Mai bună, Danemarca se transformă în zid și închide României drumul spre semifinale. Pentru echipa națională urmează meciul de clasament
Lead.ro 14 decembrie 2016Cu o apărare agresivă, avansată undeva la linia de nouă metri (și chiar mai departe de ea), Danemarca a reușit ce nu mai reușise nimeni de ceva vreme: să o blocheze pe Cristina Neagu, să rupă orice ritm din atacul României și, în final, să câștige meritat, 21-17 (12-10).
*
Cu câteva minute înainte de final, Klavs Bruun Jørgensen, antrenorul Danemarcei, plângea ca un copil, cu fața în palme, și apoi își îmbrățișa rând pe rând jucătoarele: după două înfrângeri dureroase în fața României, a reușit ceea ce ieri credea că e aproape imposibil – a dus tânăra echipă a Danemarcei în semifinalele Europeanului.
A făcut asta jucând în termenii lui: un meci dur și foarte tactic, un soi de șah obositor în care fiecare piesă, de la pion la turn și la regină, s-a concentrat mai întâi să blocheze și mai apoi să creeze.
Astfel, Danemarca nu a încurcat-o doar pe Neagu (trei goluri din 13 aruncări), dar a împins întreaga linie de atac a României într-un spațiu neutru: de la diatanța aia, nici aruncările, nici angajările pivotului nu au mai fost posibile. A fost o mișcare decisivă, la care Ambros Martin a căutat mai multe răspunsuri, niciunul, însă, n-a reușit să se transforme în soluția salvatoare.
Mai întâi, România a încercat să atace cu doi și chiar trei pivoți, Florina Chintoan intrată în circulație de pe extremă, pentru a împinge linia defensivă adversă măcar un pas în spate; mai apoi, Martin a jucat cu trei extreme, ținând-o pe Aneta Udriștioiu inter dreapta, pentru a forța mai multe dueluri unu la unu și, probabil, eliminarea în echipa adversă (în inferioritate, nimeni nu poate face apărare avansată).
Dar pentru tipul ăsta de luptă corp la corp – și încă pentru una dură, care să forțeze apărătorul la faulturi de eliminare – ar fi fost nevoie de o prospețime fizică pe care, România, nu a mai găsit-o. Poate tocmai de-asta, fiecare mutare a lui Ambros a produs efecte în primele secvențe, până când defensiva daneză a înțeles cum trebuie să răspundă. Și a răspuns, fără excepție, cu hotărârea pe care numai încrederea în propriul plan ți-o dă.
Nimeni nu o să știe dacă Danemarca avea pregătit și un plan B, dar atât de mult au crezut în tactica inițială încât ar fi continuat să alerge după Neagu, Buceschi și restul fetelor care au încercat depășirea până la semifinala de vineri.
Și dacă asta n-ar fi fost de ajuns, Sandra Toft, în poarta lor, a blocat din toate pozițiile (procentaj 50%) până când fetele i-au luat frica. Dincolo, la poarta împărțită de Paula Ungureanu și Denisa Dedu, Danemarca a tot forțat intrarea până când a găsit – când chinuit, când în forță, prin puternica Anne Mette Hansen (nouă goluri din 15 încercări) – drumul spre gol.
La toate aceste eforturi, dar mai ales la îndârjirea daneză nu poți rămâne indiferent. Iar senzația este că Danemarca a câștigat și pentru că nu ar fi știut să meargă înainte cu o nouă înfrângere în fața României.
De asemenea, nimeni nu poate fi ofticat după o înfrângere care ne amintește, totuși, că echipa României mai are mult spațiu pentru progres. Au fost redescoperite jucătoare ca Pintea și descoperite nume noi, care-au confirmat încă de la prima șansă primită și care vor crește mult după experiența acestui turneu. În fine, echipa ne-a arătat deja cum poate arăta în acest „Mâine” pe care-l numim, destul de abstract, reconstrucție. Cu imaginea asta în minte, e simplu să rămâi optimist: Danemarca a fost o înfrângere obligatorie pentru noul drum.
Suporterii români din Helsingborg Arena știu asta și, după ce și-au câștigat la scor propriul meci din tribune, au trecut rapid să le ridice moralul fetelor. Cu răbdarea și suportul fanilor, echipa națională se va aduna și ea în jurul ideii că acest European a venit cam devreme și, chiar și așa, a oferit destule semne bune.
Romania may have lost but their supporters still chant for them. This is what sport is all about!!! #ehfeuro2016 #pureheartallhands #DENROU pic.twitter.com/IwViSwd09Y
— EHF Live (@EHF_Live) December 14, 2016
Ce urmează
România pornește spre Göteborg, unde și-a dat întâlnire cu Germania (vineri, ora 16.45) în meciul pentru locurile cinci-șase.
Semifinalele Campionatului European se joacă tot vineri. Mai întâi Olanda – Danemarca, de la ora 19.15, mai apoi Norvegia – Franța, de la 21.45.
The main round has come to an end & here are the standings.
5/6 #GERROU (15:45 CET)
S-f #NEDDEN (18:15)
S-f #FRANOR (20:45)#ehfeuro2016 pic.twitter.com/TjRxNhjhlf— #ehfeuro2016 (@EHFEURO) December 14, 2016
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni