Malaga îl face pierdut pe Messi, La Masia funcţionează şi împotriva Barcelonei: cu ajutorul lui Sandro, Real Madrid se distanțează în frunte
Danny Coposescu 9 aprilie 2017S-a scris mult în ultimii ani despre schimbarea la faţă a Barcelonei. Deşi ideea asta nu s-a consacrat încă în ochii publicului larg, Barça de astăzi nu mai corespunde imaginii romantice a clubului care a cucerit lumea cu tineri crescuţi în propria pepinieră, ţinuţi la un regim de 4-3-3 şi tiki-taka.
Din cei 11 jucători care au început meciul contra lui Malaga, doar Sergio Busquets şi Leo Messi pot fi consideraţi în mare măsură produse ale acelei faimoase fabrici de fotbalişti fondată de Johan Cruyff. E drept că până la sfârşitul înfrângerii dureroase (și foarte dăunătoare) cu 0-2 , şi-au mai făcut apariţia şi Iniesta sau Sergi Roberto, dar deja era prea târziu pentru a mai salva ceva din meci.
FT: Malaga 2-0 Barcelona – #Malaga's first home win vs #Barca since December 2003! https://t.co/ryOV0GKQfl #MalagaFCB #LaLiga pic.twitter.com/imMo0uQ9ak
— footballespana (@footballespana_) April 8, 2017
Un meci care a fost decis, în bună parte, tocmai de unul din pletora de absolvenţi ai academiei catalane care au fost lăsaţi să plece. Sandro Ramirez Castillo, sau doar Sandro, a ieşit din culisele echipei de tineret a Barçei exact când a început schimbarea ideologică a clubului. Între 2014 şi 2016, atacantul de 21 de ani a jucat doar 17 meciuri pentru echipa sa de suflet. Nu e un caz excepţional. Fotbalişti chiar mai strălucitori decât Sandro, cum ar fi Nolito sau Thiago Alcantara, au fost uitați prin vestiar în favoare exporturilor scumpe şi luxoase.
Întâlnirea de pe La Rosaleda a demostrat totodată şi un alt efect secundar al excelenţei de care e capabilă La Masia. Barcelona perfecţionează an după an tineri care, cu multă muncă şi puţin noroc, vor umple ghetele lui Xavi sau Iniesta. Dar e evident că nu toţi cei ajunși pe banda rulantă de talent a clubului pot atinge un asemenea nivel. Ceea ce nu înseamnă că aceștia nu sunt jucători excepţionali. Dimpotrivă, numărul mare de alumni care activează acum la rivale din La Liga demonstrează în continuare calitatea educaţiei pe care un fotbalist o primeşte la „ferma“ Barçei.
Asta face inevitabil faptul că, cel puţin din când în când, calitatea asta se va întoarce împotriva Barcelonei. Problema e că, atât de aproape de finalul campionatului, un astfel de moment nu putea să pice mai prost.
Prima repriză de la Malaga prevestea deja lucruri rele pentru echipa lui Enrique. Cum s-a întâmplat deja de multe ori în retur, Barcelona a ratat prea mult. Pe cât de capabilă e formaţia asta de avalanşe ofensive – cum a fost cea contra lui PSG în Champions League -, pe atât de des plăteşte pentru risipa din faţa porţii. Cu Malaga, a fost rândul lui Luis Suarez să rateze de peste tot. În acelaşi timp, portarul camerunez Carlos Kameni scos din buzunar o serie de reflexe de care puţini au fost capabili pe parcursul celor 13 ani de când joacă în Spania.
Şi, la fel ca în victoriile greoaie contra Granadei şi Valenciei, Barça s-a dovedit extrem de vulnerabilă contra-atacurilor. Dacă în acele meciuri adversarele ori nu au fost capabile să profite de şanse, ori au fost spulberate de tripleta ofensivă a catalanilor, Malaga a rupt trend-ul. Şi asta mai ales prin Sandro, care a marcat în minutul 32 şi a mai pregătit câteva ocazii pentru colegi.
Până ca Menendez să stabilească scorul final, chiar în ultimul minut regulamentar, Barcelona devenise deja disperată, mai ales după eliminarea lui Neymar pentru cumul de cartonaşe. Brazilianul s-ar putea să aibă şi mai multe probleme, după ce l-a aplaudat sarcastic pe arbitru şi a atras astfel posibilitatea unei suspendări mai lungi. Celălalt punct controversat a fost decizia arbitrului de a acorda lovitură liberă, nu penalti, când Sergi Roberto a părut să fie faultat pe linia careului. Un gol anulat pe nedrept Malagăi nici nu a mai contat.
Nu a durat mult până când au apărut morocănoşii care s-au plâns că Sandro s-a bucurat prea mult la golul marcat împotriva fostei echipe. Jucătorul lui Malaga (nu al Barcelonei) a rămas onest: „Nu cred că am sărbătorit prea mult, dar dacă am deranjat pe cineva, atunci îmi cer scuze. Îmi pare rău faţă de oamenii care m-au crescut la La Masia, dar nu faţă de fanii Barçei.“
După derbiul madrilen dintre Real şi Atletico, Antoine Griezmann s-ar putea să aibă motive să-şi ceară scuze faţă de fanii echipei sale. Deşi francezul a marcat un gol potenţial decisiv în lupta pentru titlu, prin care Atleti a egalat în minutul 85, declaraţiile francezului de după meci au ridicat destule sprâncene. Zvonurile pornite de agentul lui Griezmann, cum că Realul ar urmări să-l transfere în vară, au dus la întrebări din partea jurnaliştilor. „Nu vreau să exclud nimic. Nu pot să zic nici da nici nu, altfel intru în rahat.“
THIS IS WHY WE LOVE YOU GRIEZMANN ????THANK YOU SO MUCH I WAS 80% GIVING UP #RealMadridAtleti #Griezmann pic.twitter.com/psNpmI1K4f
— ? (@riho_chau) April 8, 2017
Pe teren, cu mingea la picior, Griezmann a vorbit mult mai admirabil. Realul a dominat întâlnirea de pe Bernabeu şi doar acrobaţiile lui Oblak în poarta lui Atletico au făcut ca scorul să fie doar 1-0 pentru gazde înainte de intervenţia atacantului francez. Tocmai Pepe reuşise să desfacă în sfârşit defensiva lui Simeone, după ce Ronaldo şi Benzema se întrecuseră în ratări.
Nici Simeone nu a ştiut cum să reacţioneze la situaţia lui Griezmann. Întrebat ce se petrece, argentinianul a spus că nu ştie ce va urma. Sigur e doar că Real s-a distanţat acum la trei puncte de Barcelona, cu un meci mai puțin și cu două săptămâni înainte de confruntarea decisivă dintre cele două. Titlul nu s-a jucat încă, dar Barça nu-şi mai are destinul în propriile mâini după reuniunea cu Sandro.
La mijlocul săptămânii, atât Real, cât și Barcelona au două teste importante în Champions League: Real se deplasează în Bavaria, pentru ciocnirea cu Bayern, iar catalanii se măsoară cu Juve, la Torino.
El @realmadrid amplía su ventaja en lo más alto de la clasificación y el @MalagaCF se aleja de la zona de descenso en #LaLigaSantander. pic.twitter.com/NyfVyy4BNI
— LaLiga (@LaLiga) April 8, 2017
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni