Mai departe de campania urâtă și intervenția brutală a politicului în „meciul” pentru șefia FRF, uite ce trebuie să știi despre aceste alegeri

Ciprian Rus 17 aprilie 2018

De o lună de zile, pe fondul unui „play-off” mai sărac în spectacol decât ne-am fi așteptat, „prima pagină” a fotbalului românesc e ținută nu de disputele tehnico-tactice dintre Petrescu și Gigi-Dică sau dintre Mangia și Hagi, ci de „contrele” dintre cei trei candidați rămași în cursa pentru șefia Federației Române de Fotbal.

Se bagă serios „materiale”, dezvăluirile din presă au luat locul învăluirilor pe flancuri, fiecare încearcă să facă „transferuri” de ultimă oră pentru a impresiona publicul elector, se aruncă cu „fumigene” mai ceva ca la un derbi balcanic, nici un tertip, cât de lipsit de „fair-play”, nu e ocolit, acum când am intrat, practic, în „minutul 90” al meciului.

12 milioane de euro e bugetul de venituri al FRF, iar cheltuielile, pe credit, sunt încă mai mari decât atât, câtă vreme numai bugetul de salarii ajunge la 5 milioane pe an.

Dar e vorba de mai mult decât de bani. E vorba despre imagine și influență, e vorba despre controlul unor poziții-cheie în fotbalul românesc și e vorba despre gestionarea unei generații, cea crescută – mai mult sau mai puțin – de Gică Hagi, de la care așteptăm cu toții să răzbune, în fine, cele două decenii de secetă din fotbalul nostru.

Rămasă, cu rare excepții, pe dinafară în ultimii ani, îngroșând rândurile analiștilor de televiziune, Generația de Aur – încurajată și de succesul sportiv și managerial al fostului ei căpitan, Gică Hagi – simte că a venit momentul să își spună cu adevărat cuvântul în fotbalul românesc. Trupa care vrăjea America în 1994 a ratat, acum patru ani, pariul pe Gică Popescu, ajuns la închisoare chiar în ajunul alegerilor, și a pregătit, în tot acest timp, lupta cu Răzvan Burleanu și echipa sa. „Fotbalul trebuie redat pe mâna oamenilor de fotbal”, a fost laimotivul Generației de Aur, replică la o elită federală care nu provine „din iarbă”.

Pe an ce a trecut, a devenit tot mai clară coagularea echipei, iar atacurile la conducerea FRF au apărut tot mai fățișe. Christoph Daum, cu mandatul său nefericit la cârma echipei naționale, a fost doar o victimă colaterală într-un război mult mai mare. Cu trecerea timpului, doar numele scos în față a rămas o necunoscută. Gică Popescu nu putea candida din rațiuni de imagine, fostul arbitru Cristi Balaj nu era un personaj suficient de sonor, Florin Prunea a strâns destule controverse, în calitate de conducător de club, în ultimii ani, Gică Hagi are cu totul și cu totul alte planuri.

Dar miza grupului era atât de mare încât a fost convins să candizeze cel mai bine așezat dintre toți. Șef al Comisiei Tehnice a UEFA de câțiva ani de zile, Ionuț Lupescu este unul dintre puținele personaje pe care le-am exportat în Occident la capitolul „know-how”. Convins de colegi să fie „căpitan de echipă”, Lupescu a renunțat la o poziție privilegiată și la un salariu mai mare decât o vedetă din Liga 1 pentru a facilita succesul Generației de Aur.

Lupta avea să se dovedească mai dură decât se aștepta oricine. Echipa Burleanu are de partea sa nu doar resursele și logistica federală, relațiile legate în acești patru ani, ci și câteva realizări indiscutabile în plan organizatoric. „Instituția e mult mai transparentă, s-a depășit momentul Federației Române de Comisioane”, recunosc mulți oameni de fotbal.

Fost director în federație în ultimii ani de mandat ai lui Mircea Sandu, Lupescu avea să fie prins la mijloc în presingul echipei lui Răzvan Burleanu. Înconjurat de foști jurnaliști și având arhiva federației la îndemână, actualul șef al federației a lansat o întreagă campanie de dezvăluiri la adresa lui Ionuț Lupescu.

Replica nu s-a lăsat prea mult așteptată. O scurgere de informații financiare din timpul mandatului lui Burleanu a ajuns pe mâna presei, care a decanșat, la rându-i, un veritabil serial „FRF Leaks”.

În lupta dintre Răzvan Burleanu și Ionuț Lupescu a mai apărut un nume, pregătit și el de multă vreme: Marcel Pușcaș. Om de fotbal în cel mai pur sens al cuvântului – și lipsit de resursele celor doi – Marcel Pușcaș a încercat, cât a putut, să tragă discuția spre zona ideilor. Nu a prea reușit, câtă vreme ceilalți contracandidați au refuzat întâlniri comune în format complet.

Cu ce rămânem, atunci, după câteva săptămâni de campanie urâtă? Cu câteva picanterii financiare din mandatele trecute și din cel actual, dar, mai ales, cu o ocazie ratată de dezbatere serioasă a problemelor și a soluțiilor pentru fotbalul românesc; și, pentru a câta oară în ultimii ani, cu o intervenție brutală și regretabilă a politicului în treburile interne ale Federației Române de Fotbal.

Adunarea Generală de alegeri a Federaţiei Române de Fotbal a fost convocată de Comitetul Executiv pentru data de 18 aprilie 2018, ora 11:00. 257 de membri afiliaţi au drept de vot la alegerile pentru conducerea FRF. Rămâne doar să sperăm că, indiferent de rezultatul de miercuri, vom rămâne cu mai mult decât cu o eventuală schimbare a unei găști cu alta în fruntea unui buget de 12 milioane de euro.

*

Cine sunt, ce atuuri au și ce ne propun cei trei candidați

Programul actualului președinte al FRF, Răzvan Burleanu, are 70 de pagini și e disponibil în format .pdf pe site-ul său, plin de postări, drepturi la replică și dezvăluiri despre contracandidatul său principal, Ionuț Lupescu. Burleanu are și o pagină de Facebook bine actualizată cu informații din campania electorală.

Ionuț Lupescu nu are pagină de Internet, iar profilul de Facebook i-a fost creat chiar înainte de campania pentru șefia FRF. Nu are nici program, doar un manifest de o pagină.

Programul lui Marcel Pușcaș are 48 de pagini, dar nu poate fi găsit în format .pdf pe Internet, doar disparat, câteva pagini mai importante, pe profilul său de Facebook, updatat în mod curent.

Protagoniștii alegerilor federale au preferat campanii „door to door” pentru convingerea electorilor și s-au adresat publicului mai cu seamă în talk-show-uri „dedicate” la radio și TV.

Răzvan Burleanu

Cine este

Fiu de fotbalist cu 300 de meciuri în Liga 1, la rândul lui fost junior și arbitru până la 19 ani, Răzvan Burleanu a ales o cale de dezvoltare academică. Este doctor în schimbări organizaționale și a surprins în 2014, când, la doar 30 de ani, a câștigat alegerile la FRF, după ce se remarcase doar ca manager la minifotbal.

Atuuri

  • A reușit să schimbe atmosfera la Casa Fotbalului, dar nu a reușit să își apropie Generația de Aur. S-a despărțit cu ceartă de regretatul Didi Prodan, iar asta i-a atras și mai mult antipatia unor nume emblematice din fotbalul nostru.
  • Are în spate câteva nume din ultima generație de vază de la Națională, ca Mutu și Contra, dar și pe Jean Vlădoiu, Miodrag Belodedici, Aurel Țicleanu sau Ion Geolgău.
  • Organizează alegerile, ceea ce e, iarăși, un avantaj, ca și experiența de patru ani de la Casa Fotbalului.
  • Mai are argumentul că „nimic nu mai seamănă (în Federație) cu ceea ce era acum patru ani.” Linia provine din scrisoarea deschisă publicată luni pe site-ul FRF, un comunicat care merită probabil citit, deși nu face decât și mai regretabilă lipsa unui dialog firesc în această perioadă.

Ce promite

  • Membrii FRF vor putea achiziționa produse și servicii sub prețul pieței, prin agregarea solicitărilor de achiziții în platforma FRF Partners.
  • Audieri online pentru Comisiile Jurisdicționale.
  • Platforma electronică Football Connect, care va reduce cheltuielile de taxe, de transferuri, legitimări.
  • Fotbalul românesc se va dezvolta regional și va fi coordonat de birouri.
  • Serviciu de asistență permanentă pentru cluburi pentru obținerea sau creșterea finanțărilor publice.
  • Principiul solidarității financiare: un procent pentru cluburile mici din veniturile fotbalului profesionist.
  • Selecționate regionale U19 la Niveau Liga 3, care să poată furniza o șansă mai mare de promovare și transfer la nivelul altui eșalon.
  • Suport pentru Jucătorii de Elită – cei mai promițători 11 jucători de la nivelul loturilor U14-U17 vor beneficia de un program dedicat formării și dezvoltării lor optime, susținut de FRF.
  • Sponsori pentru primul eșalon competițional din fotbalul feminin și un sponsor dedicat echipei naționale de senioare.
  • Liga 1 cu 16 echipe, pentru o competiție mai atractivă în contextul reapariției și dezvoltării cluburilor cu tradiție din fotbalul românesc, precum și a cluburilor care reprezintă orașe importante cu tradiție în fotbalul nostru.
  • Organizarea Supercupei României în comunitățile românești din afara țării.
  • Depunerea dosarului de candidatură pentru organizarea Supercupei Europei sau a turneelor finale europene la nivel Under17 și Under19.

„FRF este acum Federația Română de Fotbal. Nu Federația celor patr-cinci prieteni patroni ai cluburilor mari. Nu Federația foștilor colegi de echipă. Nu Federația lui <<Hai să facem așa, că nu ne vede nimeni>>.” – Răzvan Burleanu

Ionuț Lupescu

Cine este

Ionuț Lucescu nu are nevoie de nici o prezentare. Fostbalist emblematic al Generației de Aur, cu un traseu remarcabil și la nivel de club, în Germania, unde a jucat ani buni pentru Bayer Leverkusen.

Atuuri

  • Faptul că a mai fost conducător în FRF, cu toate neajunsurile de imagine speculate recent de Burleanu.
  • Poziția importantă din cadrul UEFA și „know-how”-ul cu care vine de acolo.
  • Susținerea unor nume mari din fotbalul european, ca Sir Alex Ferguson, un colaborator apropiat al UEFA, sau Mircea Lucescu.
  • Sprijinul necondiționat al (aproape) tuturor marilor jucători din Generația de Aur.
  • Susținerea politică oferit de președintele PSD, Liviu Dragnea, cu două zile înainte de alegeri.

Ce promite

  • O nouă viziune pentru următorii opt ani. Reorganizarea activităţii FRF pe două paliere distincte: sportiv şi administrativ. Programul are la bază doi piloni: dezvoltarea jocului de fotbal şi construirea unei organizaţii puternice.
  • O nouă strategie pentru sportul românesc. „Sportul românesc are nevoie de un Plan Naţional de Dezvoltare. Îmi propun să conving autorităţile publice că sportul este un domeniu prioritar pentru dezvoltarea statului român.”
  • Comitetul Strategic pentru Fotbal. Pentru a rescrie ADN-ul fotbalului românesc. Un organism care va face propuneri Comitetului Executiv pentru dezvoltarea jocului.
  • Centralizarea corectă a datelor. „Câţi membri numără în prezent familia fotbalului românesc? Este important să centralizăm corect datele privind numărul jocurilor, antrenorilor, arbitrilor şi al fanilor care compun familia fotbalului românesc.”
  • Din nou evenimente sportive internaţionale în ţară. România trebuie să găzduiască în continuare competiţii sportive majore, spune Lupescu, care își propune ca în timpul mandatului să obţină oranizarea unor competiţii internaţionale majore de juniori, fotbal feminin şi fotbal în sală.
  • Evaluarea permanentă a aplicării Strategiei. „Trebuie să respectăm strategia pe care o vom elabora împreună. În carul acestei strategii, ne vom asuma doar obiectivele măsurabile pentru următorii opt ani.”

„Am avut privilegiul, la UEFA, să văd aspectul general al fotbalului european. Decalajul dintre Est şi Vest va fi şi mai mare. Trebuie să luăm măsuri radicale. Trebuie să facem ceva pentru a nu cădea şi mai mult. Trebuie să readucem sponsorii şi oamenii pe stadioane. E foarte important ca oamenii de fotbal să revină acolo unde le este locul.” – Ionuț Lupescu

Marcel Pușcaș

Cine este

Fost fotbalist important în Liga 1, cu o selecție la Națională și cu titluri câștigate cu Steaua și Rapid. Ca antrenor, a dus-o pe Rapid în cupele europene după 18 ani. După episodul Rapid, a abandonat cariera de antrenor pentru cea de conducător. Între 1996 şi 1998, a fost preşedinte al FC Steaua Bucureşti, perioadă în care gruparea roş-albastră a câştigat două titluri, o Cupă şi o Supercupă a României.

Marcel Puşcaş a activat şi ca impresar, el deţinând licenţă FIFA de agent de jucător între 2002 şi 2004. De asemenea, a colaborat cu mai multe posturi de televiziune și de radio, precum şi cu publicaţii sportive.

Fost manager de dezvoltare în mandatul lui Răzvan Burleanu – căruia i-a cedat voturile în al doilea tur al precedentelor alegeri – Marcel Pușcaș a demisionat acum o lună din federație, în semn de protest la adresa lui Răzvan Burleanu, care nu i-a aprobat cererea de suspendare pentru a putea merge în campania electorală.

Atuuri

  • Experiență mare în fotbal, numeroase cunoștințe printre electorii de miercuri.
  • A activat cu succes în toate pozițiile-cheie din fotbal, de la jucător la conducător de club și om federal.
  • Propune un program coerent și realist, nu a intrat în jocuri murdare în campania electorală.

Ce promite

  • „Fotbal 3D – Descentralizare, Democratizare și Dezvoltare” este proiectul propus de Marcel Pușcaș în cursa pentru șefia FRF.
  • Accent pe descentralizare: buget de 50.000 de euro pe an pentru fiecare Asociație Județeană de Fotbal pentru proiecte care să sprijine autonomia regională.
  • Reorganizarea structurii FRF și reducerea cheltuielilor salariale.
  • Delimitarea clară a fotbalului profesionist de cel amator.
  • Implementarea unei metodologii adaptate specificului românesc.
  • Actualizarea, eficientizarea și modernizarea sistemului competițional.
  • Triplarea veniturilor federației. Fotbalul românesc nu are nici un viitor dacă nu sărim de la veniturile anuale de circa 12 milioane de euro de acum la venituri de măcar 25 de milioane de euro, comparabile cu ale federațiilor din Europa Centrală.

„Am conştiinţa împăcată. Nu am fost implicat în nimic ilegal în fotbal. Eu nu trăiesc din fotbal. Trăiesc din firmele mele private şi nu am exerciţiul primirii şpăgii. Eu sunt singurul dintre cei trei candidaţi, poate chiar un caz singular în fotbalul românesc, care din 1990 am contestat regimul lui Mircea Sandu.” – Marcel Pușcaș

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.