România – Rusia, corespondență LIVE din Japonia | Câteva întrebări înainte de primul meci din Main Round
Andrei Năstase 8 decembrie 2019(Kumamoto, Japonia | Vom actualiza fluxul până la finalul meciului)
Final: Rusia câștigă cu 27-18
România pierde clar repriza a doua și-i cedează Rusiei un meci în care a luptat bine în prima repriză, dar n-a găsit forța să reziste până la final. Echipa lui Tomas Ryde trebuie să adune cele câteva lucruri bune arătate cu campioana olimpică de la Rio (și una dintre favoritele Mondialului din Japonia), înainte de întâlnirile cu Suedia și Japonia.
Minutul 50: Rusia se distanțează la 24-16
Zece minute fără gol pentru România, o apărare mai agresivă a Rusiei și forța din atac a echipei antrenate de Ambros Martin așază opt goluri între cele două echipe. Cristina Neagu rămâne pe bancă, odihnită probabil cu gândul la meciurile viitoare, iar România încearcă să joace și fără ea în atac.
Minutul 41: 15-15
Tot Cristina Neagu a deschis scorul și în repriza a doua, dar România n-a putut să se distanțeze și a permis Rusiei să revină din nou la conducere. Dar Dedu e tot în poartă, transformările Cristinei de la 7metri (patru până acum) sunt la fel de sigure, Polocoșer și Florica prind și ele curaj și-și pun numele pe tabelă. Apoi vine un gol al Denisei Dedu din poartă în poartă, și scorul rămâne egal.
Pauză: Egalitate, 10-10
Poate motivația de a-i demonstra ceva lui Ambros Martin, poate paradele Denisei Dedu, hotărârea din apărare sau cele două goluri ale Laurei Pristaviță – unul cu poarta goală, altul din pătrundere în zona stângă, la ultima fază a reprizei – , dar România găsește din nou puterea să revină când e condusă și intră la vestiare cu un scor egal dătător de speranță.
Au mai înscris Pintea, Vizitiu, Ostase și Neagu de la 7metri (două).
Minutul 20: Rusia se distanțează la 9-5
Jocul 7 contra 6, care le ieșise jucătoarelor României atât de bine în victoria cu Ungaria, duce de data asta la două goluri primite cu poarta goală, și Rusia se distanțează.
Iată ce spunea Cristina Neagu despre acest sistem, pe care îl cere des din teren: „Uneori, când joci fără portar și faci o greșeală sau două și iei două goluri din poartă în poartă, care sunt considerate foarte ușoare, oamenii au tendința să critice foarte repede. Însă dacă nu antrenezi un lucru și nu crezi în el, nu are cum să se întâmple. Iar noi am crezut în asta, pentru că am tot antrenat această tactică, chiar dacă am luat gol din poartă în poartă și împotriva Muntenegrului, și împotriva Spaniei, am continuat să credem, pentru că noi am găsit soluții foarte bune. Nu întotdeauna contează doar golul, contează să găsești soluția favorabilă de șut; dacă e să ratezi, asta e. Noi, sportivii de meserie, știm mai bine aceste lucruri tehnice și tactice, iar noi am crezut în acest 7 contra 6, pentru că la fiecare meci, deși am primit goluri ușoare, am și avut soluții favorabile de aruncat la poartă.”
Rusia conduce cu 4-3 după 10 minute
A început! România deschide scorul prin Cristina Neagu și rămâne în față prin două goluri consecutive ale Gabrielei Perianu (3-2). Cu replierile ei rapide, Rusia revine de fiecare dată și se instalează la conducere, într-un meci încărcat de tensiune în care ambele echipe fac destul greșeli în atac.
Încălzirea primește primul ei înțeles, în sala asta rece
Ambele echipe au intrat în Park Dome destul de târziu, căci programul zilei e foarte încărcat. România în roșu, Rusia în alb și albastru, dar îți trebuie curaj să rămâi în tricoul de joc. E frig în imensa sală de expoziții de 10.000 de locuri, și nu e foarte aglomerat (încă). Suporterii români abia se văd în spatele porții la care România va ataca în prima parte, și tot ce poți spera e ca tobele lor să se audă mai bine. Au ajuns aici entuziaști după calificarea cu Ungaria, dar realiști: pentru un alt rezultat bun, toată lumea știe că România ar trebui să atingă (cel puțin) nivelul din a doua repriză cu Ungaria, iar Rusia e cu câteva etaje mai sus.
Ce putem aștepta contra Rusiei?
Cu cea mai bună apărare a competiției, cu o linie de atac foarte echilibrată, care marchează și de pe extreme, și de pe pivot, și de la distanță, dar mai ales pe contre rapide (nouă contra Suediei, toate finalizate) și prin pătrunderile Vyakhirevei, Rusia lui Ambros Martin arată ca una dintre marile favorite în Japonia. N-a fost testată prea serios în grupa cu Suedia (30-22) și Japonia (33-23), așa că meciul ăsta a venit să puncteze și nivelul lor, dar și al nostru.
Vom revedea România curajoasă din prima parte a meciului cu Muntenegru și din a doua parte a meciului cu Ungaria?
Vom vedea apărarea rea, precisă, din aceste două reprize în care jucătoarele lui Ryde și Buceschi au arătat cu adevărat bine la acest Mondial?
Va ataca România din nou 7 contra 6, indiferent dacă scorul o cere sau nu?
În fine, vor face jucătoare ca Iuganu, Ostase, Pristaviță, Seraficeanu, Dache sau Polocoșer un nou pas înainte?
Cu întrebările astea am ajuns în cea mai mare sală din Kumamoto, Park Dome, un centru de expoziții în care organizatorii au montat parchetul, porțile și, în jur, tribune pentru 10.000 de oameni.
Și mai era o cheie în care puteai privi meciul, dacă-ți plac discuțiile astea: determinarea Cristinei Neagu de a-i arăta ceva special lui Martin, fostul selecționer al României, a cărui plecare de la echipă a surprins-o (neplăcut, cum a spus ea atunci) pe Neagu.
RO-MA-NIA 🇷🇴! They were trailing by seven goals in the first half buy they reacted in the second part. A perfect last two minutes gave them a legendary victory against Hungary 🇭🇺 and a ticket to the #Japan2019 main round! 👊 #handinhand pic.twitter.com/2udjfy1kwx
— IHF (@ihf_info) December 6, 2019
Uite toate meciurile zilei
Here's day8⃣ schedule at the 2019 IHF Women's World Championship🤾♀
Don't miss the upcoming battles👉🏼 https://t.co/78lhEGqDVO#Japan2019 #handinhand pic.twitter.com/RwuRK7qlXK— IHF (@ihf_info) December 7, 2019
Obiectivul României poate fi împărțit în două
Pe de-o parte, calificarea în Main Round trebuie să aducă și ambiția clasării cât mai sus. Și la cum arată lucrurile, cu Rusia și Spania (4 puncte ambele) favorite la calificarea în semifinale, România poate spera să le prindă din urmă pe Suedia și Muntenegru (ambele cu câte două puncte) și să o lase pe locul șase pe Japonia.
Ținând cont că prima grijă – calificarea pentru turneele de precalificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo – a cam dispărut, mai ales că Rusia și Olanda au toate șansele să prindă primele opt locuri aici, iar România își va putea folosi locul 4 de la EURO ca bilet pentru turneele de precalificare din luna martie, echipa națională poate să folosească acest timp câștigat pentru a crește și mai mult împreună.
Ne așteaptă alte trei meciuri diferite, în care jucătoarele fără experiență o pot câștiga, relațiile de joc pot fi dezvoltate, timing-ul din atac și colaborarea din apărare pot fi exersate exact la nivelul potrivit.
Și care ar fi nivelul echipei naționale până aici?
Acel meci cu două fețe contra Ungariei – cea timidă și nedumirită din prima parte, cea decisă, ca de transă, din partea a doua – a schimbat câteva lucruri importante. Dar nivelul echipei României va rămâne, și asta e valabil pentru mai toate echipele sportive, variabil. Că nivelul de sus și cel de jos sunt atât de depărtate, asta ne confirmă încă o dată că grupul ăsta e nou, că fetele abia se cunosc, că echipa e un șantier abia ajuns la finisajele de interior. Nici măcar la cele fine.
Care ar fi astea? Unul – și cel mai important în meciul cu Ungaria – e jocul de 7 contra 6, fără portar și cu doi pivoți. Strategia asta pe care Ryde și Buceschi au ales-o foarte, foarte devreme, o mișcare cerută din teren, fază după fază, de Neagu, a adus, în mare parte, victoria superbă cu Ungaria. Asta e simplu de observat. Ce trebuie adăugat e că jocul de 7 contra 6 nu-i simplu de aplicat. Ani de zile, România a fost ineficientă în stilul ăsta nordic, în care e mai simplu să te calci pe picioare decât să-ți lași extremele în poziții de aruncare.
Că absolut toate piesele – de la Ostase și Pintea, cei doi pivoți, la Iuganu și Perianu, la Pristaviță și Seraficeanu – au funcționat aproape perfect cu Ungaria, asta vine să ne arate și calitatea de coordonatoare a lui Neagu, și calitatea individuală a unor handbaliste care nu au avut timp să exerseze prea mult partitura asta complexă, dar mai ales importanța structurii, subliniată și de Tomas Ryde în interviul de după meci. Echipa a jucat conform planului. E unul dintre lucrurile (capitale) pe care aceste jucătoare și-l pot însuși pentru viitor.
România va întâlni Rusia, Suedia și Japonia în grupele principale. Primul meci e duminică, cu Rusia, antrenată de fostul selecționer Ambros Martin.
Rusia și Spania vor deshide grupa de șase cu maximum de puncte, 4. Muntenegru și Suedia intră cu două, în timp ce România și Japonia pornesc fără puncte.
Franța, campioana europeană și mondială en-titre, e marea absentă din Main Round.
Programul României în Main Round:
Duminică, 8 decembrie, 08:00 – România – Rusia
Marţi, 10 decembrie, 13.30 – România – Suedia
Miercuri, 11 decembrie, 11:00 – România – Japonia
Foto: FRH
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni