Naționala României revine puternic cu Serbia, arată multe lucruri bune în prima zi a Trofeului Carpați

Lead.ro 23 noiembrie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

Cu doar o săptămână înaintea primului meci de la Campionatul European, echipa națională a României începe să-și intre în ritm. Prima dovadă? Acest 29-26 în puternicul test cu Serbia, în prima zi a Trofeului Carpați.

După un start mai lent, în care jucătoarele lui Ambros Martin au pasat și alergat mai domol, ca pentru încălzire, revenirea energică din a doua parte a unui meci dur, serios, ne-a arătat o echipă inventivă și determinată.

Conduse la pauză cu 15-13 de o echipă tare a Serbiei, cu Andrea Lekic în prim-plan, naționala României a început vijelios a doua parte și, grație paradelor extraordinare ale Iuliei Dumanska, a reușit nu doar să întoarcă cu totul meciul, dar a făcut asta jucând un handbal pe alocuri încântător.

Norocoșii din Sala Polivalentă au avut ce să vadă. Și-n primul rând au remarcat-o pe Dumanska, care apare azi într-o formă grozavă pentru European. Apoi au văzut că Neagu, Buceschi și Crina Pintea n-au pierdut nimic din chimia lor, că Laslo a revenit și mai bună de la Buducnost (și că poate fi o opțiune și-n defensivă, dar și pe partea dreaptă a atacului), că Gabi Perianu face pași mari spre revenire. Parteneriatul ei cu Crina Pintea este un motiv de optimism pentru EURO, chiar dacă la meciul cu Serbia Ambros Martin a testat mai multe așezări, cel mai des cu apărare avansată – o soluție care a lipsit României în ultima vreme și care încă nu funcționează perfect, chiar dacă a fost exersată intensiv, după cum au declarat jucătoarele.

La fel de important, acest meci cu Serbia ne-a arătat că Martin continuă să caute soluții și pentru cazurile în care Neagu va fi marcată foarte strâns; după cum a arătat România azi, poate că e aproape să le găsească: chiar și fără Neagu, odihnită la mai multe faze, atacul a funcționat și frumos, și eficient cu Serbia. Multe goluri de pe semicerc, multe combinații în viteză și, dacă ne gândim că în mod tradițional Ambros Martin nu arată toate cărțile în meciurile premergătoare turneelor finale, atunci există și mai multe motive de optimism. Ele nu țin de rezultatul cu Serbia, dar mai ales de jocul arătat în a doua parte. 

„Suntem pregătiți“, a spus și Martin la final, bucuros probabil că apărarea – marea lui „obsesie“ – a arătat bine pe final: doar 11 goluri încasate în a doua repriză, când Perianu a fost trimisă în centrul defensivei. Deși coborâte spre linia de șase metri, apărarea a rămas agresivă și mult mai zgârcită decât în startul meciului, când Serbia a înscris la fiecare atac (3-0, 4-1 și 6-3), până când Dumanska și Neagu s-au decis că-i de ajuns: prima a închis poarta, a doua a reușit o serie rapidă de goluri marcă proprie, ba din tavan, ba de picioare, toate de la distanță.

Sâmbătă, România A și România B vor juca (de la 18.30) în finala mare a Trofeului Carpați. Așa cum știi, echipa a doua a României a reușit o frumoasă surpriză în meciul de deschidere: 25-24 în fața campioanei olimpice Rusia, un meci care a oferit o sumedenie de confirmări frumoase. Cea mai importantă – din urmă vin și alte jucătoare foarte valoroase.

*

Chiar pe 1 decembrie, echipa națională a României va debuta în Grupa D (la Brest) a Campionatului Europen. Adversară va fi cu Cehia – prilej pentru revansă după întâlnirea tristă de la Mondialul precedent. În grupă mai sunt Germania – o echipă care, chiar dacă nu-i de speriat nici ea, rămâne imprevizibilă -, și campioana în serie Norvegia, deținătoarea titlului și echipa de bătut, alături de Franța și Rusia, la acest European.

Obiectivul echipei? Locurile 1-6, care înseamnă clasarea în primele trei în grupa principală de la Nancy, unde cele trei echipe calificate din Grupa D se vor alătura primelor trei clasate dintr-o Grupă C în care mai ales Olanda, dar și Ungaria și Spania pornesc favorite în fața Croației.

Lotul României pentru Trofeul Carpați

Portari: Denisa Dedu (Siofok/ Ungaria) și Iulia Dumanska (SCM Râmnicu Vâlcea)

Extreme dreapta: Aneta Udriştioiu (CSM Bucureşti) și Laura Chiper (ASC Corona Braşov)

Extreme stânga: Valentina Ardean-Elisei (SCM Gloria Bistriţa) și Cristina Florică (SCM Râmnicu Vâlcea)

Centru: Eliza Buceschi (ASC Corona Braşov), Cristina Laslo (Buducnost Podgorica/ Muntenegru) și Laura Pristaviţă (SCM Gloria Bistriţa)

Interi dreapta: Ana Maria Dragut (Kisvardai KC/ Ungaria) și Melinda Geiger (Siofok/ Ungaria)

Interi stânga: Cristina Neagu (CSM Bucureşti) și Gabriela Perianu (Siofok/ Ungaria)

Pivoţi: Crina Pintea (Issy Paris/ Franţa), Daniela Raţiu (SCM Gloria Bistriţa) și Raluca Băcăoanu (SCM Râmnicu Vâlcea).

Fotografii: Mircea Roșca (main) și Sabin Malisevschi / Sport Pictures

Happening now