„Power ratings“: avem un alt „Big 3“ în Champions League

Danny Coposescu 21 noiembrie 2017

La finalul penultimei etape din grupele Ligii, nu vor rămâne prea multe firuri narative fără deznodământ. Ştim deja patru dintre echipele calificate şi putem ghici liniştiţi cine va urma săptămâna asta. Surpinzător nu e nepărat cine merge mai departe în competiţie, cât cine o părăseşte probabil deja din punctul ăsta. Atletico Madrid, finalistă în două din ultimele patru finale, e la mâna lui Qarabag, în timp ce Borussia Dortmund nu e sigură nici măcar de un loc în Europa League. Pentru restul cluburilor mari, bătaia e pe locul întâi în grupă.

Liverpool

După ce s-a clătinat săptămâni la rând, echipa lui Klopp pare că şi-a regăsit echilibrul. Liverpool se deplasează la Sevilla după patru victorii consecutive, 13 goluri marcate şi unul singur primit. Încă un succes i-ar garanta calificarea. Sau măcar un egal, în cazul în care Spartak pierde cu Maribor. Cu Mohamed Salah într-o formă excepţională şi o defensivă relativ etanşă în ultima vreme, Liverpool are şanse bune să ajungă în optimi pentru prima dată din 2009 încoace. Dar noi o păstrăm în afara topului 10 – pur și simplu sunt alte echipe mai puternice în competiția asta.

Roma

Lejeritatea cu care Roma a demontat-o pe Chelsea acum trei săptămâni pe Olimpico ar fi fost oricum de ajuns pentru a atrage atenţia. Dar forma din Serie A impresionează şi mai mult, de vreme ce „Giallorossi“ au suferit de inconsistenţă cronică în sezoanele precedente. Victoria din derbiul cu Lazio i-a adus pe romani la cinci puncte de locul întâi, cu un meci mai puţin disputat, şi un singur punct pe Wanda, cu Atletico, ar conduce Roma în optimile Ligii Campionilor şi ar pune cireaşa pe tortul copt în weekend.

10. Napoli (10)

De vreme ce continuă să meargă ceas pe plan domestic, după un 2-1 cu AC Milan, Napoli ar trebui să fie mai sus şi în topul nostru. Problema e că liderul din Italia tremură serios pentru calificarea din grupa de Champions League. Echipa lui Sarri trebuie s-o bată pe Şahtior la un scor mai bun decât acel 1-2 cu care a pierdut meciul în Ucraina. Pe de-o parte, ar fi păcat să pierdem din competiţie una dintre cele mai spectaculoase atacuri din Europa. Pe de altă parte, e greu de crezut că parcursul lui Napoli poate continua pe două fronturi.

9. Chelsea (-1)

Conte s-a plâns de un sezon cu suişuri şi coborâşuri, departe de aura invincibilă care a înconjurat-o uneori pe Chelsea în drumul spre titlul englez câştigat în mai. Victorii cu Watford sau West Brom nu înseamnă că totul e roz din nou, dar trei puncte din deplasarea de la Qarabag ar fi de ajuns pentru a progresa în Champions League. Morata şi Hazard se înţeleg tot mai bine pe teren, Kante a revenit după o accidentare care a deraiat serios echipa şi fereastra de transferuri se apropie. Dacă nu-şi primeşte cadourile, zvonurile care-l leagă pe Conte de postul de selecţioner la naţionala Italiei s-ar putea transforma în certitudine.

8. Tottenham (+1)

Tottenham e un pachet surpriză, nu știi prea bine ce vei găsi aici în următoarea perioadă. Pe cât de încrezătoare a fost Tottenham cu Real Madrid, pe atât de neinspirată a părut sâmbătă cu Arsenal. Dar derapajul din derbiul nord-londonez n-ar trebui să afecteze cu nimic impresia grozavă pe care Spurs a lăsat-o în Europa, iar forma infiorătoare a Borussiei Dortmund înseamnă că Wembley poate să se aştepte la calificarea în optimi. Vulnerabilitatea defensivă a nemţilor i-ar putea permite lui Pochettino chiar să-l odihnească pe Harry Kane, ale cărui baterii sunt vizibil descărcate.

7. Juventus (7)

Primul eşec cu Sampdoria după patru ani şi jumătate e oricum motiv de supărare. Că Juve e acum la patru puncte în urma lui Napoli şi ar putea cădea pe cinci în Serie A dacă echipele din capitală îşi câştigă restanţele ne duce cu gândul spre o mică criză. Contra genovezilor, campioana ultimelor şase sezoane era condusă cu 3-0 până în prelungiri, când a reuşit să mai şteargă din impresia proastă cu două goluri. Dar Juve și-a ales cel mai nefericit moment pentru a primi vizita Barcelonei la Torino. Un egal le ajunge gazdelor pentru calificare numai dacă Olympiakos nu pierde cu Sporting. Dacă portughezii câştigă şi Juventus repetă colapsul de pe Camp Nou, ultima etapă a grupei va fi neaşeptat de interesantă. Chiar și așa, ne așteptăm ca fortăreaţa să reziste.

6. Real Madrid (-1)

APOEL Nicosia s-ar putea să fie adversarul perfect pentru un club şi un jucător cu moralul la pământ. În timp ce Barcelona dispare dincolo de orizont pe plan domestic, Real şi Ronaldo au şansa să scape din impas în Cipru şi să-și confirme prezența în optimile de finală în competiţia asta care îi defineşte. Vor trebui să o facă fără căpitanul Ramos, însă, a cărui fractură nazală îl face să lipsească tocmai în perioada cea mai aglomerată a sezonului pentru echipa lui Zidane.

5. Man Utd (+1)

Cu Pogba şi Ibrahimovici sănătoşi din nou, motoarele lui United au revenit la turaţia din startul sezonului, când până şi Mourinho părea mai puţin morocănos decât ne-a obişnuit. A trecut şi perioada grea a lui Romelu Lukaku, mărul discordiei dintre antrenor şi fani, iar un punct din deplasarea de la Basel ar duce-o pe Man Utd, după o pauză de trei ani, în primăvara europeană. Acolo, United va fi greu de bătut, așa cum sunt toate echipele lui Mourinho.

4. Bayern München (4)

Pe lângă calificarea deja asigurată, Bundesliga ar putea s-o declare deja şi campioană pe Bayern, la cum arată echipa de la revenirea lui Jupp Heynckes. Opt victorii consecutive, doar trei goluri primite în aceste opt jocuri, toţi jucătorii importanţi reveniţi în formă şi o deplasare la Anderlecht, care are un golaveraj de 0-15 în această grupă. Meciul are miză pentru bavarezi doar dacă mai speră încă la primul loc în grupă, dar Heynckes pare mai preocupat de odihnă înainte de întâlnirea cu Mönchengladbach din weekend. Şi poate de preferinţele stilistice ale lui Robert Lewandowski…

3. PSG (-1)

Nici parizienii nu prea mai au socoteli de încheiat, în afară de a se păstra la conducerea acestei grupei. Poate că francezii sunt interesați și să-și continue palmaresul defensiv perfect și în următorul meci contra lui Celtic, care joacă fie pentru calificarea în Europa League, fie măcar pentru o înfrângere mai onorabilă decât ciomăgeala de pe Celtic Park din prima etapă. Neymar, Cavani şi Mbappe sunt împăcaţi şi flămânzi după goluri, cum tot află cluburile din Ligue 1, deci până şi obiectivul ăsta pare improbabil.

2. Barcelona (-1)

Dacă n-ar fi adormit pe teren la Oympiakos, Barça ar avea deja biletele rezervate pentru optimi. Aşa, e nevoie de măcar un egal cu Juventus pentru a confirma inevitabilul. Sub Valverde, echipa nu joacă tocmai un fotbal fastuos, dar victoriile vin pe bandă rulantă şi asta-i tot ce-şi poate dori orice fan, mai ales după toate turbulenţele recente – inclusiv cele din plan politic. Cea mai mare problemă e că Messi n-a marcat în trei meciuri, dar Juve probabil n-a uitat dubla cu care a fost primită pe Camp Nou de către argentinian în septembrie.

1. Man City (+2)

Se poate spune că City n-a întâlnit decât două adversare de top sezonul ăsta, Chelsea şi Napoli. Implicaţia ar fi, deci, că jocul şi rezultatele echipei lui Guardiola trebuie puse în context, că n-au fost prea multe examene grele până acum. Dar nicio echipă din Premier League nu a început vreodată sezonul atât de bine şi foarte puţine pot concura cu City la capitolul estetic. Vizita lui Feyenoord nu va fi nici ea un barometru adecvat pentru nivelul la care Pep a ridicat colectivul ăsta. Dar, până la proba contrarie, Man City pare de neoprit, atât acasă, cât şi în Europa.

 

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.