Reconstrucția începe cu o înfrângere: România pierde primul joc de la Campionatul European, trebuie să caute puncte (și ritm) în următoarele două meciuri
Andrei Năstase 5 decembrie 2016Ajunsă la Campionatul European din Suedia cu un antrenor nou, cu noi jucătoare și cu miza construcției mai importantă decât cea a rezultatului, România nu a reușit să țină pasul cu rapida echipă a Norvegiei: 23-21 pentru campioanele en-titre, iar Ambros Martin și jucătoarele lui se întorc în sala de antrenament cu o sumedenie de întrebări, dar și cu câteva semnale încurajatoare: în final, n-a fost bine, dar nici prea rău.
Echipa trebuie acum să accepte rapid prima înfrângere și să caute lucrurile bune printre desele (dar explicabilele) derapaje.
Jocul dinaintea jocului
Cu o oră înainte de start, suporterii români trecuseră deja să se ocupe de muzica din Helsingborg Arena. Versuri și instrumente familiare au primit echipa României în sala asta pe jumătate goală, semn că suedezii sunt cu ochii pe grupa lor, iar norvegienii și-au programat deplasările abia peste o săptămână, în grupa principală.
Se așteaptă ca favoritele lor să ajungă acolo cu trei sau patru puncte, și le înțelegi optimismul – norvegiencele sunt rapide chiar și la încălzire: orice suveică, fiecare încrucișare are o urgență aparte.
Meciul
După primele 12 minute, toți cei care așteptau tremurând acest nou proiect al Naționalei – schimbul de generații și reașezarea echipei – au crezut probabil că emoțiile lor au fost exagerate. Spre surpriza multora, România s-a instalat la conducerea jocului, a întors cu ușurință fiecare lovitură primită și chiar a ratat câteva șanse să se desprindă la două goluri. Mai întâi la 3-2, când Neagu a lovit bara, mai apoi la 5-4, imediat după frumosul gol al Anei Maria Iuganu.
Dar în loc să alunece la două goluri, Norvegia a egalat de fiecare dată. Și când Thorir Hergeirsson a cerut primul timeout, la 7-6 pentru România, Norvegia a reușit să așeze mai bine și apărarea, dar mai ales atacul.
Trase înainte de o Nora Mork aflată în zi de grație, Norvegia a trecut la conducerea jocului pentru prima dată, 8-7, și de aici nu s-a mai uitat peste umăr. România s-a trezit că aleargă din răsputeri în spatele Norvegiei, după ce alergase, pentru o bună bucată de repriză, umăr la umăr cu campioana europeană și mondială.
Nora Mork not messing around here! 6 goals in 20 minutes for her and @NORhandball lead 11:9! #NORROU #ehfeuro2016
— #ehfeuro2016 (@EHFEURO) December 5, 2016
Întrebați brusc de ce s-a pierdut meciul?, mulți vor răspunde că fetele nu au mai găsit nicio cale să o blocheze pe Mork: șase goluri din șapte aruncări în prima repriză, și rapida jucătoare a lui Gyor (antrenată acolo chiar de selecționerul României) a confiscat, în bună măsură, și atacul Norvegiei (lăsând câte ceva și pentru Camilla Herrem, cu cinci goluri din cinci aruncări), și meciul.
Numai că de fiecare dată când Norvegia s-a distanțat mai serios, România a reușit să se agațe. Prima dată pe finalul primei reprize, când golurile marcate rapid de Eliza Buceschi și Cristina Neagu au înjumătățit avansul adversarelor la două goluri (13-11 la pauză), a doua oară când Norvegia s-a dus la cinci lungimi, 20-15.
Norway going up the gears now and they have a solid 20:15 lead. Another @CamillaHerrem highlight with a ridiculous spin shot! #ehfeuro2016
— #ehfeuro2016 (@EHFEURO) December 5, 2016
Îmbucurător pentru Ambros Martin, jucătoarele lui au reușit să se adune, au venit la 21-19 și au avut chiar șansa să pună presiune pe un atac al Norvegiei sărăcit de schimbarea Norei Mork. Numai că Solberg a parat aruncarea Elizei, și-n loc de un gol diferență s-au făcut iarăși trei.
Ce ar fi de reținut
În primul rând, că odată cu înfrângerea în fața Norvegiei, a început cu adevărat această etapă – unii îi zic tranziție, alții construcție – care ne va cere răbdare în loc de oftică, muncă în locul văicărelilor subțiri. Nu va fi simplu, dar nu trebuie să fie nici frustrant.
În definitiv, poate că echipa și-a câștigat, atât prin rezultate (medaliile de bronz din Danemarca și prezența la Rio), dar mai ales prin jocul arătat în decembrie trecut și în primăvara asta, răbdarea suporterilor ei. Inclusiv fanii cei mai severi se vor căuta de ceva înțelegere înainte să arunce expresii ca reconstrucție și plan pe termen lung direct pe geam și să ceară rezultate imediate.
Ce urmează
În primul meci al grupei, Rusia a trecut fără emoții (nu-i spune asta lui Trefilov) de Croația: 32-26, după un joc care nu ne spune multe lucruri noi despre următoarele două adversare ale României.
Pentru România urmează Rusia, miercuri, și Croația, în ceea ce se anunță de pe acum un meci decisiv pentru calificarea în grupa principală.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni