PSG impresionează din nou, Barcelona și Bayern câștigă convingător. Dar meciul serii s-a jucat la Londra, între Chelsea și Roma

Ciprian Rus 19 octombrie 2017

Jucată la Baku, în „avanpremiera” serii de Champions League, partida dintre Qarabag și Atletico Madrid avea să dea contextul perfect pentru meciul-vedetă al serii, dintre Chelsea și AS Roma.

Dublă finalistă a UEFA Champions League în ultimii ani, Atletico nu a scos decât un 0-0 în Azerbaidjan, deși a jucat cu om în plus minute bune, după o eliminare discutabilă a unui jucător gazdă, la o fază la care acesta ceruse lovitură de la 11 metri.

Cu doar două puncte și un singur gol marcat în trei partide, trupa lui Diego Simeone, sufocată un meci întreg de Barcelona în etapa de weekend din La Liga, aștepta cu sufletul la gură o înfrângere a Romei la Chelsea pentru a-și ușura misiunea în returul grupei C.

Un egal nu le-ar fi stricat deloc, în aceste condiții, lui Chelsea și Romei, numai că desfășurarea meciului avea să infirme categoric un posibil pact între cele două echipe. Dispusă destul de defensiv, cu doar trei oameni de atac și cu David Luiz la mijlocul terenului, Chelsea a marcat repede chiar prin fundașul brazilian. Eden Hazard a făcut 2-0, dar Roma a găsit puterea să răspundă până la pauză.

Mai mult, oaspeții au surprins și în partea a doua, cu o dublă de senzație a lui Dzeko și au trecut ei înainte, 3-2, spre stupoarea unui stadion întreg. Chelsea a avut nevoie de o nouă ieșire la rampă a lui Hazard pentru un 3-3 care va rămâne probabil între cele mai reușite meciuri sezonului 2017-2018 al Ligii. Cotată, ca în fiecare an, cu șanse bune de a prinde semifinalele, Atletico are acum nevoie de un parcurs perfect în ultimele trei meciuri ale grupei pentru a mai ajunge în primăvara europeană.

Fără emoții pentru Bayern

Nu doar Atletico avea emoții în această rundă. După înfrângerea categorică cu PSG și după demiterea lui Carlo Ancelotti, bavarezii de la Bayern suflă mai nou și-n halba de Oktoberfest, iar un rezultat bun era obligatoriu ca să confirme revenirea echipei pe un drum bun cu Jupp Heynckes. Vechea rețetă a bătrânului Jupp a funcționat și contra lui Celtic și, cu un Muller reinventat, Bayern a scăpat repede de emoții: 2-0 până în minutul 30 și 3-0 la final. Au trecut doar câteva zile de la descălecarea lui Heynckes, dar echipa arată mai bine în toate compartimentele: sistemul e mai simplu, iar jocul fără minge, poziționarea și presingul din jumătatea adversă amintesc pe alocuri de ultima echipă a lui Jupp.

Doar liderul grupei, PSG, urma să scoată un rezultat mai bun în seara a doua a rundei de Liga Campionilor. La nici 18 ani, Mbappe are deja opt goluri în primele 12 meciuri ale competiției, la fel cu o făcuseră și Cavani, Benzema și Falcao, dar la o vârstă și mai mică decât a lor. Cum era de așteptat, Cavani și Neymar i s-au alăturat lui Mbappe pe lista marcatorilor și doar Di Maria s-a încăpățânat să „strice” performanța fantasticei triplete de atac a Parisului.

Cu selecționerul Cosmin Contra în tribună, Nicolae Stanciu și Alex Chipciu nu au prins nici un minut pe teren pentru gazdele de la Anderlecht, o veste proastă pentru Națională, după ce ieri căpitanul Chiricheș nu a fost nici rezervă la Napoli.

Messi și autogolul, atacul perfect al Barcelonei

În Grupa D, la Barcelona, pe o ploaie infernală, Iniesta și compania au fost mai preocupați să-și păzească gleznele de atacurile jucătorilor de la Olympiakos decât să forțeze prea mult.

Nici n-a fost cazul, căci golul a venit de la sine, în minutul 18, de la cel mai prolific jucător al echipei în acest start de sezon după starul Leo Messi: autogolul. În 13 meciuri jucate, Barca are deja cinci autogoluri în favoarea sa, o performanță care mai că face uitată plecarea lui Neymar la PSG și accidentarea nou-venitului Dembele.

Rămasă în 10 oameni din minutul 43, după ce Gerard Pique a fost penalizat pentru tupeul de a urca în atac cu un galben, la o fază ciudată, în care marcase cu ajutorul mâinii, catalanii au reacționat prin Lionel Messi, care a ajuns la golul 100 în cupele europene, și prin Lucas Digne, la primul gol pentru Barcelona. Pe final de meci, Nikolau a reușit ceea ce nici Messi n-a izbutit, o dublă, după ce a marcat și în poarta potrivită.

În aceeași grupă D, Mandzukic a marcat în minutul 85 și Juventus a câștigat la limită (2-1) cu Sporting; torinezii vor căuta să-și confirme calificarea mai departe chiar în returul din Portugalia, dar jocul campioanei Italiei nu e încă foarte solid.

Benfica, out

În grupa A, una care părea decisă chiar de la tragerea la sorți, avem deja o mare surpriză: Benfica Lisabona nu are puncte după trei meciuri, golaveraj -7 și șanse minime să treacă în faza următoare a Ligii. Portughezii au pierdut acasă cu Manchester United, la limită și după un gol mai degrabă nostim, suficient cât să profite elvețienii de la Basel, care își confirmă forma bună printr-un 2-0 clar în deplasarea de la Moscova cu ȚSKA.

Idei la jumătatea drumului

După primele trei meciuri din faza grupelor, câteva surprize prind (tot mai clar) contur: Atletico Madrid ar putea să rateze fazele superioare, Porto și Monaco sunt și ele în pericol, iar Dortmund se gândește deja la Europa League.

Dacă etapa a patra (returul meciurilor de marți și miercuri) va continua în aceeași direcție, atunci vom avea, după mai mulți ani de absență, o aglomerare de echipe engleze în meciurile eliminatorii din primăvară. Asta n-ar face decât să confirme că toate eforturile (mai ales financiare) din Insulă încep să dea roade.

Asta în condițiile în care Barcelona, PSG și Real Madrid continuă să arate bine și foarte bine, iar Bayern și Juventus rămân și ele la masa principală.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.