Mirel Rădoi, optimist înainte de Euro 2019: „Vrem semifinale, vrem la Olimpiadă”

Ciprian Rus 23 mai 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

La câteva zile după ce a anunțat lotul preliminar de 33 de jucători și cu doar câteva zile înainte de selecția finală de 23, Mirel Rădoi a început deja „campania” pentru Euro 2019 (care se desfășoară între 16 și 30 iunie). A fost în Italia și San Marino să corecteze anumite deficiențe de organizare, urmărește ultimii jucători aflați în competiție și negociază cu Cosmin Contra împărțirea jucătorilor între „dubla” Naționalei mari cu Norvegia și Malta (7 și 10 iunie) și cantonamentul de dinaintea Europeanului U21 (care începe pe 6 iunie). Așteaptă cu înfrigurare negocierile cu Ajax și Brighton & Hove Albion pentru cedarea la lot a lui Răzvan Marin și Tudor Băluță și e cu un ochi pe listele de convocări ale adversarilor din grupă: Franța și-a anunțat ieri lotul, fără Lucas Hernandez, Pavard, Ndombele, Ousmane Dembele, Coman și Mbappe, dar cu Ibrahima Konate (Leipzig), Houssem Aouar (Lyon), Matteo Gunedouzi (Arsenal), Jonathan Bamba (Lille) sau Moussa Dembele (Lyon). Printre toate astea, a poposit o oră în studioul FRF TV pentru a transmite câteva mesaje fanilor Naționalei de tineret.

Între Naționala mare și Euro U21

„Sunt nouă jucători comuni în loturile Naționalei mari și a celei de tineret, iar asta nu poate decât să mă bucure. Venirea la lotul U21 nu e un pas înapoi pentru jucători, eu chiar i-am văzut foarte motivați pe băieți după ce veneau de la echipa mare. Urmează cel puțin trei partide foarte dificile la Euro, dar astfel de meciuri le vor face trecerea mai ușoară spre echipa mare”.

„Cazul” Răzvan Marin

„Un eventual refuz al lui Ajax de a-l lăsa pe Răzvan la Euro U21 ne-ar pune într-o situație delicată. E un jucător care a arătat că poate fi titular la echipa mare, deci ne-ar ajuta mult la Tineret. Din păcate, Euro 2019 nu e o competiție prinsă în datele oficiale ale UEFA, deci cluburile nu sunt obligate să ne dea jucătorii. E și cazul lui Tudor Băluță, deci va trebui să căutăm soluții în caz că nu vom putea conta pe ei. Aștept o poziție a celor de la Ajax, care îl vor pe Răzvan în lot de la începutul pregătirilor pentru noul sezon. Sper să fie deschiși la negocieri cu noi”.

„Cazul” Olimpiu Moruțan

„Îmi pare rău pentru jucătorii pe care i-am lăsat în afara listei de 33, îmi pare rău și pentru cei care vor rămâne în afara listei de 23. Din păcate, jucători ca Dobre, Dulca sau Moruțan, jucători care au participat la calificări, nu pot fi alături de noi. Noi, cei din lot, regretăm asta în primul rând. Moruțan a jucat puțin la FCSB, iar când a jucat nu a fost determinant. Absența asta trebuie să-i motiveze, ei vor fi oameni de bază la următoarea campanie de calificare”.

Uite pe cine contăm și care sunt liderii acestei echipe de tineret

Bătăi de cap

„Sunt câțiva jucători care au o situație mai complicată. Ionuț Radu joacă pentru salvarea de la retrogradare în ultima etapă și sper să îi reușească, ar veni cu alt tonus la lot. George Pușcaș, care a avut un sezon excelent în Serie B, tocmai a aflat că echipa sa nu poate promova din motive extrasportive. Dar amândoi sunt băieți puternici și îi vom ajuta să uite situația de la club atunci când sunt la lotul național”.

„Avem o situație complicată la lot: avem vreo cinci categorii de jucători care fizic nu sunt la același nivel. Unii au terminat deja „play-off”-ul, alții încă joacă în „play-out”, unii mai au meciuri în străinătate… Va fi greu să îi aducem pe toți la un numitor comun înainte de Euro”.

Ambiții

„Suntem în <<Grupa Morții>> la Euro 2019, așa zicea toată lumea în Italia după tragerea la sorți. Avem cel mai slab coeficient dintre cele 12 reprezentative prezente la Euro, dar asta nu înseamnă că vom pleca, automat, primii de acolo”.

„Cu croații, cu care jucăm primul meci, suntem cam la același nivel, poate noi avem un plus din punctul de vedere individual, dar ei sunt peste noi la nivel de organizare a jocului. Exact la acest aspect va trebui să lucrăm în zilele de cantonament de dinaintea turneului final”.

„Ne dorim să ieșim din grupe la Euro 2019, pentru că asta ar însemna să mergem la Olimpiadă. Ar fi o performanță deosebită! Asta nu înseamnă că deja ne gândim pe cine vom întâlni în semifinale. Nicidecum. Dar nici nu vreau ca cineva să creadă că noi ne-am îndeplinit obiectivul prin simpla calificare la Euro. Dacă tot ne calificăm o dată la 20 de ani, măcar să mergem cât mai departe!”.

 

În toamnă, după tragerea la sorți a grupelor pentru acest European – la care România s-a calificat după o pauză de 20 de ani -, Rădoi a vorbit și despre adversarele României:

„Am căzut cu principalele favorite la titlu”

„Poate ne-am fi dorit o grupă mai ușoară, dar, ca să fii cel mai bun trebuie să joci cu cei mai buni. Tot ce pot să vă promit este că Franța și Anglia vor avea viață grea cu noi.

După entuziasmul calificării la Euro, mulți ne vedeau deja câștigând competiția. După tragerea la sorți, în care am căzut cu principalele favorite la titlu, perspectiva s-a mai schimbat. Eu cred că ar trebui ca aceste calificări să devină, mai întâi, o obișnuință, și abia apoi să ne gândim că putem câștiga competiția. Toată lumea ne vede outsideri, dar vă asigur că băieții se vor autodepăși”.

Despre noi: „Avem doar de câștigat, fiecare are șansa lui pentru Euro”

„E o șansă pentru jucătorii noștri, nu au nimic de pierdut, doar de câștigat. Numai luptând cu cei mai buni pot face pasul către Naționala mare. Avem foarte mulți jucători talentați, toți au valoare să joace la echipa mare, dar au nevoie de meciurile de la acest european pentru a se maturiza. Aria de selecție este una largă. Fiecare are șansa lui, se pot întâmpla multe în șase luni”, a conchis Rădoi.

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now