Prinţul moştenitor: Marco Asensio salvează un punct pentru Real Madrid. Barcelona câștigă, dar rămâne cu câteva afaceri neterminate
Danny Coposescu 28 august 2017În aprilie, fostul director sportiv al lui Bayern, Michael Reschke, a dat un citat interesant: „Cine l-a transferat pe Marco Asensio pentru 3,5 milioane de euro merită statuie.“ Cine ştie, poate cuvintele astea o să ajungă la fel de profetice ca cele ale lui Hagi la acea conferinţă de presă notorie, că tot veni vorba de statui.
Duminică seară, fără Ronaldo sau Ramos și contra unei Valencia parcă în sfârşit scăpată din ceața ultimelor sezoane, Real Madrid a descoperit pe cine se poate baza: un tânăr de 21 de ani a cărui ascensiune pare de neoprit. Deşi cele două goluri superbe ale lui Asensio n-au fost de ajuns decât pentru un punct, fanii de pe Bernabeu nu-şi vor face prea multe griji. Viitorul pare frumos când ai un prinţ moştenitor în echipă.
„Un gol împotriva Barcelonei“
Barcelona va trebui să îndure multe în următorii ani, dacă Asensio continuă aşa. Acum două săptămâni, „Bleacher Report“ publica un articol care va mai adăuga o bătaie de cap la o listă deja lungă a conducerii catalane.
Real Madrid’s Marco Asensio should really be a Barcelona player. @Richard_Fitz on how the Catalans botched the deal: https://t.co/wbbhnXkLIq pic.twitter.com/AP7c4mGDH7
— B/R Football (@brfootball) August 16, 2017
Richard Fitzpatrick descrie cum Barça a fost prima pe fir când a venit vorba despre transferul atacantului de la Mallorca, în 2014. Asensio fusese recomandat de nimeni altul decât Horacio Gaggioli, omul care a mutat și munţi pentru a-l aduce pe Messi la club. Barcelona a oferit 2,5 milioane de euro, plus încă două milioane în tranşe. Mallorca a cerut toată suma pe loc şi a fost refuzată.
Câteva luni mai târziu, după telefoane insistente din partea lui Rafael Nadal, născut la Mallorca şi suporter fanatic al Realului, Florentino Perez îl plimba pe Asensio cu avionul privat şi îi promitea că va îmbrăca faimosul tricou alb. Realul a plusat rapid şi şi-a cumpărat viitoarea stea a fotbalului spaniol cu 3,9 milioane de euro. Deci 1,4 milioane – mărunţiş pentru echipe de statura asta – au făcut diferenţa între poarta în care a marcat Asensio golurile din supercupa disputată recent de Real şi Barça. Nu-i de mirare că „Marca“ declara transferul încă de pe atunci ca „un gol împotriva Barcelonei“.
Marco Asensio's golazo against Valencia! What a ?pic.twitter.com/S5y419yEet
— José Villacreses (@jj_villac) August 27, 2017
Cu Valencia, Asensio a tras echipa după el ca un lider când părea că oaspeţii vor produce o mare surpriză. El a deschis scorul, cu o cursă fulgerătoare şi un şut perfect, dar lipsa lui Sergio Ramos s-a simţit în apărare şi Soler a egalat dintr-un careu în care fundaşii Realului păreau turnaţi în beton.
Când Kondogbia a făcut 2-1, în minutul 77, tribunele au început să vuiască cu nemulţumirea de care doar Santiago Bernabeu e capabilă – câteva ratări ale lui Benzema l-au readus pe fracez la statutul de ţap ispăşitor. Şi apoi a venit o lovitură liberă la marginea careului Valenciei. Ronaldo şi Ramos sunt suspendaţi; Bale fusese înlocuit deja. Aşa că Asensio şi-a aşezat mingea şi, fără vreun semn că resimte tensiunea din stadion, a săgetat mingea exact în colţul porţii lui Neto, un simplu spectator la momentul de glorie al tânărului ăsta excepţional, ajuns deja la al patrulea gol în cinci meciuri sezonul ăsta.
This Marco Asensio guy is really doing something great for Real Madrid, he gat World Class Potentials pic.twitter.com/43NPkA6RDg
— Osas Cruz (@OsasCruz) August 27, 2017
Zidane, favoritul din copilărie al lui Asensio, a avut grijă să-l ţină cu picioarele pe pământ după meci şi s-a concentrat mai degrabă pe „munca întregii echipe“. Dar fanilor le va fi ceva mai greu să nu se piardă cu firea.
Între afaceri şi mutări, Messi rezolvă meciul cu Alavés
E de natura fotbalului modern şi a circului perioadei de transferuri ca meciurile să devină câteodată aproape paranteze, pauze între milioanele aruncate şi zvonurile interminabile. Înainte, după şi în timpul meciului de la Deportivo Alavés, comentatorii s-au concentrat mai mult pe aducerea lui Ousmane Dembele de la Dortmund decât pe fotbal. Vara asta ne-a amorţit atât de mult încât faptul că Barça a plătit 105 milioane de euro pentru francezul de 20 ani (plus bonusuri potenţiale de 42 de milioane) nu mai provoacă decât un ridicat plictisit din umeri.
? @Dembouz "This is the best club in the world with the best players in the world … I aim to do everything for it" https://t.co/hP9Fh4i4Q8
— FC Barcelona (@FCBarcelona) August 27, 2017
Barcelona a reuşit să împingă la grevă doi fotbalişti în ultimele luni: după ce Dembele s-a făcut nevăzut de la antrenamentele lui Dortmund când a auzit de interesul catalanilor, nici Coutinho de la Liverpool n-a mai fost văzut pe la Anfield. Preşedintele clubului îşi va creşte şansele la un nou mandat dacă şi povestea brazilianului se va încheia la fel ca cea a lui Dembele, dar senzaţia rămâne că la Barcelona ceva s-a schimbat în rău. Ani de zile, catalanii au strâns tot ce-a fost mai bun în Spania la academia lor, croindu-și eroii de la zero. Acum, după cum arată şi povestea lui Asensio, Barça pare intrată cu totul în jocul „galacticilor“, în timp ce Realul investeşte tot mai prudent.
Şi totuşi, dubla lui Messi de la Alavés a dus deja echipa lui Valverde peste campioană. Argentinianul ratase un penalti în prima repriză, dar un şut deviat şi o gafă groaznică a lui Alexis de la gazde au asigurat victoria şi l-au ajutat pe Messi să treacă peste borna de 350 de goluri în La Liga.
Well done, Lionel Messi. Two goals at Alaves takes him over 350 in La Liga, the first player to do so in league history. ??? pic.twitter.com/C6lvVVOrHN
— ESPN FC (@ESPNFC) August 26, 2017
Alt Real conduce campionatul
Tot un Real e pe primul loc, însă, doar că nu cel cu care ne-am obişnuit. Real Sociedad are maximum de puncte după un 3-0 clar cu Villareal, care nu-i deloc uşor de bătut. Bascii, antrenaţi de Eusebio Sancristan, au făcut ravagii în prima repriză prin Willian Jose, Xabi Prieto şi Juanmi Jimenez, iar atmosfera de pe San Sebastian sugerează că până şi granzii vor avea muncă grea acolo.
Între timp, Leganés îşi tot face poze cu clasamentul. Asta şi-a dorit antrenorul Asier Garitano după prima etapă, când echipa vecină cu Madridul a fost pentru câteva ore pe primul loc. Acum, după un 1-0 acasă la Espanyol, jucătorii au timp două săptămâni să admire clasamentul și poziţia secundă pe care o ocupă.
În fine, Atletico Madrid a uitat repede ultima iteraţie a începutului neplăcut contra unei nou-promovate şi a spulberat-o pe Las Palmas cu 5-1. Koke, Angel Correa şi Partey s-au întrecut în goluri spectaculoase şi au dus echipa pe patru, înainte de pauza pentru meciurile de calificare la Mondial.
Solo @RealSociedad, @FCBarcelona_es y @CDLeganes suman dos victorias en las dos primeras jornadas. #LaLigaSantander pic.twitter.com/Rrdy7nt5LL
— LaLiga (@LaLiga) August 27, 2017
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 1 lună