai des între ele, spuneau partizanii ideii. De acum înainte, toate aceste echipe împart „categoria onoare”, Divizia D din fotbalul european. Exact ce ne promite UEFA: „Meciuri pasionante între adversari egali” :D!
Între timp, greii fotbalului european – Germania, Portugalia, Belgia, Spania, Franța, Anglia, Italia, Croația sau Olanda – își vor disputa rămânerea în elită și câștigarea primei ediții a noii competiții. Rețetă de marketing asigurată!
Modelul clasic: „Ligă contra Cupă”
Ca să ajungă la acest format, UEFA s-a inspirat din competițiile de fotbal de nivel național. Cum Campionatul European respectă filosofia arhitecturală a competițiilor de Cupă, în care, teoretic, chiar și cea mai slabă echipă are șansa ei la câștigarea marelui trofeu, Liga Națiunilor respectă filosofia organizațională a ligilor interne: retrogradare și promovare, iar pentru trofeu se bat doar echipele din prima ligă. Câștigătoarele celor patru grupe ale Seriei A vor juca între ele semifinale, apoi finalele pentru locul 3 și locul 1.
Aflată – deloc suprinzător, după rezultatele modeste din ultima vreme – în Liga C, România va lupta, în meciurile din toamna acestui an, pentru promovarea în Liga B. Pentru asta, va trebui să se impună într-o grupă de trei sau patru echipe în fața unor nume deloc comode pentru epoca „post-Hagi” a Naționalei noastre: Grecia, Serbia, Albania, Norvegia, Muntenegru, Israel, Bulgaria, Finlanda, Cipru, Estonia sau Lituania.
Miza bonus: încă o șansă pentru EURO 2020
Dar, atenți la detalii și interesați să țină cât mai vie motivația pentru noua competiție, oficialii UEFA au mai ascuns o miză în formatul Ligii Națiunilor. 16 dintre echipele care nu se vor califica la capătul preliminariilor pentru EURO 2020 vor avea șansa să participe la un „play-off”, pe baza clasării lor în grupele din Liga Națiunilor. Patru echipe li se vor alătura, astfel, celor 20 deja calificate, deci România are o șansă în plus să prindă „Europeanul” la care este co-organizatoare chiar și cu un loc 2 în grupa de Liga Națiunilor.
#UEFAExCo: Breaking news@UEFAEURO 2020: Host city pairings confirmed:
Group A: Rome & Baku
Group B: Saint Petersburg & Copenhagen
Group C: Amsterdam & Bucharest
Group D: London & Glasgow
Group E: Bilbao & Dublin
Group F: Munich & BudapestMore to follow pic.twitter.com/UeQd8kHTVg
— UEFA (@UEFA) December 7, 2017
*
Tragerea la sorți pentru grupele din Liga Națiunilor UEFA are loc miercuri, 24 ianuarie, de la ora 13:00, la SwissTech Convention Center din Lausanne. Echipa națională va fi reprezentată la Lausanne chiar de selecționerul Cosmin Contra.
*
Cum arată sistemul de desfășurare al Ligii Națiunilor
Cele 55 de selecţionate europene sunt împărţite în patru eşaloane valorice:
Seria A (patru grupe cu trei echipe): Germania, Portugalia, Belgia, Spania, Franța, Anglia, Elveția, Italia, Polonia, Islanda, Croația, Olanda
Seria B (patru grupe cu trei echipe): Austria, Țara Galilor, Rusia, Slovacia, Suedia, Ucraina, Irlanda, Bosnia-Herțegovina, Irlanda de Nord, Danemarca, Cehia, Turcia
Seria C (trei grupe cu patru echipe, o grupă cu trei echipe): Ungaria, ROMÂNIA, Scoția, Slovenia, Grecia, Serbia, Albania, Norvegia, Muntenegru, Israel, Bulgaria, Finlanda, Cipru, Estonia, Lituania
Seria D (patru grupe cu patru echipe): Azerbaijan, Macedonia, Belarus, Georgia, Armenia, Letonia, Feroe, Luxemburg, Kazahstan, Moldova, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino, Gibraltar.
Țara noastră este cap de serie în seria a treia.
Urnele eşalonului României:
Urna 1: Ungaria, România, Scoţia, Slovenia;
Urna 2: Grecia, Serbia, Albania, Norvegia;
Urna 3: Muntenegru, Israel, Bulgaria, Finlanda;
Urna 4: Cipru, Estonia, Lituania.
Confirmed #NationsLeague draw seedings ✔️
ℹ️ https://t.co/IXzBIIkEf3 pic.twitter.com/rNjjsdOz7W
— UEFA Nations League (@UEFAEURO) December 7, 2017
În grupă, echipele vor juca după sistemul fiecare cu fiecare, acasă şi-n deplasare. Datele meciurilor sunt: 6–8 septembrie, 9–11 septembrie, 11–13 octombrie, 14–16 octombrie, 15–17 noiembrie şi 18–20 noiembrie.
Câştigătoarele celor patru grupe se califică în eşalonul al doilea valoric, pentru următoarea ediţie, din 2020, iar echipele situate pe ultimele locuri vor ajunge în eşalonul al patrulea. Apoi, vor urma preliminariile obişnuite ale Campionatului European.
După stabilirea ţărilor calificate la turneul final din 2020 din preliminarii, cele mai bune patru trupe necalificate la Euro din eşalonul României, stabilite după meciurile din Liga Naţiunilor, vor participa la un „play-off”, cu semifinale şi finală, în urma căruia câştigătoarea va obţine locul pentru Campionatul European.
Tragerea la sorţi a semifinalelor acestui play-off, programat între 26 şi 31 martie 2020, va avea loc la 22 noiembrie 2019. Jocurile se vor disputa într-o singură manşă, pe terenul echipei cu rezultate mai bune în Liga Naţiunilor. Învingătoarele vor juca finala pentru Euro 2020, iar gazda va fi stabilită prin tragere la sorţi.
UEFA national team competitions ????
????️ 2018-20
⚽️ #NationsLeague
⚽️ European Qualifiers
⚽️ #EURO2020 pic.twitter.com/xLHzVghsb9— UEFA Nations League (@UEFAEURO) January 18, 2018
Manualul UEFA Nations League poate fi descărat de aici.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni