„Nu ne mai permitem să pierdem niciun meci până la final.” Echipa națională de rugby pornește la vânătoare de puncte în Rusia
Vlad Pîrvu 3 martie 2017Există un limbaj de lemn împământit în vocabularul jurnaliştilor, fanilor şi, uneori, chiar a jucătorilor şi oficialilor, indiferent de disciplina sportivă pe care o comentează: „Mergem la vânătoare de urşi!” sau „îmblânzim urşii!”, acolo unde substantivul „urşi” înseamnă, de fapt, „ruşi” şi se poate înlocui, după caz, cu „cocoşi” (adică francezi), „canguri” (australieni), „pume” (argentinieni) şi multe alte specii. De astă dată, însă, e mai bine să „vânăm” un meci reuşit şi, implicit, punctele puse în joc.
„Stejarii” joacă sâmbătă (ora 13.00), la Soci, un meci foarte important pentru calificarea la Cupa Mondială din 2019 din Japonia. Etapa a treia din Rugby Europe Championship (fosta Cupă Europeană a Naţiunilor) ne aduce în faţă reprezentativa Rusiei, un adversar redutabil, care va căuta la rându-i victoria. „Ne aşteaptă infernul!”, „va fi monstruos de greu la Soci” sau „dacă nu ne revenim, ne bat ruşii şi calificarea la Cupa Mondială nu va mai fi deloc uşor de atins” sunt doar câteva dintre mesajele fanilor români de pe reţelele sociale din ultimele două săptămâni.
România vine după două jocuri în care nu a convins. Dar unii au folosit cuvinte mai contondente după înfrângerea din Germania, 38-41, şi victoria timidă, 13-3, cu Spania, de pe Stadionul Arcul de Triumf. Dincolo, Rusia se află la primul joc pe propriul teren în acest an, după două deplasări în vestul continentului (înfrângere cu 6-16 în Spania şi victorie obţinută la ultima fază în Belgia, 25-18). Cu patru puncte în clasament, rușii se află la doar o lungime în spatele nostru şi par mai decişi ca niciodată să ne învingă.
#REC2017: Countdown to #RUSvROU continues with scrum practice. Squad change sees @AntonovDinchik replace Garbuzov. Kolomiitsev also joins pic.twitter.com/y6dqeuQknZ
— Rugby Union Russia (@russiarugby) February 28, 2017
Pe hârtie, România pleacă cu prima şansă. Însă ce mai înseamnă calculul hârtiei în ziua de astăzi? Ce a însemnat el în 2015, la celebrul meci între Africa de Sud şi Japonia? Ce a însemnat luna trecută, în partida de la Offenbach a tricolorilor? Sau în mai bine de jumătate din jocul Anglia – Italia din prestigioasa 6 Nations. Da, dacă ne uităm pe ultimul meci direct, putem spune că stăm bine: în 2016, la Iaşi, i-am bătut fără emoții, 30-0. Dar dacă ne aventurăm şi mai mult şi ne aruncăm privirea asupra ultimului meci disputat în Rusia, lucrurile se schimbă: în 2015, la Krasnodar, Rusia a învins România cu 16-13.
Din lotul actual, cele mai multe puncte împotriva ruşilor le-a marcat Florin Vlaicu (104). Palmaresul general dintre cele două reprezenative este următorul: 20 partide, 13 victorii România, 6 victorii Rusia şi un rezultat de egalitate.
Optimismul Stejarilor
Cu încrederea stăm bine, cel puţin la nivel declarativ. Vicepreşedintele Federaţiei Române de Rugby (FRR), Haralambie Dumitraş, spunea recent, la Sport Total FM, că după înfrângerea din Germania, nu ne mai perimitem să pierdem niciun meci până la final. „Cred că echipa şi-a revenit după acel şoc şi ne vom regăsi strălucirea.”
Nu mai devreme de toamna trecută, după tragerea la sorţi a ţintarului meciurilor din această ediţie a competiţiei, acelaşi Haralambie spunea, în calitate de preşedinte al FRR, următoarele: ”Este important ca la finalul meciurilor din 2017, când tragem linie, să avem patru victorii în fața contracandidatelor cu care ne vom bate pentru calificarea directă la Cupa Mondială și trei puncte bonus obținute, pentru a avea asigurată calificarea încă din primăvara viitoare. Cred că este foarte important să ne respectăm statutul de echipă cu experiență, de echipă care a lăsat o impresie bună la ultima ediție a Cupei Mondiale, de echipă care își dorește meciuri puternice ca să crească.” Calculele de atunci nu s-au potrivit anul ăsta, iar înfrângerea din Germania a lăsat rugbyul românesc într-o stare de anxietate. În Rusia, echipa are o bună ocazie să-și redescopere ritmul și încrederea.
“Aripa” Stephen Shennan (11 selecţii), de la Timişoara Saracens, a declarat pentru FRR: „Ne aşteptăm la un meci dificil, pentru că întâlnirile cu ei sunt foarte fizice. Cred însă că avem şanse să câştigăm dacă vom respecta planul de joc pe care antrenorii ni l-au propus.”
De asemenea, Constantin Pristăviţă a spus și el că „trebuie să câştigăm ca să rămânem în continuare în lupta pentru calificarea directă. Nu avem altă opţiune, pentru că o înfrângere ar complica destul de mult lucrurile. Cred că meciul se va decide pe înaintare. Atât noi, cât şi ruşii jucăm bine pe înaintare; cine va face cele mai puţine greşeli va câştiga.”
Pentru pregătirea acestui meci, „Stejarii” au beneficiat şi de ajutorul lui Massimo Cuttitta, antrenor-specialist în pregătirea pachetului de înaintare. În vârstă de 50 de ani, italianul a lucrat timp de şapte ani (2008-2015) cu naţionala Scoţiei. El a fost şi coordonator al pregătirii pachetului de înaintare al „Ciulinilor” – cum li se spune scoțienilor – la toate etapele de vârstă, colaborând şi cu echipe precum Glasgow Warriors şi Edinburgh.
Runda a treia mai programează meciurile Spania – Georgia şi Germania – Belgia.
Hereafter Russian and Romanian players lists for the third round in #RugbyEurope #REC2017 #RUSvROU #livestreaming on https://t.co/lQ3qnMUZ6M pic.twitter.com/l2b6oK79rH
— Rugby Europe (@rugby_europe) March 2, 2017
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni