România debutează hotărât la Campionatul Mondial de Handbal. Fetele trec fără griji și fără concesii de Puerto Rico
Andrei Năstase 5 decembrie 2015România întrece Puerto Rico cu 47-14 și își deschide oficial drumul de la Campionatul Mondial din Danemarca.
Încă de vineri, micul port Frederikshavn – care stă în nordul extrem al Danemarcei, foarte aproape de Skagen, acolo unde Marea Baltică întâlnește Marea Nordului – e măturat de un vânt puternic și o ploaie deasă, încăpățânată. Iar vremea rea, îți spun organizatorii, a încurcat puțin atmosfera festivă pe care danezii o plănuiseră pentru prima zi de concurs în Grupa D.
Chiar și așa, jocul României, în favoarea căreia chiar portărița Ionica Munteanu a închis tabela de scor, de la linia de șapte metri, a avut ceva festiv.
În micuța și cocheta Arena Nord, întâlnirea a fost mereu la dispoziția României, iar Tomas Ryde, care a testat o mulțime de sisteme și a scos la joc tot lotul, se declara, la final de meci, satisfăcut.
Puerto Rico se găsește la prima participare la un turneu final, și asta apare evident încă din primele momente. Jucătoarele insulare sunt micuțe și ușor impresionate de eveniment, iar România nu pare azi echipa care să arate înțelegere. În orice caz, nu în primele minute: se face rapid 4-0 pentru sprintenele fete ale lui Ryde.
Pasele circulă prea repede, schemele de joc sunt prea complexe pentru adversare. Româncele, mai înalte, mai rapide, și mai experimentate, par chiar (și) mai entuziaste decât adversarele. La poarta micuței portărițe din Puerto Rico este o morișcă: Adriana Nechita marchează de pe extremă, Oana Manea de pe pivot, iar Cristina Neagu de la șapte și nouă metri.
Camilo Estevez cere deja primul timeout. Rezultatele ședinței tehnice nu se văd în teren, unde în următoarele zece minute marchează doar România. La jumătatea primei reprize este deja 12-1, și Ryde începe să înlocuiască prima linie. Ies câteva titulare, alte jucătoare fac schimb de posturi și unele își fac debutul la un Campionat Mondial: Ana Maria Tănăsie ratează prima recepție, apoi marchează – de pe extrema stângă – primul ei gol la turneul final.
Pentru ea avea să fie un meci bun. La final, Tănăsie spunea că se bucură de victoria asta și că speră din tot sufletul să le câștige și pe următoarele:
“Ne dorim și suntem o echipă foarte unită, și cred ca asta va conta foarte mult pe parcursul turneului.”
Într-o recentă discuție de la București, Tomas Ryde ne spunea că ordinea jocurilor ne poate avantaja și că are de gând să introducă jucătoarele tinere în atmosfera de concurs: “Sunt, măcar în teorie, două meciuri mai ușoare, deci avem ocazia să folosim toate jucătoarele și să intrăm în atmosfera competițională treptat. Cred că e bine să începi ușor și să crești ritmul treptat – să intri în competiție din ce în ce mai bine”, spunea suedezul.
Iar acum, în teren, Ryde face exact asta: testează în apărare și atac, rulează jucătoarele și ține o sumedenie de dialoguri unu la unu cu fetele de pe margine.
Preocupat de atacul în șapte jucătoare (cu portărița înlocuită de o jucătoare de atac), suedezul testează lucrul ăsta chiar din prima parte, când Brădeanu îmbracă maieul distinctiv și o înlocuiește pe Paula Ungureanu. Și chiar dacă primul atac în șapte e ratat, iar Ungureanu primește al doilea gol (și se arată furioasă pentru treaba asta), fetele se duc rapid la 16, 17 și chiar 19-2.
O duzină dintre goluri sunt bolte peste micuța portăriță adversă. Multe altele sunt marcate pe faza a doua, cu atacuri rapide și pas în extremă, de unde Tănăsie avea să fie a doua marcatoare a echipei, cu șase goluri – patru marcate pe contra-atac.
De aici încolo adversarele par descumpănite. A ține scorul e un exercițiu obositor, la fel și a reține numele marcatoarelor: Laura Chiper a terminat meciul cu 10 goluri din 13 aruncări, Crina Pintea a marcat și ea cinci goluri, iar Patricia Vizitiu și Gabriela Perianu, declarată cea mai bună jucătoare a partidei, câte trei.
După meci, Ryde spunea că fost un început bun pentru România. “N-am vrut să subestimăm Puerto Rico, dar sunt mulțumit de cum au jucat fetele. Am vrut să le ofer experiență de joc handbalistelor tinere, să folosesc diverse tactici și scheme de joc. Modul în care jucăm se schimbă și se adaptează mereu, am folosit-o și pe Szucs (Gabriella Szucs) în diferite roluri și s-a descurcat foarte bine. Încerc uneori să provoc jucătoarele.”
Îl întrebăm dacă e mulțumit de atacul în șapte, pe care l-a testat de peste zece ori. Râde și spune un “Nu!” răspicat: “nu sunt chiar mulțumit, mai sunt aspecte de îmbunătățit.”
De partea cealaltă, Esteves Camilo spunea că “participarea la acest turneu e o poveste frumoasă pentru echipa noastră, mai ales să jucăm împotriva unei echipe așa de puternice în lumea handbalului. România e o echipă cu multă experiență și la fel de multă tradiție în acest sport. Pentru Puerto Rico a fost o onoare să joace meciul acesta și suntem mulțumiți.”
Duminică este zi de pauză, apoi pentru România urmează jocul cu Kazakhstan. Ryde va continua să facă același joc, va continua să-și trimită în teren toate fetele. Le va ține astfel proaspete – fizic și mental – înaintea meciurilor decisive cu Spania, care e o echipă foarte tehnică, cu Norvegia și cu Rusia, două dintre principalele favorite la medalii. La această oră, cele două echipe joacă meciul lor direct într-o atmosferă teribilă. Și chiar dacă vremea proastă a împiedicat o mulțime de spectatori norvegieni să traverseze, cu feribotul, spre Frederikshavn, cei prezenți aici fac o gălăgie contagioasă.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni