Liverpool și Chelsea își zdrobesc adversarele, trec la conducerea Premier League. Două nume sunt pe buzele tuturor: Klopp și Conte
Danny Coposescu 7 noiembrie 2016Ce faci când echipa ta, la care ai fost adus pentru a stinge focurile aprinse cu un sezon înainte, pur și simplu nu funcționează cum trebuie? Ai mai multe variante de răspuns la dispoziție: a) continui cu încăpățânare să te bazezi pe planul format de la început; b) te plângi oricui are timp să te asculte de atitudinea jucătorilor și lipsa de investiții din partea patronului; c) îți sufleci mânecile și te pui pe treabă pentru a scoate 100% din ce ai la dispoziție.
Dacă ai ales c), suntem onorați că ne citești rândurile, pentru că probabil ești Antonio Conte. Italianul e omul momentului în Premier League, după victoria hipnotică contra lui Everton, 5-0! Dar nu vorbim numai de ultimul meci, oricât de excepțională ar fi fost prestația. Realitatea e că Chelsea arată așa de săptămâni bune: cinci jocuri și cinci victorii, 16 goluri marcate și niciunul primit. Așa au sărit londonezii de la mediocritatea din mijlocul clasamentului la locul doi și statutul indisputabil de pretendentă la titlu.
Chelsea incredible, Antonio conte is an amazing coach??????????
— ChristianVieri (@vieri_bobo) November 5, 2016
Totul, în mare parte, datorită unui manager activ și progresiv, care nu se oprește din căutat alternative când rezultatele nu vin. Alternativa lui Conte e de fapt formația de joc cu care a adus-o din nou pe Juventus aproape de topul fotbalului european: 3-4-3.
La prima vedere, pare genul de așezare pe care o alegi când joci FIFA, pentru a înghesui cât mai mulți jucători de atac în prima echipă. Și totuși, chiar dacă e un clișeu, Conte e italian și nu va fi niciodată mulțumit cu scenariul tăvălugului ofensiv care lasă defensiva într-o poziție neputincioasă.
Mutarea care a adus o schimbare atât de profundă în situația lui Chelsea a remediat în primul rând apărarea poroasă care primise 9 goluri în primele șase etape. Acel „3“ din formula de joc (format de obicei din Azpilicueta, David Luiz și Cahill) e protejat de munca asiduă depusă Marcos Alonso și Victor Moses. Asta le permite celor trei din atac să se dezlănțuie neobosit asupra adversarilor. Diego Costa și Eden Hazard arată din nou la fel de liberi ca acum două sezoane, când contribuiau mai mult ca oricine la titlul câștigat sub Mourinho.
Dubla belgianului și al nouălea gol al lui Costa din victoria cu Everton sunt răsplata pentru atitudinea pozitivă și ingenioasă a lui Conte. Dar poate mai impresionantă decât revenirea la formă a celor doi e reabilitarea unor jucători care, într-un fel sau altul, păreau doar paranteze în povestea lui Chelsea. Victor Moses, plimbat de-a lungul și de-a latul țării într-o serie parcă interminabilă de împrumuturi, a devenit una din piesele esențiale ale lui Chelsea sub Conte. Efortul de care e capabil nigerianul (doar 25 de ani, dacă îți vine să crezi) și pericolul constant pe care îl oferă în atac te fac să te întrebi de ce Moses primește abia acum o șansă serioasă la club, după transferul din 2012.
La fel și în cazul lui Pedro, care era în pericol de a fi etichetat ca transfer ratat. Deși a marcat 8 goluri stagiunea trecută, spaniolul adus de la Barcelona părea și el afectat de aceeași maladie care a deraiat complet campania lui Chelsea. Acum, Pedro pare energizat și confortabil, condiții propice pentru a marca goluri, ceea ce a și făcut contra lui Everton.
Chelsea league form with 3-4-3:
Hull 0-2 Chelsea
Chelsea 3-0 Leicester
Chelsea 4-0 Man Utd
Southampton 0-2 Chelsea
Chelsea 5-0 EvertonWow pic.twitter.com/hyQMn87Hzq
— Squawka Football (@Squawka) November 5, 2016
Un Everton care e dovada vie a faptului că machinațiile tactice ale lui Contre nu sunt pur și simplu niște reordonări a unor piese pe tabla de șah. Ronald Koeman, lăudat pe bună dreptate pentru succesul care a adus-o pe Everton aproape de primele patru locuri, a experimentat și el cu o linie din trei fundași și s-a ars serios sâmbătă. „Nu am văzut niciodată o echipă care să arate atât de solid într-un 3-4-3“, e omagiul, citat în The Guardian, pe care i l-a adus olandezul lui Conte.
Tribut a trebuit să-i plătească și Walter Mazzari lui Klopp, după ce Watford a plecat de pe Anfield cu șase goluri (și o lecție de fotbal) primite: „Au fost cea mai bună echipă pe care am întâlint-o sezonul ăsta“.
Nimeni nu a marcat mai multe goluri de când germanul a venit la Liverpool și festivalul de duminică, în care tripleta Roberto Firmino-Coutinho-Mane a fost din nou în centrul scenei, pare adesea de neoprit. Dintr-o dată, de la un loc opt sezonul trecut, Liverpool conduce clasamentul și se poate lăuda cu cel mai spectaculos fotbal din campionat. Așteptările au crescut proporțional cu numărul de goluri care plouă în poarta adversarelor, așa încât Klopp trebuie să pareze săptămânal întrebări despre șansele la titlu: „Știu că s-au întâmplat multe lucruri în trecut, că acum doi-trei ani au fost foarte aproape. Dar asta nu e echipa de atunci, sau echipa de acum 25 de ani. Rămânem calmi. Încă nu s-a întâmplat nimic.“
FULL TIME: Liverpool 6-1 Watfordhttps://t.co/Yqfmg3BiM0
— SPORF (@Sporf) November 6, 2016
Lui Guardiola trebuie să-i fi fost foarte greu să rămână calm după ce Man City a reușit cumva să fie egalată de Middlesbrough în minutul 91. Cele 90 premergătoare loviturii de cap a lui de Roon fuseseră dominate complet de gazde, și totuși doar Aguero schimbase tabela de scor, cu al 150-lea său gol pentru City. Cuvintele lui Pep sună ca cele ale unui om făcut knockout de o lovitură venită de nicăieri: „Am făcut absolut totul pentru a câștiga meciul și în ultimul minut primim gol. E păcat.“
La rândul ei, Man Utd a reușit să se mai ridice de la podea după un 3-1 la Swansea. Ibrahimovic și-a remediat seceta printr-o dublă, iar Pogba a marcat și el dintr-un voleu de zile mari pentru a mai potoli criticile.
That goal from Paul Pogba was worth £89m. Done. No more comparisons.
— Liam Canning (@LiamPaulCanning) November 6, 2016
Prima victorie în campionat din septembrie nu l-a oprit însă pe Mourinho să-și atace din nou jucătorii în public, de data asta pe Luke Shaw și Chris Smalling, care se anunțaseră accidentați înainte de meci: „E o diferență între cei care sunt curajoși și vor cu orice preț să joace și cei pentru care puțină durere schimbă lucrurile.“
În fine, Arsenal și Tottenham și-au împărțit punctele în derby și arată cât de mici sunt marjele de eroare în Premier League anul ăsta. Un singur egal a coborât echipa lui Wenger de pe 1 pe 4, ce-i drept, la doar două puncte de liderul Liverpool. Tottenham cade și ea pe cinci, dar imprevizibilitatea din Premier League înseamnă că vice-campionii lui Pochettino rămân cât se poate de implicați în cursa asta.
Take a look at how the #PL table stands after a thrilling weekend of football pic.twitter.com/1bv8pWwbMm
— Premier League (@premierleague) November 7, 2016
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 săptămâni