Lista lui Mirel Rădoi: 33 de nume pentru doar 23 de locuri. Pe cine contăm la Europeanul de Tineret

Ciprian Rus 21 mai 2019

Concurența se anunța dură încă de la început: cu o medie de peste 30 de jucători U21 jucând etapă de etapă în Liga 1 – dintre care în jur de 20 de integraliști! – și cu încă o „echipă” care evoluează în străinătate, Mirel Rădoi avea destule soluții pentru lotul cu care va ataca turneul final al Europeanului de Tineret din Italia și San Marino, între 16 și 30 iunie.

Perspectiva Europeanului a făcut și mai intensă concurența în ultimele luni. Unii jucători și-au schimbat echipa ca să aibă o șansă în plus la selecționare, alții, care erau mai mult rezerve, au tras de ei și au devenit titulari, unii în care ne puneam speranțe au cam dezamăgit, iar alții și-au reconfirmat statutul de oameni de bază pentru Mirel Rădoi în ultimele luni. Sita a cernut în continuu până când, la sfârșitul săptămânii trecute, selecționerul Under 21 a anunțat lista de 33 de nume din care va alege cei 23 de tineri care îl vor urma în aventura de peste câteva săptămâni.

Despre cât de mare e miza turneului a vorbit chiar Gică Hagi, care recunoștea că în negocierile cu cluburile din Occident pentru Ianis a impus clauze financiare „ante” și „post” Euro 2019.

Toți oamenii lui Rădoi

Portari: Ionuț Radu (Genoa), Cătălin Căbuz (Hermannstadt), Andrei Vlad (FCSB)

Fundași: Cristian Manea (CFR Cluj), Mihai Butean (Astra), Deian Sorescu (Dinamo), Ionuț Nedelcearu (FC Ufa), Adrian Rus (Sepsi OSK Sf. Gheorghe), Denis Ciobotariu (Dinamo), Alexandru Pașcanu (Leicester City), Virgil Ghiță (FC Viitorul), Ricardo Grigore (Dinamo), Florin Ștefan (Sepsi OSK Sf. Gheorghe), Radu Boboc (FC Viitorul), Andrei Radu (Concordia Chiajna)

Mijlocași: Tudor Băluță (FC Viitorul), Răzvan Marin (Standard Liege), Dragoș Nedelcu (FCSB), Alexandru Cicâldău (U Craiova 1948 CS), Răzvan Oaidă (FC Botoșani), Andrei Ciobanu (FC Viitorul), Dennis Man (FCSB), Ianis Hagi (FC Viitorul), Florinel Coman (FCSB), Darius Olaru (Gaz Metan Mediaș), Denis Drăguș (FC Viitorul), Lorand Fulop (FC Botoșani), Vlad Dragomir (Perugia), Valentin Costache (CFR Cluj), Valentin Gheorghe (Astra)

Atacanți: George Pușcaș (Palermo), Adrian Petre (Esbjerg fB), Andrei Ivan (Rapid Viena)

Pe cine contăm

Înainte de orice concluzii, e limpede că Mirel Rădoi propune o listă solidă, fără parti-pris-uri. Are tot ce îi trebuie pentru un lot echilibrat. Dincolo de meritele proprii, alegerile lui Rădoi se vor face din perspectiva necesităților tehnico-tactice și a dublărilor de posturi, test care unora le vine mai bine, iar altora nu. Dar asta ține de „fine tuning”. Căci, în mare, „seniorii” se știu deja.

În poartă, Ionuț Radu e titular incontestabil. A dus un sezon greu în Serie A, a fost lăudat de nenumărate ori de jurnalele italiene pentru paradele sale excepționale. Ultima dintre ele ar putea-o ține pe Genoa în Serie A. Mai e o etapă, echipa lui e pe loc retrogradabil, dar Ionuț, om împrumutat de Inter la Genova, are propriul drum în prima ligă, dincolo de destinul echipei sale.

Cristi Manea tocmai a ieșit campion cu CFR Cluj, a doua oară la rând. Un jucător constant și muncitor, a fost titular și cu Petrescu, și după plecarea sa, sub Edy Iordănescu, Toni Coceicao, Alin Minteuan, apoi din nou Dan Petrescu. Oferta de la AS Roma pe care o are pe masă spune totul despre nivelul său de implicare și de seriozitate. În plus, e om de bază la Națională: un punct de siguranță în plus pentru Mirel Rădoi.

În centrul apărării, mizăm, din nou, pe doi oameni care au cochetat deja cu selecționata lui Contra: Ionuț Neldelcearu și, mai nou, Alex Pașcanu. Ambii joacă afară, Ionuț titular la Ufa, în Rusia, Alex la tineretul celor de la Leicester, în Anglia. Adrian Rus, un fundaș solid, din spița lui Didi Prodan, e și el o soluție de siguranță.

Pe stânga, Florin Ștefan și Andrei Radu duc o luptă dură pentru titularizare. Primul are mai multă constanță la Sepsi, al doilea, după ce a fost rezerva căpitanului la CFR Cluj a început să joace la Chiajna în ultimle etape.

La mijloc, lucrurile sunt mai complicate: Tudor Băluță (FC Viitorul), Răzvan Marin (Standard Liege, dar de acum Ajax), Alexandru Cicâldău (Craiova), Dennis Man (FCSB), Ianis Hagi (FC Viitorul) și Denis Drăguș (FC Viitorul) vin cu atuul unor convocări la prima reprezentativă.

Dacă Ajax, echipa cu care a semnat Răzvan Marin, nu se va opune, Rădoi va avea o întărire serioasă pentru turneul final european U21. Chiar dacă nu a jucat nici un meci în campania U21, Răzvan se simte parte a „Generației Ianis Hagi” de la Viitorul și ar veni cu tot dragul alături de colegii săi la marea sărbătoare din Italia și San Marino. Selecționarea sa în lotul lărgit indică faptul că negocierile FRF – Ajax au deja un rezultat pozitiv.

Pe lângă Băluță, venit și el după experiența primei echipe, Rădoi mizează și pe un Cicâldău care a confirmat la Craiova, pe energia lui Lorand Fulop de la Botoșani, pe experiența grozavă a tânărului Vlad Dragomir la Perugia, dar și pe Valentin Costache (CFR Cluj) și Valentin Gheorghe (Astra), care termină pe plus sezonul din Liga 1. Caz pierdut sezonul precedent, Valentin e unul dintre marile câștiguri ale lotului lui Mirel Rădoi, după ce e reușit să joace constant pentru campioana CFR Cluj în „play-off”.

În sfârșit, în față, Mirel Rădoi vine cu doar trei nume: George Pușcaș (Palermo), Adrian Petre (Esbjerg fB) și Andrei Ivan (Rapid Viena) – niciunul nu poate lipsi de la Euro U21. Pe lângă ei, Rădoi mai are oameni de atac ca Dennis Man (FCSB), Ianis Hagi (FC Viitorul), Florinel Coman (FCSB) sau Denis Drăguș (FC Viitorul), fotbaliști cu goluri importante în sezonul de Liga 1 care tocmai s-a terminat.

Liderii

Merite să ajungă la Euro 2019 au toți cei 33 de pre-selecționați. Antrenorul Mirel Rădoi are, însă, șansa de a conta și pe câțiva autentici lideri: căpitanul selecționatei, Ionuț Radu, e cel mai important dintre ei. Dar, pe lângă el, sunt și Ianis Hagi, omul-orchestră de la Viitorul, urmărit de nume importante din Europa, Alex Cicâldău, care, în ciuda căderii echipei Craiovei în „play-off”, și-a arătat ambiția meci de meci, impetuosul Denis Drăguș, care vine „încărcat” de la Naționala mare, și George Pușcaș, un mare luptător, cu realizări importante în Serie B.

Marii pierzători

Numele lipsă de pe lista lui Rădoi vin din vechea trupă U19. Olimpiu Moruțan, unul dintre favoriții selecționerului, ratează convocarea după transferul sonor la FCSB. A arătat ce talent imens are la „roș-albaștrii”, dar și-a pierdut locul de titular și, cu asta, și biletul pentru Euro 2019. Izolat și el la FCSB, Dragoș Nedelcu ar urma să prindă lotul cu mare noroc: calitățile lui sunt mai apreciate la Națională decât la club.

Mățan și Dulca (ultimul accidentat mult timp) nu prind nici ei lotul. Lor li se vor adăuga alte zece nume din lista mare, toți băieți de viitor, pe care Lead.ro i-a urmărit constant în proiectul 40 pentru 2020, avancronica Europeanului care vine în doar câteva săptâmâni.

*

Lista finală a lui Mirel Rădoi va fi anunțată după finala Cupei României de pe 25 mai, meci în care vor juca mai mulți dintre pre-selecționați.

 

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.