Lovituri de departajare, o revenire de zile mari și gafe la tragerea de sorți: Cupa Ligii are propriul ei șarm în Anglia

Danny Coposescu 26 octombrie 2017

Premier League e fața modernă, ultra-comercializată a fotbalului englez. FA Cup e legătura cu trecutul, o competiție care își vede relevanța pusă sub semnul întrebării, dar care păstrează o parte din atmosfera aproape mitică, și a cărei finală rămâne cel apropiat echivalent pentru Super Bowl în SUA.

Între cele două, Cupa Ligii s-a zbătut mereu să-și găsească un loc confortabil. Asta explică și de ce goana după sponsori a început cu mult înainte ca asta să devină o practică universală în sportul ăsta. Teoretic, ar trebui să vorbim de „Carabao Cup“, pentru că băutura energizantă tailandeză e ultima de pe listă lungă a companiilor care și-au atașat numele trofeului. Dar indiferent că vorbim de „Milk Cup“ (1981-86) sau de „Carling Cup“, cupa a rămas un vis frumos pentru echipele mici și o ocazie pentru antrenorii giganților de a începe cu dreptul.

Deus ex machina pe Wembley pentru West Ham

Procedeul literar prin care firul epic e schimbat brusc de un eveniment cu totul neașteptat e boscorodit ca marca unui autor leneș. N-a fost nimic leneș în revenirea uimitoare a lui West Ham contra lui Spurs.

Hai s-o luăm așa: o echipă în mare formă conduce o candidată la retrogradare cu 2-0 la pauză, pe teren propriu. Prima vine după o demolare a lui Liverpool în campionat, a două a fost huiduită de proprii suporteri în urma unui 0-3 cu o nou-promovată. Să privești cum echipa lui Slaven Bilic a întors rezultatul în 15 minute după pauză e ca și cum eroul textului pe care-l citești descoperă exact la momentul potrivit puteri nebănuite, prin care salvează situația.

Atât de improbabilă a fost dubla lui Andre Ayew și golul victorios al lui Obgonna, că fostul atacant Steve Claridge o acuza pe West Ham că „ne face să arătăm ca niște proști.“ El și restul analiștilor BBC își petrecuseră prima repriză într-o cursă de a găsi epitete mai puțin pozitive pentru Bilic și ai săi. Pe bună dreptate, trebuie spus, pentru că nimic din acele 45 de minute, sau din întreg sezonul ăsta, nu anunțau forța și spiritul de care au dat dovadă oaspeții în partea secundă.

Nu mulți credeau că antrenorul lui West Ham își va păstra postul după ce s-a întâmplat în weekend. Probabil că sabia ar fi căzut aseară dacă jucătorii săi nu descopereau acele puteri nebănuite. Așa, Bilic a privit zâmbind cum Mark Noble și Ayew își aruncă tricourile în peluza fanilor veniți din celălalt colț al Londrei și a putut spune în sfârșit „Sunt fericit când jucăm așa. Se poate vedea că echipa e vie și plină de energie.“

Chelsea și City trec cu greu în sferturi, United și Bristol City n-au probleme

Celălalt antrenor în pericol după ultima etapă de Premier League n-a mai primit șansa să se revanșeze în cupă. Everton a venit pe Stamford Bridge cu fostul jucător David Unsworth pe bancă, după ce Ronald Koeman și-a făcut bagajele luni. Echipa asamblată pe bani mulți de olandez a dat și ea semne de viață contra campioanei, care a cam jucat cu echipa secundă, ce-i drept.

După ce Rüdiger a deschis scorul în prima repriză, Everton a revenit în joc și a avut multe ocazii la poarta lui Caballero. Golul lui Willian din minutul 90 s-a dovedit decisiv, pentru că imediat după asta, Dominic Calvert-Lewin a pus ceva pe tabelă și pentru echipa sa. S-a terminat 2-1, îndeajuns ca Unsworth să se poată declara mândru de formația pe care o va conduce cel puțin temporar.

A fost și mai dificil pentru Man City, unde golurile au secat tocmai împotriva lui Wolverhampton Wanderers, din Championship. Nu e nici ca și cum oaspeții de pe Etihad au trebuit să reziste unui asediu. City și Wolves și-au împărțit ocazii într-un meci echilibrat care și-a primit deznodământul meritat: lovituri de departajare. Acolo, omul uitat din lotul lui Guardiola, Claudio Bravo, a amintit tuturor că e un portar foarte bun și a pus capăt aventurii pentru echipa lui Nuno Espirito Santo.

La final, Pep a găsit rapid vinovatul pentru dificultățile neașteptate ale lui City: mingea folosită în meciurile din Cupa Ligii. „E un miracol să marchezi cu o minge ca asta. E mult prea ușoară și nu poate fi folosită pentru un meci profesionist.“

Bristol City n-a avut probleme în a produce patru miracole contra lui Crystal Palace. Clubul din liga secundă a zdrobit-o pe ultima clasată din Premier League cu 4-1. Nici Man Utd n-a avut muncă grea cu Swansea, de care s-a ocupat Jese Lingard cu o dublă frumoasă.

Ne cerem scuze – din nou – pentru problemele tehnice

Și uite așa am ajuns la tragerea la sorți de azi. Ne-am așezat și am așteptat evenimentul. Și am așteptat. Și am tot așteptat. După o întârziere de aproape două ore, actul simplu de a decide care patru echipe vor juca contra căror alte patru a fost îndeplinit în sfârșit.

Într-o încercare disperată de a populariza competiția (ce, brandul Carabao nu e de ajuns?), tragerea a fost făcută la sediul Twitter. Unde – surpriză – Twitter n-a funcționat cum trebuie timp de minute bune. Când s-au rezolvat în sfârșit „problemele tehnice“, așteptarea a fost recompensată un un clip pre-înregistrat, pe semne în pivnița cuiva, dacă e să ne luăm după calitate.

Câteodată, n-ai cum să scapi de impresia că EFL, asociația care organizează Cupa Ligii, e implicată într-un fel de scenetă comică avant-gardistă. În prima rundă de anul ăsta, Charlton a fost trasă la sorți de două ori și nimeni n-a observat până când publicul se tăvălea deja pe jos de râs.

Sferturile se vor juca începând cu 18 decembrie – un început grozav pentru fotbalul festiv.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.