„Power ratings”: Man City vrea și mai mult, Kane pune ochii pe Real Madrid, Heynckes trebuie să o vindece pe Bayern
Danny Coposescu 16 octombrie 2017Am ajuns deja în a treia etapă a grupelor Champions League şi de aici începe cu adevărat trierea. Cine are vise grandioase în competiţia asta trebuie să preia acum – la jumătatea drumului spre fazele eliminatorii – controlul. Da, la tine ne uităm, Liverpool…
Am trecut în alt anotimp de când echipa lui Klopp a câştigat ultima oară un meci important, iar prima parte a dublei cu NK Maribor e ocazia perfectă de reveni în clasamentul favoritelor noastre. Între timp, celelalte reprezentante ale Angliei au în față derbiuri complicate care le vor testa și ambițiile, dar și puterile.
Napoli (apariție nouă)
Când s-au tras la sorţi grupele, City probabil nu se gândea că va juca împotriva liderului din Serie A. Probabil că nici cei mai optimişti fani napolitani nu îndrăzneau să spere că echipa lor va începe campionatul cu opt victorii din opt meciuri şi 26 de goluri marcate. Singura pată din sezonul ăsta a fost înfrângerea surprinzătoare cu Şahtior Doneţk, în prima etapă de Champions League.
De atunci, însă, Napoli a luat-o la fugă în liga domestică şi s-a răzbunat pe Feyenoord, acum trei săptămâni. Și dacă există cineva care să testeze seriozitatea defensivei lui City, omul ăsta e Dries Mertens. El şi colegii din atac, Callejon şi Insigne, au strâns deja 20 de goluri împreună. Hai să vedem ce vor reuși contra liderilor din Anglia.
Napoli in 2017/18:
Games 12
Wins 11
Goals 34Most entertaining #UCL team? ???? pic.twitter.com/K3GRlg7QKp
— Champions League (@ChampionsLeague) October 16, 2017
Borussia Dortmund (-2)
Chiar dacă Dortmund a început atât de bine în Bundesliga (unde păstrează un avans de două puncte), nu putem spune că înfrângerea din weekend cu RB Leipzig a fost o imensă surpriză. Și asta pentru că semnele slăbiciunilor de care a profitat RB au fost evidente în Europa: două înfrângeri identice, cu 1-3, i-au lăsat pe nemţi departe de Spurs şi Real Madrid, care le-au expus nemilos apărarea naivă. Sâmbătă, Leipzig a făcut şi ea acelaşi lucru şi a plecat cu trei puncte de pe Westfalenstadion, unde Dortmund nu mai pierduse de vreo 40 de meciuri. Ultimul insucces nu face decât să confirme că Dortmund are (încă) probleme când e confruntată cu propria tactică de pressing foarte agresiv.
Cu Apoel Nicosia, băieţii lui Bosz au măcar şansa să pună primele puncte pe tabelă şi să revină în discuţiile de calificare din grupa H. Până atunci, exigenți cum ne știi, o să-i păstrăm pe nemți chiar în afara topului nostru.
???? #Castro: "We screwed up the game for ourselves in the first half" ???? https://t.co/PhvewIXBsW pic.twitter.com/dTPfYiiW46
— Borussia Dortmund (@BVB) October 15, 2017
10. Chelsea (10)
Potrivit lui Conte, Chelsea Londra e în criză. Când ești prima echipă care-i dăruieşte goluri şi puncte lui Crystal Palace sezonul ăsta, e normal să te întorci spre câteva întrebări existenţiale. Fără Kante pentru încă vreo două săptămâni şi cu Danny Drinkwater accidentat, campioanei din Premier League îi lipseşte ancora esenţială din faţa apărării.
Vestea bună e că Alvaro Morata va reveni pentru confruntarea de miercuri cu Roma, pe Stamford Bridge. Vestea proastă e că şi Victor Moses şi-a făcut check in-ul în sala de tratament. Înlocuitorul său, Davide Zappacosta, a demonstrat deja contra lui Qarabag de ce e în stare și o nouă victorie pentru Chelsea i-ar asigura probabil locul întâi în grupă.
Alvaro Morata is back training with the first team squad ???? pic.twitter.com/tefZK30QiI
— Chelsea Transfers (@CFCTransfers) October 15, 2017
9. Atletico Madrid (-3)
Asta dacă nu cumva Atletico prinde curaj după egalul excelent cu Barcelona din La Liga şi demarează în sfârşit și în Champions League. Un sigur punct după două etape nu e deloc pe placul lui Diego Simeone, așa că dubla cu Qarabag trebuie să aducă şase puncte dacă madrilenii vor să revină în luptă.
Atleti are uneori probleme cu echipele care o invită la atac, dar cu Saul în mare formă, uneltele de a dezlega apărările astea încăpăţânate sunt acolo. Asta dacă nu cumva azerii se hotărăsc să profite de atmosfera formidabilă de pe Tofiq Bahramov şi să atace, aşa cum au făcut-o în a doua repriză contra Romei.
The boys enjoyed meeting the Atletico players before they head off for their @ChampionsLeague tie. Good luck @Atleti @atletienglish ⚽️???????? pic.twitter.com/xPWvukHQ71
— Repton Football (@reptonfootball) October 16, 2017
8. Tottenham (apariție nouă)
Spurs joacă în deplasare marți, deci nu putem să mai deschidem (pentru a 47-a oară) discuţia despre Wembley. Dar ce deplasare! Pe Santiago Bernabeu, contra campioanei ultimelor două sezoane, Real Madrid. E meciul pe care fanii londonezilor l-au aşteptat: atât o răsplată pentru nivelul la care au ajuns, cât şi cel mai greu examen posibil pentru Pochettino.
Mulţi vor vedea confruntarea şi ca pe o probă individuală pentru Harry Kane. Fiind una dintre jucăriile noi şi lucioase din fotbalul european, se zvoneşte bineînţeles că Florentino Perez îl urmăreşte insistent. Una e să marchezi hat-trick-uri cu Apoel şi Huddersfield, dar dacă englezul reuşeşte o ispravă tocmai în curtea lui Real, Perez chiar s-ar putea să scoată portofelul în vară. Așa că-i înțelegem pe fanii lui Spurs: mulți vor să câștige punctele fără ca Harry să fie printre remarcați…
Benzema + Modric + Bale = Harry Kane?
Real Madrid are reportedly lining up a huge swap deal to land their man.https://t.co/RueniRSVBg pic.twitter.com/aAE8tZHJCE
— BBC Sport (@BBCSport) October 11, 2017
7. Bayern München (-2)
Luna trecută, Jupp Heynckes se plimba liniştit cu câinele său, Cando. Acum se pregăteşte de o dublă decisivă cu Celtic în Champions League. Mâna lui s-a simţit deja în weekend, când Bayern a dat de pământ cu Freiburg chiar în meciul său de revenire, iar Jupp încearcă acum să repornească toate motoarele unei mașinării care n-a performat, în ultimele luni, prea grozav.
În continuare fără Neuer, bavarezii i-au pierdut şi pe Franck Ribery şi Javi Martinez înaintea jocului de pe Allianz Arena. O victorie în condiţiile astea ar semnala cu adevărat că Heynckes i se potriveşte clubului ca o mănuşă. Orice alt rezultat ar complica calculele unei grupe în care Celtic are curajul să viseze la calificare.
Jupp Heynckes returns to the #UCL on Wednesday as Bayern host Celtic … his first game in the competition since the 2013 final. ????????️ pic.twitter.com/q47vLl7nnT
— Champions League (@ChampionsLeague) October 15, 2017
6. Juventus (-2)
E ciudat să te uiţi la clasamentul italian şi să o vezi pe Juve doar pe patru, la cinci puncte de lider. Lazio a bătut-o sâmbătă pe campioană pentru a doua oară sezonul ăsta, chiar la ea acasă. După şase titluri consecutive, torinezii au serios de muncă pe plan domestic.
Nici în Champions League nu va fi uşor, pentru că Sporting Lisabona vine să-şi apere locul doi în grupă chiar pe Juventus Arena. E încă prea devreme pentru revenirea lui Miralem Pjanic, dar Allegri va spera că are deja suficiente resurse pentru a trece de portughezi. Dacă nu, la Torino vor începe discuțiile despre criză (ai auzit-o la noi prima dată).
OFFICIAL: Juventus lose their first Serie A match at home since August 2015. ????????????
DDWWWWWWWW
WWWWWWWWWW
WWWWWWWWWW
WWWWWDWWWWWLL = Lazio ???? pic.twitter.com/eW8CIvZrPa
— SPORF (@Sporf) October 14, 2017
5. Man Utd (+3)
În ciuda egalului amorţit de pe Anfield, United şi-a rezolvat în mare parte problemele ofensive. Şapte goluri în două meciuri europene demonstrează diferenţa pe care a făcut-o Lukaku pentru planurile lui Mourinho. Vestea proastă pentru Benfica e că belgianul vine probabil cu chef sporit la Lisabona, după ce nici n-a mirosit mingea în derbiul de sâmbătă. Dacă Basel a reuşit s-o dezintegreze în ultima etapă cu 5-0, Man Utd n-are cum să fie altcumva decât optimistă. Chiar şi fără Pogba, care pare că se recuperează bine.
Loading… @ManUtd #mufc #heretocreate pic.twitter.com/CwYthdCno4
— Paul Pogba (@paulpogba) October 15, 2017
4. Man City (+3)
Dacă Napoli, adversara lui City de mâine, pare că nu se poate opri din marcat, ce să mai vorbim de echipa lui Guardiola. Liderul din Premier League are o medie de aproape patru goluri pe meci şi e greu să te hotărăşti de unde vine ameninţarea mai mare. Să fie Sterling, care şi-a îmbunătăţit enorm finalizarea? Gabriel Jesus, care compensează mai mult decât suficient pentru absenţa lui Aguero? Cei doi Silva de la mijloc, David şi Bernardo? Sau De Bruyne, care orchestrează totul ca un dirijor languros? Napoli va trebui să blocheze tot arsenalul ăsta dacă vrea să-i stea în cale lui City.
Man City have the best goals-per-game ratio in Europe's top 5 leagues so far this season.
8 games ????
29 goals ⚽️3.65 per game. ???? pic.twitter.com/Vn1cF2aBD3
— Squawka Football (@Squawka) October 16, 2017
3. Real Madrid (-1)
După un început împiedicat, piesele s-au mai echilibrat în sistemul lui Zidane. Ba mai mult, felul în care Real a scăpat de Dortmund, etapa precedentă, a fost aproape nonşalant. Singurul motiv pentru care Realul nu e mai sus e că ceva tot mai scărţâie, după cum s-a văzut şi în victoria chinuită cu Getafe în La Liga. Poate că în sezonul ăsta toate accidentările sunt mai costisitoare, de vreme ce din lot au dispărut Morata şi James Rodriguez. Zidane nu mai are la fel de mulţi aşi în mânecă pentru a schimba cursul când e nevoie.
În condițiile astea, revenirea lui Benzema e cât se poate de fericită înaintea meciului cu Spurs, în prima jumătate a unei confruntări care va decide probabil câştigătoarea grupei.
Benzema & Cristiano have never lost to an EPL team in the Champions League with Real Madrid, a run that is currently at 11 games. pic.twitter.com/7vy0we4QkG
— CR7 Fans | Ronaldo (@Cr7Prince4ever) October 16, 2017
2. PSG (+1)
După explozia de goluri şi artificii braziliene din startul stagiunii, PSG a mai încetinit puţin. Fără Cavani, parizienii au trecut cu greu, în ultimele minute, de Dijon în Ligue 1. Fundaşul dreapta Meunier a salvat victoria cu o dublă, ceea ce nu face decât să demonstreze cât de absurd de dotată e echipa asta – belgianul are deja şapte reuşite.
Anderlecht, echipa lui Stanciu și Chipciu, e la pământ anul ăsta, deci n-ar fi surprinzător să mai vedem miercuri un scor (dezechilibrat) de tenis în favoarea lui PSG.
???? Thomas Meunier’s form this season…
– Games: 10
– Goals: 7
– Assists: 7
He’s a right back!#PSG pic.twitter.com/aL77tk1Djl
— The Sportsman (@TheSportsman) October 15, 2017
1. Barcelona (1)
Cu Atletico Madrid, Ernesto Valverde a pierdut puncte pentru prima dată în campionat de când o antrenează pe Barça. Nu-i nicio ruşine, ci mai degrabă o dovadă a faptului că face treabă bună, de vreme ce catalanii au fost nevoiți să revină în condiţii atât de dificile. Comparat cu jocul de pe Wanda Metropolitano, întâlnirea cu Olympiakos nu pare mare scofală. Cu atât mai mult cu cât grecii n-au strâns nici măcar un punct în grupa D.
Cu Messi în forma pe care a demonstrat-o şi la club, şi la naţională, Barcelona are deocamdată un argument de care nicio altă echipă nu se poate încă apropia, indiferent de lot sau putere financiară.
Barcelona No10 Leo Messi has scored 10 goals in his last 10 #UCL games. ???? pic.twitter.com/1P6L39NtEV
— Champions League (@ChampionsLeague) October 16, 2017
BONUS
????⚽️???? Leo #Messi made his first team debut 13 years ago today!
Let us recall some of his best moves from La @FCBmasia pic.twitter.com/MnpFqK7LOR
— FC Barcelona (@FCBarcelona) October 16, 2017