Cristina Laslo, înainte de Main Round: „Faptul că avem o apărare atât de bună, în condițiile prezente, despre asta mi se pare că trebuie să vorbim”

Lead.ro 9 decembrie 2020

În a doua zi liberă a României la Campionatul European, înainte de începerea grupelor principale și după o după-amiază în care au vizitat un parc de distracții de lângă Kolding, apoi au sărbătorit-o pe Alexandra Subțirică, care a împlinit 32 de ani, Cristina Laslo a vorbit cu jurnaliștii români despre cum vede următoarele meciuri – mai ales pe cel cu Croația, de pe 10 decembrie -, despre cum vede jocul României de până acum și cum simte că sunt reflectate meciurile echipei naționale în țară.

Cum vede centrul naționalei șansele de a face puncte în grupa principală:

Ne gândim la primul meci. Dacă ne gândim la statistici și calcule nu avem nicio șansă. Trebuie să luăm toate punctele din următorul meci și apoi avem șanse; dacă nu te concentrezi pe primul meci, n-ai nicio șansă. (…) Deocamdată suntem în Main Round, ultimul meci a fost unul foarte bun, sunt mulțumită. Se pot schimba multe lucruri de la o zi la alta, de asta nu-mi place să fac calcule despre punctele din grupă și ce obiective avem. Sunt aici să joc și să mă bucur de echipă și că sunt aici.

Ce spune despre Croația, primul adversar:

Le-am urmărit meciurile, sunt jucătoare din generația mea, le cunosc foarte bine, am jucat cu ele și la tineret, și la junioare. Nu au un joc foarte spectaculos sau impresionant, dar sunt foarte eficiente, bagă mingea în poartă și se apără foarte agresiv. Le știu stilul, sunt foarte luptătoare, la fel ca Serbia și Muntenegru, joacă până în ultima secundă și dau maxim la fiecare meci.

De ce crede că România nu a fost atât de eficientă:

Atacul a mers destul de bine, acțiunile au mers până la final. Toate jucătoarele au avut șansa să marcheze și să meargă spre poartă. Ne trebuie mai multe șuturi la poartă și o finalizare mai bună.

Cum se încarcă înaintea unui meci: 

Nu trebuie să-mi spun nimic special. Când îmi pun tricoul în geantă și mă pregătesc să merg la sală, atunci începe să bată inima și nu mai e nevoie de nimic. Nu mă încarc cu chestii negative, nu citesc critici, cred că ne duc în jos și îți iau cumva din bucuria de a avea meci. Vreau să iau parte la fiecare meci cu zâmbetul pe buze și cu maxim de încredere în echipa mea. Nu mă concentrez decât pe pregătirea meciului și pe gândurile mele.

Despre cum sunt reflectate jocurile Naționalei în presă:

E foarte mare diferența între părerea mea și ce se scrie, între cum ies eu de pe teren, cum mă simt și cum mă uit la vizualizarea meciurilor și ce se scrie. Pe mine nu mă puteți dezamăgi sau frustra, dar pe cei de acasă, care nu știu tactica, tehnica, care nu se uită pe statistici, pe ei îi dezinformați. (…) Criticile vin din partea presei, ea scrie titlurile, articolele, lumea le citește și apoi are o părere. Lumea nu vine înaintea articolelor să zică apărarea a avut un procent de x, pentru că eu nu cred că lumea se uită pe statisticile EHF, nu foarte multă lume face asta.

Dacă era chiar atât de rău atacul, nu câștigam cu Polonia, nu stăteam față în față cu Norvegia. Dar faptul că avem o apărare atât de bună, în condițiile prezente, mi se pare că despre asta trebuie să vorbim. Nu cred că s-a mai văzut formula asta în ultimii cinci ani, 10 ani. Eu sunt aici de cinci ani, în formula asta n-am mai jucat nici la antrenament, dar lucrurile astea lumea nu le știe.

Despre nivelul ei și cum e să joace ca inter dreapta:

Suntem la al treilea meci, procentajele sunt destul de bune, am și jucat cele mai multe minute după o revenire de aproape un an. Mă simt bine, mă pot recupera destul de repede după oboseala unui meci, sunt tânără. Dar sunt lucruri de îmbunătățit, bineînțeles, care nu se fac peste noapte. La nivel de apărare sunt foarte mulțumită, dar în atac cred că pot să fiu mai eficientă și cu o mai mare amprentă.

Inter dreapta nu e postul meu de bază, însă acolo e nevoie de mine în momentul de față. Mă adaptez situației și vom vedea la meciurile următoare ce tactică vom avea împotriva apărărilor. Dacă aș fi mai eficientă în centru? Probabil că da, postul de centru e postul meu, pe inter dreapta n-o să pot să arunc cu mâna stângă niciodată, trebuie să fac mereu pași în plus, dribling, acțiuni extra. Văd mai greu pivotul, mi se blochează mult mai ușor spațiile. Chiar și cu Norvegia am fost mai ușor de contracarat, pentru că au și alt sistem și nu sunt jucătoare ușor de păcălit. Dar chiar dacă voi fi pe inter dreapta la meciurile următoare, nu vreau să-l consider un impediment.

Despre încrederea pe care o primesc din poartă:

Cred că fără Denisa și Iulia nu ne-am fi putut reveni, cred că revenirea din repriza a doua a venit datorită lor. (Poarta) îți dă încredere în faza a doua, pe contraatac, după o minge recuperată de ele. Să scoți mingea din poartă e foarte greu psihic. Chiar și contra Norvegiei am avut câteva atacuri rapide, n-aș fi crezut că împotriva Norvegiei, care aleargă cel mai mult, sunt cele mai rapide și grupate, vom reuși să le spargem un pic apărarea de fier. Am făcut asta și datorită acțiunilor din poartă.

Dar în următoarele meciuri avem nevoie de mai multe goluri rapide și ușoare pe faza a doua, care ne-ar putea duce spre victorie. Acest procentaj slab din atac de care m-ați întrebat nu-l putem suplini cu acțiuni reușite 100%, e imposibilc cu jucătoare care joacă 55-57 de minute pe meci. E nevoie de atac rapid, contraatac și surprinderea adversarului.

Pe atacul poziționale e foarte greu, avem și multe pase, 620 în cazul meu, ne chinuim mult în atac și asta se vede, din păcate. Trebuie să găsim mereu soluția de gol în atac pozițional și e greu și mental. Dacă mă întrebați, asta lipsește și asta mi-aș dori: un atac mult mai rapid și goluri mult mai ușoare.

Despre numărul mare de pase de la 9 metri:

Da, și jucăm cel mai mult, nu știu dacă mai sunt jucătoare cu 55 minute pe meci. Numărul acesta de pase e urmarea faptului că jucăm cel mai mult. Nu e o surpriză, dacă aș fi jucat 30 minute și aș fi dat 600 de pase ar fi fost o problemă. Neavând nici șuturi din afară, se caută soluția să finalizăm de la 6 metri sau să fim într-o situație clară de gol.

**


 

GRUPA II

Norvegia – 4 puncte

Croația – 4 puncte

Germania – 2 puncte

Olanda – 2 puncte

Ungaria – zero puncte

România – zero puncte


România va debuta în grupele principale pe 10 decembrie (ora 19.15), contra Croației, un meci care poate deschide (sau închide) drumul Naționalei spre etajele superioare ale unei grupe pe care, la cum au arătat lucrurile până aici, Norvegia ar trebui să o câștige fără mari probleme.

Pe 14 decembrie (21.30) urmează meciul cu Ungaria, iar pe 15 decembrie (ora 17.00) cel cu Olanda, un program destul de ciudat, cu patru zile libere între primul și al doilea meci din Main Round.

Primele două clasate vor merge în semifinale, locul trei va intra în meciul de clasament pentru locurile 5 și 6, un obiectiv despre care Bogdan Burcea a spus așa:

„Este tot ce îmi doresc. Știu că pare ciudat în acest moment, dar avem datoria să încercăm acest lucru, de asta suntem aici. Încercăm să reprezentăm România cât mai bine, să aducem bucurie suporterilor, chiar și criticilor. Pentru că românii sunt obișnuiți cu handbal de calitate în această perioadă. Trebuie să demonstrăm că suntem în stare să facem acest lucru”.

Tot Burcea a spus că are mare încredere în echipa României, de-asta a fost și foarte calm pe bancă, Dar când vom aborda meciurile din grupele principale – o să le transmit și fetelor asta – poate că e momentul să ne și enervăm puțin. Să ne adjudecăm niște victorii, pentru că suntem în stare să o facem.

Interviul este aici.

 

Foto main: Sorin Pana/Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.