Messi și Dembélé împrăștie fanii din cârca preşedintelui Barçei, în timp ce Real Madrid scârţâie serios în startul La Liga

Danny Coposescu 11 septembrie 2017

În ultima vreme, birocraţii fotbalului spaniol au ajuns un pic prea mult în centrul atenţiei. Seria de puneri sub acuzaţie şi arestări, de obicei pentru tot soiul de abordări creative când vine vorba de impozite şi cheltuieli, a atins atât federaţia, cât şi prima divizie.

Dar unuia dintre aceşti oficiali îi merge deosebit de rău. În mod normal, Josep Maria Bartomeu ar trebui să se concentreze liniştit pe cei patru ani rămaşi din mandatul câştigat în 2015. Dar, ca şi în cazul predecesorului său, Sandro Rosell, umbra omniprezentă a lui Neymar s-ar putea să-l coste pe Bartomeu şi postul, şi libertatea – catalanul e încă sub investigaţie pentru transferul fraudulos al brazilianului în 2013.

De parcă n-ar fi de ajuns, tot el a devenit şi principalul ţap ispăşitor pentru mediatizata plecare a lui Neymar la PSG, nu în ultimul rând deoarece chiar jucătorul s-a hotărât să trimită câteva săgeţi către fosta lui conducere. Din acel punct, mulți se uită spre Bartomeu ca la un „dead man walking“.

La prezentarea lui Paulinho, în tribune s-au arătat (aproape) numai fotografi, semn clar al apatiei fanilor, și chiar piesa de rezistenţă, aducerea lui Ousmane Dembélé, s-a transformat într-un dezastru de relaţii publice. Miile de spectatori au aşteptat peste o oră dezvăluirea francezului, timp în care şi-au încălzit vocile cu câteva serenade care-i urează, destul de nepoliticos, drum bun lui Bartomeu.

În weekend, deci, preşedintelui şi colegilor săi din loja directorilor le-ar fi prins bine o păsuire. Şi au primit-o, din partea omului care va continua s-o ţină pe Barça acolo sus, indiferent de dramele politice din jur. Leo Messi a măturat gazonul cu Espanyol şi i-a făcut pe socios din tribune să uite, măcar momentan, de ce se petrece în birouri.

Hat-trick hero

Nici n-are cum să fie altfel, când Messi păşeşte pe Camp Nou cu chef de spectacol. Asta a părut evident încă din primele minute ale meciului. Mult mai central decât de obicei, argentinianul s-a lipit de orice minge în prima repriză şi l-a bombardat pe Pau Lopez în poarta lui Espanyol.

Golul inevitabil a venit în minutul 26, dintr-o poziţie uşor suspectă de ofsaid. Dar cui să-i mai pese de asta, când Messi lasă trei fundaşi încolăciţi între ei şi finalizează în vinclu? Jocul echipei a fost o întoarcere bine-venită la stilul combinativ şi fulgerător care n-a mai fost atât de constant în ultima vreme. Rakitic a ajuns şi el des în careu şi, pe flancul drept, nou-venitul Semedo s-a descurcat mai bine decât Aleix Vidal, mai ales pe fază ofensivă.

Dar servantul principal al lui Messi a fost Jordi Alba, care i-a pregătit ideal următoarele două goluri, cu centrări precise şi la firul ierbii. Imediat după reuşita de hat-trick a decarului Barçei, catalanii au scos şi asul din mânecă. Fiecare mișcare de încălzire a lui Dembélé smulsese deja ropote de aplauze din tribune, dar intrarea francezului în minutul 68 a ridicat lumea în picioare – exact entuziasmul pe care conducerea a vrut să-l readucă pe Camp Nou.

După golul lui Pique din corner, Dembélé a reuşit chiar să-şi pună şi el semnătura pe victoria Barcelonei, cu un assist pentru Suarez. Nici măcar cei mai nemulţumiţi suporteri n-au mai avut chef să ceară demisii după valsul devastator oferit de jucătorii în roş-albastru. Cel puţin pentru moment, măcar până la prima prestaţie mai anostă a echipei, Bartomeu iese recunoscător din lumina reflectoarelor.

Probleme în paradis

Un egal pe Bernabeu nu e bine-venit, dar nici nu-i motiv de panică. Două consecutive, însă, şi publicul mofturos va începe deja să-şi mormăie nemulţumirea. Zidane a avut momente mai dificile ca antrenor la Real Madrid, dar egalul 1-1 cu Levante a continuat un început de sezon pe care nu şi l-ar fi dorit.

Ronaldo încă lipseşte, suspendat, dar lotul madrilenilor ar fi trebuit totuşi să ofere soluţii suficiente pentru un meci jucat acasă cu o nou-promovată. Până la urmă, gazdele au avut nevoie de jumătate de oră să egaleze după ce Lopez Alvarez şocase publicul cu un gol pentru Levante. Lucas Vazquez a împins mingea în poartă după un corner, dar descătuşarea aşteptată n-a mai venit pentru Real – doar un şir interminabil de ratări, majoritatea din partea lui Gareth Bale, care nu se bucură nici el de cel mai bun start.

Kroos a lovit bara în ultimele secunde, după ce Marcelo a văzut cartonaşul roşu pentru că şi-a lovit un adversar, iar Madridul l-a pierdut şi pe Karim Benzema, accidentat. Numai bine cât să-i mai dea lui Zidane o durere de cap.

Aşa că Realul rămâne deja la patru puncte în urma Barcelonei, pe şapte, şi nu reuşeşte să câştige primele două meciuri jucate acasă pentru prima dată din 1995 încoace. Antrenorul francez a fost sincer după meci: „Nu putem fi mulţumiţi de ce am făcut astăzi. Cu Valenvia, am pierdut două puncte, dar am jucat bine. Trebuie să găsim soluţii – nu am jucat bine astăzi. Ne-au lipsit multe lucruri.“

Real Sociedad ţine pasul cu Barcelona

O singură echipă a reuşit să oglindească începutul perfect al Barçei – Real Sociedad confirmă că forma recentă nu e deloc un accident. Nu e puţin lucru să te duci pe Riazor şi să-i dai patru goluri lui Deportivo La Coruña, dar „La Real“ are cel mai eficace atac din campionat până acum.

Florin Andone le-a dat bascilor nişte emoţii când a făcut 2-2, în minutul 50, dar Diego Llorente şi Asier Illaramendi au trimis încă trei puncte pe San Sebastian. Examenul serios pentru echipa lui Sancristan e duminică, când în vizită – și în mare căutare de puncte – vine Real Madrid.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.