România – Croația, flux LIVE | Începem de la zero, dar o victorie cu Croația poate deschide drumul României la acest European

Andrei Năstase 10 decembrie 2020

După trei meciuri cu bune și cu rele, România va debuta în grupele principale ale Campionatului European astăzi (de la ora 19.15), contra Croației, un meci care poate deschide (sau închide) drumul Naționalei spre etajele superioare ale unei grupe pe care, la cum au arătat lucrurile până aici, Norvegia ar trebui să o câștige fără mari probleme. Așa cum știi, Norvegia și Croația pornesc cu câte 4 puncte, Germania și Olanda au câte două, Ungaria și România au intrat fără puncte în Main Round.

Pe 14 decembrie (21.30) urmează meciul cu Ungaria, iar pe 15 decembrie (ora 17.00) cel cu Olanda, un program destul de ciudat, cu trei zile libere între primul și al doilea meci din Main Round.

Înaintea meciului cu Croația – care e și revelația acestui turneu final -, publicăm obișnuitul nostru flux LIVE: uite ce trebuie să știi despre primul meci al României în Main Round:


Cele mai bune 50. Chiar înaintea debutului grupelor principale, jurnaliștii norvegieni au publicat obișnuitul lor top al celor mai bune 50 de handbaliste din Europa. România are două prezențe: pe Cristina Neagu, locul 3, și pe Crina Pintea, locul 44. Ierarhia la top e aceeași ca anul trecut: Stine Oftedal pe 1, Anna Vyakhireva pe 2 și Cristina Neagu pe 3.

„Aleasă de patru ori cea mai bună jucătoare a lumii, a purtat echipa României pe umerii ei în ultimii 10 ani. Din păcate, a fost accidentată în ultimii ani și n-a reușit să revină la forma ei maximă, scrie jurnalistul Stig Nygårds.


ROMÂNIA. Prima întrebare care ne privește e dacă echipei României i-au prins bine cele două zile de pauză și cele două antrenamente în plus înaintea acestui meci cu aer hotărâtor: victorie aici și totul e din nou posibil, înfrângere aici și faza finală de la Herning – unde se vor juca meciul de clasament pentru locurile 5 și 6, dar și semifinalele și finalele – devine foarte greu de atins.

Așa cum știm, naționala României a ajuns la Europeanul din Danemarca fără să fi jucat vreun meci (oficial sau de pregătire) în anul scurs de când Bogdan Burcea și Robert Licu au preluat echipa. Așa că două antrenamente în plus pot conta pentru o echipă mult schimbată față de ultimii ani: sunt opt handbaliste care au ajuns la acest European cu cel mult 10 jocuri la turneele finale: Ana-Maria Măzăreanu (la debut), Nicoleta Dincă (32 de ani, a participat la Mondialul din Serbia, în 2013), Anca Polocoșer (23 de ani, și-a făcut debutul la un turneu final tot anul trecut, la Mondialul din Japonia), Ana Maria Țicu (28 de ani, și-a făcut acum, cu Germania, debutul la un turneu final, deși a fost convocată la lot și de Ambros Martin, în 2018, înaintea unei accidentări severe la mâna dreaptă), Lorena Ostase (23 de ani, și ea debutantă anul trecut, în Japonia), Alexandra Subțirică Iovănescu (32 de ani, aflată la primul ei turneu final cu Naționala), Laura Popa (26 de ani, a mai participat și la Europeanul din Suedia, în 2016) și Sonia Seraficeanu (23 de ani, aflată la al doilea ei turneu final consecutiv, după Mondialul de anul trecut).


CROAȚIA. Și Olanda, și Ungaria au crezut că le va fi ușor cu Croația. Ambele au pierdut. Chiar și avertizată de forța acestei echipe intrată în turneu – la braț cu Cehia – drept cea mai facilă adversară, Serbia a pierdut și ea. Așa că nimeni nu se va mai uita de sus la Croația. Chiar și fără cele cinci sau șase handbaliste de la Podravska, care n-au putut participa la EURO din cauza rezultatelor pozitive la testele pentru Coronavirus, chipa asta are câteva jucătoare aflate într-o formă de speriat: puternica Micijevic și foarte agila Kalaus au până acum câte 15 goluri la acest turneu, portărița Pijevic are un procentaj de 33% în primele trei meciuri (și le-a scos peri albi campioanelor mondiale), iar apărarea din fața ei e foarte bătăioasă și la fel de dinamică. Ne putem aștepta ca jucătoarele antrenate de Nenad Sostaric să se apere avansat la Neagu, Laslo sau Buceschi.


Despre Croația, Cristina Laslo ne-a spus: „Le-am urmărit meciurile, sunt jucătoare din generația mea, le cunosc foarte bine, am jucat cu ele și la tineret, și la junioare. Nu au un joc foarte spectaculos sau impresionant, dar sunt foarte eficiente, bagă mingea în poartă și se apără foarte agresiv. Le știu stilul, sunt foarte luptătoare, la fel ca Serbia și Muntenegru, joacă până în ultima secundă și dau maxim la fiecare meci.


Întâlnirile cu Croația.Pe croate nu le-am mai întâlnit de la EURO 2016, în Suedia, când România a câștigat fără emoții (31-26), într-o grupă pe care a terminat-o în spatele Norvegiei, dar în fața Rusiei, atunci proaspătă campioană olimpică la Rio. De fapt, Croația n-a învins România la campionatele europene, România câștigând și întâlnirile din 2010 și 2008. Singura voctorie a croatelor în meciurile direte a venit la Mondialul din 2011, în optimile de finală.


Nenad Sostaric, antrenorul Croației: „Înainte să ajungem aici, nici măcar în țara noastră nu credea nimeni în noi. Ne-au trimis aici fără așteptări, un fel de „lăsați-i să joace handbal”. Dar echipa pur și simplu s-a legat, suntem ca o familie și ne respectăm reciproc. Asta mă face fericit. Ce și-a propus Croția în Main Round? „Vom fi umili. Nu o să subestimăm pe nimeni, nu o să supraestimăm pe nimeni, doar o să facem tot ce putem. Și sper că asta va da rezultate.”

Despre spiritul echipei, despre curajul și nebunia care le-a adus până aici au vorbit Larissa Kalaus și Dora Krsnik, în podcast-ul EHF. Cum o pot opri pe Neagu? „O să încercăm să ne concentrăm și pe celelalte jucătoare foarte bune ale lor, nu doar pe Neagu. Dar ar fi bine să o putem opri puțin și pe ea”, au spus cele două. 


CRISTINA NEAGU. Nu e în cea mai bună formă fizică. Departe de asta, ne-a spus-o chiar ea. Totuși, în ciuda unui procent de 35% pentru aruncările reușite, Cristina are 16 goluri și 18 pase decisive până aici. Nimeni nu are mai multe pase decisive la acest turneu – Nerea Peres și Stine Oftedal au 16, respectiv 15 – iar asta ne spune două lucruri: 1. Neagu, chiar și departe de forma fizică perfectă, e una dintre cele mai influente jucătoare de la acest turneu; 2. Jocul Cristinei e în continuă schimbare (și asta în ultimii ani), ea devine tot mai importantă la coordonare: în ritmul atacurilor, în schema de joc aleasă, la ultima pasă.

Cristina a ajuns la 200 de meciuri pentru echipa națională. Are 253 de goluri la campionatele europene, și numărul ăsta va crește în următoarele meciuri.


Despre forma Cristinei Neagu și așteptările pe care le avem de la ea, Bogdan Burcea a spus:

„Cristina Neagu va juca câte minute va fi nevoie pentru ca echipa României să învingă. Este o luptătoare, este Cristina Neagu. Face parte din această echipă, ar trebui să ne bucure acest lucru. Atât ea, cât și restul fetelor vor încerca, în toate meciurile următoare, să obțină victorii. Dar foarte importantă va fi echipa. Cristina Neagu e parte din echipă. Nu cred că poate să simtă o frustrare (legată de numărul aruncărilor blocate sau apărate, n.a.), v-a precizat faptul că fizic nu este pregătită 100%. Asta nu înseamnă că nu trebuie să o aducem acolo, pentru asta suntem aici. (…) Eu cred că jucătorii mari vor apărea în meciurile mari, și ne așteaptă meciuri mari, sunt sigur că ea va fi la nivelul de performanță pe care echipa și suporterii îl doresc. O susținem pentru acest lucru, și pe ea, și pe restul fetelor.

Cristina a jucat – în medie – aproape 48 de minute în primele trei meciuri.


Dacă-ți plac predicțiile, aruncă o privire aici:


Cele mai bune marcatoare din grupe:


Între cele mai bune 10 parade, le avem și pe Denisa Dedu, dar și pe portărița Croației, cu o minge prinsă în stilul Spiderwomen:


Croatele o au și pe Micijevic între cele mai bune șapte jucătoare ale primei faze a Campionatului European:


Programul zilei (o oră în plus pentru ora României):


Uite de unde pornim în Main Round:

Primele două clasate vor merge în semifinale, locul trei va intra în meciul de clasament pentru locurile 5 și 6, un obiectiv despre care Bogdan Burcea a spus așa:

„Este tot ce îmi doresc. Știu că pare ciudat în acest moment, dar avem datoria să încercăm acest lucru, de asta suntem aici. Încercăm să reprezentăm România cât mai bine, să aducem bucurie suporterilor, chiar și criticilor. Pentru că românii sunt obișnuiți cu handbal de calitate în această perioadă. Trebuie să demonstrăm că suntem în stare să facem acest lucru”.

Tot Burcea a spus că are mare încredere în echipa României, de-asta a fost și foarte calm pe bancă, Dar când vom aborda meciurile din grupele principale – o să le transmit și fetelor asta – poate că e momentul să ne și enervăm puțin. Să ne adjudecăm niște victorii, pentru că suntem în stare să o facem.

Interviul este aici.


Foto: © Stanko Gruden / kolektiff

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.