Noua generație U21 | George Ganea: „Visul meu e să ajung mai bun decât tatăl meu. Pentru asta muncesc zi de zi”

Ciprian Rus 11 septembrie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

După Răzvan Marin, Ianis Hagi și Marco Dulca, un nou „junior” se remarcă în fotbalul românesc. După un traseu plin de încercări, George Ganea, fiul fostului internațional Ionel Ganea, a ajuns la Viitorul lui Gică Hagi, căpitanul tatălui său în vremurile „Generației de Aur”, și, imediat, a ieșit la rampă. Golurile și energia arătate la echipa de club l-au adus în atenția lui Mirel Rădoi, selecționerul care tocmai a pornit – cu o înfrângere în Danemarca – la drum cu noua generație U21. Înaintea debutului în noua campanie de calificare la Euro, am vorbit cu George despre momentul bun pe care îl traversează, despre ambițiile sale și despre provocările pe care succesul de la Euro 2019 le ridică noii echipe de tineret a României.

George, cum ai trăit Euro 2019?

A fost un moment foarte frumos pentru fotbalul românesc, băieții au jucat un fotbal foarte bun împotriva unor echipe pe care nimeni nu se aștepta să le batem. Au arătat, într-adevăr, că fotbalul românesc mai are un cuvânt de spus în Europa.

Ce ți-a plăcut cel mai mult din ce ai văzut la televizor?

Mi-a plăcut colectivul, băieții noștri au arătat că sunt o familie, atât pe teren, cât și afară, s-a văzut că jucau unul pentru altul, cred că asta am apreciat cel mai mult. Au jucat împreună și și-au dorit să câștige fiecare meci în parte.

Te gândeai că vei intra așa de repede în grupul băieților de la Euro?

Pe majoritatea îi știam deja de când eram mic, pe la câte echipe am jucat ca junior! Chiar mă gândeam când o să îmi vină și mie rândul să fiu convocat. În sfârșit, am fost chemat, sunt foarte bucuros și sper să jucăm foarte bine și să facem o campanie frumoasă.

Simțiți un soi de presiune datorită faptului că generația de dinainte a făcut performanța din Italia și San Marino? Vă obligă asta?

Nu pot să zic că e presiune, dar știu că trebuie să facem lucrurile la fel de bine. Pentru toți cei care i-am privit de acasă, dorința de a fi cu ei a fost foarte mare, acum ne-a venit și nouă rândul și trebuie să arătăm asta pe teren. Trebuie să facem poate și mai bine, trebuie să ducem mai departe ce au făcut ei, să nu fie totul în zadar. Trebuie să fim la fel de uniți. 

Faptul că la Euro am bătut Croația, Anglia, am jucat de la egal la egal cu Franța și Germania schimbă felul în care vom aborda de acum meciurile? Multă vreme fotbalistul român avea un respect prea mare pentru adversar. Voi creșteți acum în alt mediu…

Viitorul mi-a schimbat și mie mentalitatea, fiecare jucător care a trecut pe la Viitorul a simțit asta. Eu cred că vom avea în continuare respect pentru țări ca Germania sau Franța, pentru că încă nu am ajuns la fotbalul pe care îl practică ei acolo. Sper ca într-o zi să ajungem și noi acolo, dar cred că vom face o campanie foarte bună și cred că multe echipe ne respectă pe noi acum și cred că au și o frică de noi, pentru că au văzut ce au făcut băieții anul trecut. Au rămas mulți băieți din campania trecută, iar eu cred că ne vor respecta multe echipe.

Apropo de înaintea acelui Euro: noi, din afară, observăm o schimbare fantastică de joc, ce vedem la tineret față de ce am văzut la echipa mare în ultimii 10-15 ani. Voi jucați curajos, jucați efervescent, aveți mingea, aveți curaj să faceți ceva pe teren. Voi simțiți evoluția asta?

Mulți dintre cei de la Euro erau jucători ai Viitorului sau trecuți pe la Viitorul, care au jucat mulți ani împreună, se cunoșteau deja. Și noi acum suntem mulți jucători care am jucat la juniori împreună. Contează foarte mult asta. Viitorul crește jucătorul și ca om, și ca jucător de fotbal. Asta s-a văzut și la Euro. 

Cum îți explici startul acesta de campionat cu Viitorul? Tu ai venit de la CFR Cluj, cum era atmosfera acolo?

Am avut multe de învățat de la CFR, am jucat cu jucători foarte buni acolo, jucători cu experiență, care au jucat la echipe foarte mari. CFR se bazează pe jucători cu experiență. Acum, domnul Hagi mi-a dat o mână de ajutor, am știut să profit de ea și trebuie să îi mulțumesc pentru asta. Am avut o perioadă dificilă, dar am reușit să trec peste ea. 

Acum, despre începutul bun cu Viitorul: ne dorim să câștigăm, să dominăm jocul, să avem posesia. Tragem tare să prindem „play-off”-ul, iar apoi vedem ce putem face. Dacă putem să câștigăm titlul, vom lupta pentru asta.

Cum ai ajuns la decizia de a merge la Viitorul?

George Țucudean a vorbit frumos de mine, pentru că Mister îl sunase. M-a recomandat, i-a spus despre cum joc și cum mă antrenez, iar Mister Hagi a avut încredere în Țucudean, cum cred că are mereu, și așa am ajuns acolo. Îi mulțumesc foarte mult lui Țucu, e un atacant foarte bun, unul dintre cei mai buni, e un băiat super și sper să treacă cu bine peste toate problemele și să revină la nivelul lui.

Sunteți o generație cu nume grele pe tricou. Cum te simți în pielea lui Ganea Jr?

Sunt comparat cu tatăl meu, dar asta e firesc. Visul meu – și pentru asta muncesc zi de zi – este să ajung mai bun decât el. Asta vreau. El a avut o carieră frumoasă, a jucat la echipe de valoare, la națională, așa că știu care e drumul de parcurs.

Foto principal: George Ilinca / Sport Pictures. Foto interior: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Top Stories