Marian Drăgulescu, la ultimul Campionat Mondial din carieră: „Îmi doresc să fac o figură bună și să îmi închei cariera frumos”
Lead.ro 13 octombrie 2021Aurul olimpic e motivul pentru care Marian Drăgulescu, cel mai medaliat gimnast român din toate timpurile, s-a întors în gimnastică în 2015, la 34 de ani. E motivul pentru care s-a întors la viața de cantonament, la două antrenamente pe zi, la dureri, și motivul pentru care a căutat să inventeze o nouă săritură care să-i poarte numele.
La Jocurile Olimpice de la Rio din 2016, a fost aproape de podium, dar rămas pe patru, la egalitate de puncte cu medaliatul cu bronz, care primise o notă mai mare la execuție. Deși mulți se așteptau să se retragă, a continuat. Anul următor a devenit campion european, în fața suporterilor români, la Campionatele Europene găzduite de Cluj. „E cea mai valoroasă medalie pentru mine, cea mai importantă. E acasă, nu? În fața a 7.000 de români”, spunea atunci.
Nu s-a oprit nici atunci, nici când pandemia de Covid a amânat Jocurile de la Tokyo cu un an. „Nu îmi pare rău că am mai încercat încă o dată, sunt doar recunoscător”, a scris pe Facebook după a cincea sa participare olimpică, unde nu s-a calificat în finala la sărituri. „A fost o experiență frumoasă, mă bucur că am reușit să mă calific. Sunt cu inima împăcată, am încercat să vin și cu două dintre cele mai dificile sărituri”, a declarat la întoarcerea în țară.
Acum, după o carieră de 33 de ani și 31 medalii olimpice, mondiale și europene, gimnastul care va împlini 41 de ani în decembrie e pregătit să-și încheie cariera. Nu înainte să mai facă o încercare de-a urca pe podium. Săptămâna viitoare, revine în Japonia pentru Campionatul Mondial de Gimnastică de la Kitakyushu (18-24 octombrie), ultima sa competiție majoră.
„Având în vedere că va fi ultima mea competiție, îmi doresc să fac o figură bună și să îmi închei cariera frumos”, spune gimnastul, care știe deja că vrea să continue ca antrenor.
„În mintea mea lucrurile sunt la fel de clare și de simple ca acum 20-25 de ani. În mintea mea, elementele și tot ce se întâmplă în sala de gimnastică par simple și ușoare. Acum, cu trecerea anilor, în schimb corpul răspunde din ce în ce mai greu la comenzi. Mă ajută mult mentalitatea, în capul meu totul e fresh.”
Doar doi gimnaști români la Mondiale
Federația Română de Gimnastică a hotărât ca Marian Drăgulescu să fie singurul reprezentant al gimnasticii masculine la Mondiale după Campionatele Naționale din septembrie. Acolo, sportivul legitimat la CSA Steaua a câștigat trei medalii de aur, obținând un punctaj mai mare (14.525) decât cel de la Tokyo și decât contracandidatul său, Robert Burtănete, care are 19 ani și e campion mondial la juniori.
„Frumos ar fi fost să meargă și Gabriel Burtănete cu mine, dar din nu știu ce motive, Federația a ales să înscrie un singur gimnast, deși puteau să înscrie mai mulți”, a scris Drăgulescu pe Facebook după concurs.
„Are un potențial foarte mare, la juniori a câștigat toate competițiile la care a participat. Dacă ar putea să mă depășească aș fi foarte mulțumit. Asta îi doresc”, a mai spus despre tânărul Burtănete, pentru care participarea la o primă competiție mondială de seniori ar fi fost o ocazie să câștige experiență și încredere pentru viitor.
Pentru Drăgulescu, va fi a 14-a competiție mondială la care participă. La precedenta, Stuttgart 2019, s-a clasat pe locul 4 la sărituri și a obținut calificarea la JO de la Tokyo.
Gimnastica feminină va fi reprezentată tot de o singură sportivă, Mara Ceplinschi, care va fi însoțită de antrenorul Lucian Sandu. Va fi prima competiție mondială pentru sportiva legitimată la CS Farul Constanţa, care a câștigat la Naționalele din septembrie medalia de aur la bârnă, cu un exerciţiu notat cu 13,433 puncte, şi bronzul la sărituri, unde a primit 13,300 puncte.
Din motive medicale, Larisa Iordache, Ioana Stănciulescu și Silviana Sfiringu nu au făcut deplasarea în Japonia, unde nu va avea loc și concurs pe echipe, doar individual.
Citește mai multe despre momentele dificile prin care a trecut Larisa Iordache anul acesta.
Un nou drum în antrenorat
Cu 10 medalii câștigate la campionatele mondiale începând cu 1999, opt de aur şi două de argint, Marian Drăgulescu a intrat in istoria gimnasticii ca primul sportiv român medaliat la individual compus – bronz în 2000, la Campionatele Europene de la Bremen, și primul care a câștigat două titluri mondiale, la sol și la sărituri, în urmă cu 20 de ani, la Campionatele Mondiale de la Gent (2001). Mai are 18 medalii europene, din care 11 de aur, și trei la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004: argint la sol, bronz la sărituri și cu echipa.
Își dorește să obțină rezultate și în următoarea etapă a vieții sale profesionale, cea de antrenor. „Sper să am ocazia să antrenez la cel mai înalt nivel în gimnastica masculină.”
Până atunci, va candida, alături de fosta gimnastă Cătălina Ponor, pentru un loc în Comisia Sportivilor din cadrul Federației Internaționale de Gimnastică. Alegerile vor avea loc în timpul Campionatului Mondial din Japonia de la Kitakyushu. Contracandidatele Cătalinei sunt Simona Castro (CHI), Kim Bui (GER) și Jessica Lopez (VEN), în timp ce Marian Drăgulescu îi are ca „adversari” pe Tomas Gonzalez (CHI), Saeedreza Keikha (IRI) și Aljaz Pegan (SLO).
Programul Campionatului Mondial:
18 octombrie – calificări (concurs feminin)
19 octombrie – calificări (concurs feminin și masculin)
20 octombrie – calificări (concurs masculin)
21 octombrie – finală individual compus feminin
22 octombrie – finală individual compus masculin
23 octombrie – finale pe aparate (sol, cal cu mânere, inele-masculin, sărituri și paralele-feminin)
24 octombrie – finale pe aparate (sărituri, paralele, bară fixă-masculin, bârnă și sol-feminin)
Foto: FRG
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni